Що важливо знати про домени та їх реєстрацію щоб зробити бізнес успішнішим

При виборі домену для свого бізнесу у користувача зазвичай виникає низка питань. У якій зоні та яке ім’я реєструвати? Що краще – український домен чи міжнародний? Які ризики слід врахувати «‎ще на березі‎»? Що робити, якщо ви забули продовжити домен, або хтось уже зареєстрував домен, співзвучний із вашою торговою маркою? Розповімо детальніше.‎

Яка доменна зона краща?

Потрібно відштовхуватися від завдань, для яких реєструють доменне ім’я та перспективи використання. Якщо ви орієнтуєтеся на вітчизняний ринок, вибирайте зону .ua. Якщо у планах завоювання закордонних ринків – реєструйте закордонний домен. А ще краще – реєструйте необхідну кількість однойменних доменів у різних зонах. Це допоможе мінімізувати ризики використання вашого бренду з несумлінною метою.

Домен верхнього рівня в зоні .ua можна вважати елітним рішенням для української компанії. Такі імена реєструються лише за наявності торгової марки, вони недешеві та краще захищені

Якщо ви забули заплатити за продовження домену

У разі простроченої оплати за домен зазвичай ім’я перестане працювати наступного дня. Але завжди є додатковий період, протягом якого його можна продовжити. Зазвичай, це місяць. Після чого настає період, коли доменне ім’я все ще можна відновити, проте вже дорожче. Кожен адміністратор доменної зони встановлює вартість відновлення. Як правило, вартість відновлення доменного імені в середньому в 3-5 разів перевищує ціну реєстрації або продовження. І тільки якщо власник не скористався цими можливостями залишити собі домен – протягом 5 днів він видаляється (у цей період відновити доменне ім’я вже не можна). Разом, якщо ви не встигли сплатити за домен вчасно, у вас є приблизно 60 днів, щоб його не втратити. Що стосується міжнародних доменних імен — це 75 днів.

Недбалість при реєстрації

Щоб уникнути непорозумінь у майбутньому, не допускайте реєстрації доменного імені своєї компанії на фізичну особу – системного адміністратора компанії або розробника сайту. Часто бувають ситуації, коли домен зареєстрований на адміна, який пішов з компанії, для якої він його і реєстрував. Якщо права на доменне ім’я не були передані в компанію, рано чи пізно виникає проблема з їх отриманням.

Як захистити домен від несумлінних конкурентів?

Є низка стандартних рекомендацій, які зведуть до мінімуму можливість маніпуляцій з вашим доменом з боку конкурентів чи шахраїв (фішинг, поширення шкідливих програм тощо). Отже, під час реєстрації домену:

  • У жодному разі до закінчення процедури реєстрації не розголошуйте інформацію про вибране ім’я;
  • Під час перевірки на зайнятість використовуйте whois-сервіси акредитованих реєстраторів або адміністраторів доменних зон;
  • Уважно вивчіть умови Публічного договору, який укладатимете з компанією-реєстратором доменних імен;
  • Під час заповнення анкети вказуйте лише точну та достовірну інформацію про себе;
    Для юридичних осіб: реєструйте домен безпосередньо на організацію та в жодному разі не допускайте реєстрації на співробітника компанії
  • Майте також на увазі, що існує багато доменних зон з додатковими вимогами до реєстрації імен у них. Вимоги та умови можуть бути різними та змінюватися з часом. Тому, вибираючи ім’я та зону, важливо ознайомитися з особливостями та нюансами, якщо вони у вибраній зоні існують. Як правило, список зон та особливостей реєстрацій у них має бути на сайті кожного акредитованого реєстратора.

Якщо ви вже користуєтеся доменом:

  • Слідкуйте за актуальністю інформації про себе та вносьте зміни у разі потреби (контактні дані: email, номер телефону). Як правило, інформація в whois про реєстранта не публікується, якщо зворотне не передбачено правилами доменної зони або реєстрант сам не побажав опублікувати дані про себе в сервісі whois. Перевірити дані можна в особистому кабінеті реєстранта, доступ до якого надає реєстратор.
  • Продовжуйте домен до закінчення терміну його делегування.
  • Уважно вивчайте повідомлення, які надходять на контактний e-mail від реєстратора.

Відсутність реакції на скаргу може призвести до того, що доменне ім’я буде заблоковане. Політика розгляду скарг у всіх реєстраторів загалом схожа, причини блокування однотипні — негайному блокуванню підлягають домени, які використовуються у разі очевидних порушень, таких як фішинг, поширення шкідливих програм, шахрайство, порнографія. У випадках розміщення контенту, що порушує законодавство України або міжнародні закони, реєстранту має надсилатися попередження, що містить опис порушення, дії та терміни відповіді, що рекомендуються. Реєстратори повинні пересилати скаргу разом із попередженням та пропозицією реєстранту контактувати безпосередньо із заявником для вирішення ситуації щодо суті скарги. У разі відсутності відповіді або небажання реєстранта усунути порушення вказане у порушенні доменне ім’я може бути заблоковане. Однак реєстратор не може гарантувати заявникові блокування у разі недостатності доказів порушення або у разі, коли реєстратор не уповноважений встановлювати факти певних видів правопорушень. У таких випадках реєстратор повинен рекомендувати заявнику звертатися до відповідних уповноважених організацій (суди, арбітражі, правоохоронні органи тощо).

Домени в зоні .ua: придбати та не втратити

Про реєстрації в доменній зоні верхнього рівня .ua слід згадати окремо. Адже найбільше зловживань пов’язані саме із такими доменами.

Що треба знати?

  • Приватні імена другого рівня в домені .ua можна зареєструвати лише за наявності знака на товари та послуги (торгової марки).
  • Ви можете зареєструвати такий домен лише в тому випадку, якщо ви є власником торгової марки.
  • Ім’я домену, яке ви бажаєте зареєструвати, повинно збігатися з написанням торгової марки.
  • Оскільки існує практика реєструвати торгові марки виключно для купівлі домену в .ua, тут дуже важлива співпраця з реєстратором, якого ви обрали. Це заощадить ваш час і, можливо, гроші. Адже у питаннях реєстрації доменних імен у .ua є низка важливих нюансів (наприклад, далеко не всі торгові марки можна використовувати для реєстрації). Тому попередньо проконсультуйтеся з доменним реєстратором щодо можливості таке найменування зареєструвати.
  • Враховуйте, що торгових марок на одне слово (= ім’я домену) може бути багато (вони реєструються за класами діяльності), а домен — один. Таким чином, претендентами на доменне ім’я можуть бути всі власники торгових марок, які відповідають вимогам реєстрації у зоні .ua. Пріоритет у разі буде віддано тому, хто перший подав заявку.

І на останок. Всім власникам ТМ, які створюють бренд свого продукту чи послуги, важливо розуміти, що якщо вони вчасно зареєструють доменне ім’я для свого бізнесу, то цей домен може бути:

  • Зареєстрований будь-яким іншим власником ТМ з аналогічним найменуванням.
  • Захоплений зловмисником, який купив ТМ з аналогічним бренду найменуванням з метою перепродажу. У такому разі сумлінний підприємець буде змушений викуповувати цей домен вже зовсім не за ринковою ціною, адже він уже вклав у розвиток бренду багато коштів та часу. На цій нехитрій схемі побудовано цілий бізнес кіберсквотерів та шахраїв, які паразитують на чужому інтелектуальному ресурсі.

Окрім описаних випадків недобросовісних маніпуляцій є ще низка зловживань, заснованих на реєстраціях доменів у зоні .ua з використанням чужої ТМ. Такі шахраї зазвичай підбирають ім’я, що сподобалося, за ключовими словами у відкритій базі Українського інституту інтелектуальної власності, найчастіше замовляючи послугу у будь-якого європейського реєстратора, який у списку своїх послуг пропонує домени .ua, оформляє заявку на реєстрацію імені, вказавши заздалегідь підібраний номер ТМ і власника не себе) цієї ТМ, як майбутнього реєстранта.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Всередині імперії OnlyFans: секс, вплив і нова американська мрія