Відеомаркетинг для бізнесу — з чого почати?

Навіть той, хто лише трохи цікавився інтернет-маркетингом за останні декілька років чув про те, що відеоконтент – це майбутнє цієї сфери. І ось, майбутнє вже тут. Як і очікувалося, відеоконтент сягає біля 80% світового інтернет-трафіку та займає першу позицію як інструмент контент-маркетингу.

Поціновувачі перевірених часом знань та цитат великих людей, ніби «Все минеться, і це також», могли не надати особливого значення появі IGTV в Instagram та росту кількості відео на Facebook. Але ніхто не сміє оскаржувати той факт, що YouTube вже не перший рік є другим за популярністю веб-сайтом у всьому інтернет-просторі.

Ті, хто хоче ще встигнути в потяг відеомаркетингу, аби завоювати аудиторію соцмереж за допомогою відео, все ще можуть це зробити. Але потрібно зазначити, що переповнення в інформаційному просторі стає дедалі відчутнішим. В перспективі буде складно просунутися серед безлічі конкурентів, які ігнорують актуальні способи комунікації зі своєю аудиторією.

По даних Wyzowl на сьогодні 87% бізнесу використовують відео як інструмент маркетингу. У 2017 році це число дорівнювало 63%, а у 2018 році -81%.

З чого можна почати тим, хто зацікавився застосуванням відеомаркетингу в просуненні свого бізнесу розкажемо далі у статті.

Формування цілі

Для початку варто визначитись з цілями. Ними можуть бути:

• Охоплення;
• Трафік
• Фоловери;
• Продажі.

Відео, метою якого є широке охоплення, служить задля підвищення впізнаваності бренду та росту популярності. З таким завданням впорається вірусний чи розважальний відеоконтент. При створенні відео, що здатне залучати трафік на заданий ресурс, варто приділити більше уваги його користі для користувачів. Звісно, ці формати можуть бути взаємопроникаючими: мало хто сумнівається у корисності гумору. Важливо лише пам’ятати про релевантність відеоконтенту та діяльності (чи доречний гумор у випадку, коли ваш бізнес, наприклад, полягає в продажу банківських продуктів чи ритуальних послуг).

За даними Wyzowl відео показує чудові результати на кожному етапі споживчої воронки: від залучення потенційних клієнтів до здійснення угоди та післяпродажного сервісу.

Відео, мета якого – лідогенерація, містить в собі заклик до дії та обіцянку вигоди. Такі відеоролики створюються з урахуванням ступеню зацікавленості в пропозиції. Застосування такого типу відео розуміє під собою адресацію звернення та показ його цільовій аудиторії (таргетинг, ретаргетинг, ремаркетинг).

Аналіз конкурентів

Перед тим, як зайнятися відеомаркетингом, варто поцікавитись, що вже роблять у сфері відео ті, з ким ви в конкуренції чи кого хочете наслідувати. Чи є у ваших конкурентів влог на YouTube? Можливо, вони замінили на відео текстову інформацію на сайті або ж розмістити відео про компанію на головній сторінці? Що можете ви зробити, аби вигідно відрізнятися від них? Мова може йти як про якість, так і про кількість відеороликів.

За даними Forbes компанії, що використовують відеоконтент, отримують на 41% більше інтернет-трафіку в пошуку, у порівнянні з компаніями, у яких ще нема відео.

Якщо ж на тему, якою ви займаєтесь, поки що нема відео на україномовному та російськомовному сегменті Інтернету – це велика рідкість. Тоді потрібно подивитися, що роблять у вашій ніші англомовні колеги, та перейняти досвід у них. Аналіз конкурентів, їх сильних та слабих сторін дозволить продумати стратегію просунення бізнесу за допомогою відео та на її основі скласти контент-план.

Застосування відео

Просто створити відео буде мало. Важливіше коректно його застосувати. Те, як і де буде застосовуватися відео, потрібно враховувати ще на етапі його задуму. Це впливає не лише на структуру контенту та його зміст, але й на його технічні дані.

Топ-3 соціальних мереж для відеомаркетингу:

1. Facebook
2. YouTube
3. Instagram

Пропорції кадру, наявність чи відсутність титрів та звуку, тривалість відео – в найпопулярніших соціальних мережах різні вимоги до цих параметрів. Тут варто віддати перевагу тому формату, який дасть найбільшу віддачу та відповідає вимогам тієї чи іншої соціальної мережі, що подобається вашій цільовій аудиторії. На щастя, всі аудиторії сьогодні представлені в Facebook, та й по ефективності застосування відео ця соціальна мережа знаходиться на першому місці. Не дивлячись на це, для прямих продаж товарів жіночої аудиторії більше підходить Instagram, а для корисних оглядів та експертних влогів більше підійде YouTube.

Від основного каналу просунення залежить і тип створеного відео. Буде це відео розважальним, інформаційним чи навчальним, підкаже рівень популярності певного типу відеоконтенту на обраній платформі.

Найпопулярніші типи відеоконтенту:

• Влоги;
• Вебінари;
• Огляд, розпакування;
• Live-відео;
• Розважальні відео;
• Навчальні відео.

Приведених даних цілком достатньо для того, аби почати впевнено використовувати інструменти відео маркетингу у своїй справі. Наступним важливим етапом буде аналіз отриманих результатів з ціллю їх покращення. Для цього існують різноманітні сервіси аналітики: YouTube Analytics, Google Analytics, VidiQ, Clever, TubeBuddy. За допомогою них можна оцінити ступінь ефективності конкретного відео, а також порівняти результати від застосування різних типів відеоконтенту, аби потім, за необхідністю, коректувати та вносити правки у відео чи в контент-план.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

50 найвідвідуваніших веб-сайтів у світі

10 найкращих генераторів відео зі штучним інтелектом

Як у Facebook вигадали кнопку «Мені подобається» і змусили нас змагатися за популярність