Україна опинилась серед держав, котрі не мають лабораторій для боротьби з допінгом у спорті

Медичні дослідження та проби для боротьби із допінгом під час спортивних змагань — важлива галузь сучасного спорту; однак схоже, що в Україні із цією гілкою фармацевтики спостерігаються проблеми. Українське антидопінгове агентство було визнано таким, що не відповідає кодексу Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) через використання лабораторій, не акредитованих WADA.

Загалом дискваліфіковано було антидопінгові агентства України, Росії, Андорри, Ізраїлю, Аргентини та Болівії. Країнам, чиї антидопінгові служби визнані такими, що не відповідають кодексу WADA, заборонено проводити дослідження допінг-проб до того часу, поки не будуть усунені всі зауваження до роботи національних антидопінгових організацій.

На думку WADA, антидопінгові служби Андорри та Ізраїлю недостатньою мірою слідували кодексу організації, а Аргентина, Болівія і Україна використовували лабораторії, що не акредитовані Всесвітнім антидопінговим агентством. Крім того, на контролі у WADA перебувають антидопінгові служби Бельгії, Бразилії, Франції, Греції, Мексики та Іспанії. Вони зобов’язані до 18 березня 2016 усунути раніше виявлені порушення.

Також за підсумками звіту незалежної комісії WADA про застосування допінгу в російській легкій атлетиці було вирішено тимчасово призупинити роботу Московського антидопінгового центру, а його директор Григорій Родченков був відправлений у відставку. Крім того, було тимчасово призупинено членство Всеросійської федерації легкої атлетики у Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій. Якщо дискваліфікація не буде вчасно знята, російські легкоатлети не зможуть взяти участі в Олімпійських іграх 2016 під прапором своєї країни. Санкції можуть також торкнутися наукових лабораторій та центрів, котрі неналежним чином працюють із антидопінговим контролем.

Нагадаємо, раніше ми публікували розповідь про те, як у Європі працює комерційний лабораторний центр, що контролює якість медичних препаратів та наркотичних речовин, придбаних через інтернет. В Україні ж таких центрів наразі немає; фінансування науки та контроль за розподілом коштів теж перебуває під загрозою через непрозорість схем та процедур, що схвалені діючим законодавством.

Джерело: «DW в Україні»

Читайте также:

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023