Як технологія VR може змінити лікування? Дослідження

Дослідники з медичного центру Beth Israel Deaconess Medical Center у Бостоні виявили, що технологія VR може бути корисною у хірургії. Експеримент показав, що якщо під час операції занурити пацієнта у віртуальну реальність, йому знадобиться менша доза місцевої анестезії. В результаті він швидше приходить до тями та менше ризикує зіткнутися з ускладненнями.

Дослідження описано у журналі PLoS ONE. У ньому брали участь 34 пацієнти, яким було призначено планову операцію на руці. Їх поділили на дві рівні групи.

  • Перша отримала VR-гарнітуру, щоб дивитись заспокійливі програми під час операції. Серед них — 360-градусний огляд на галявину, вершину гори та ліс, посібники з медитації та ролики, що грають на тлі зоряного неба.
  • Друга вирушила на операцію без VR-гарнітури.

Щоб знеболити руку, першій групі знадобилось 125,3 мг седативного препарату (пропофолу) на годину – набагато менше, ніж другий. Для порівняння, в середньому для анестезії витрачають 750,6 мг на годину.

VR-група також швидше залишила відділення реабілітації. У середньому її учасники провели там 63 хвилини, а другої – 75 хвилин.

На думку дослідників, це пов’язано з тим, що завдяки віртуальним візуальним образам пацієнти з VR-групи були більш абстрактними, ніж учасники першої. Проте команда визнає, що, вирушаючи на операцію, VR-група, ймовірно, вже була впевнена в ефективності технології. Це буде вивчено у наступних випробуваннях.

Скорочення дози анестезії може зменшити час перебування пацієнта в лікарні, а також знизити ризик ускладнень. Крім того, так можна заощадити на вартості самих ліків.

Команда продовжить вивчати VR як інструмент боротьби з тривогою під час операцій. Вона проведе аналогічне випробування з пацієнтами, які чекають на операцію на стегні та коліні, повідомляє Аділь Фарукі, доцент кафедри анестезіології з Колорадського університету, який очолив дослідження.

Все більше даних говорять про те, що VR може стати в пригоді в хірургії, наприклад під час кесаревого розтину та операцій на серці, стверджує Бренда Відерхольд, співзасновник медичного центру Virtual Reality Medical Center, яка не брала участі в дослідженні.

Проте медичним експертам потрібно простежити, щоб пацієнти не зіткнулися з «кіберукачуванням», яке виникає у деяких VR-користувачів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: MIT Technology Review

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту