Захистити свій домен в інтернеті тепер буде простіше

Доменне ім’я — це єдина віртуальна нерухомість в інтернеті. І як правило, власник обирає назву домену за найменуванням роду своєї діяльності або торговельної марки (якщо йдеться про національний домен верхнього рівня, то його неможливо зареєструвати без торговельної марки). Саме цим користуються кіберсквотери, що реєструють на себе доменне ім’я, ідентичне чужій торговельній марці, а потім вимагають кошти за передачу прав на цей домен у власника торговельної марки.

Для вирішення суперечок, кому належить те чи інше доменне ім’я, ще в 1999 році була розроблена стандартна процедура UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy – єдина політика розв’язання доменних спорів). Це позасудова процедура і політика вирішення спорів, що стосуються загальних доменів верхнього рівня (gTLD), як .biz, .com , .info, .name, .net, .org і т. д., а також деяких національних доменів (ccTLD). Відзначимо, що за даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO), в останні десять років українські громадяни і підприємства 248 раз були учасниками розгляду справ в Центрі арбітражу в рамках процедури UDRP.

Як це було раніше?

Ще донедавна в Україні процедура UDRP не була впроваджена. Це означало, що будь-які суперечки щодо доменного імені доводилося відстоювати в судах. І тут варто згадати історію з доменом google.ua, який у 2006 році був зареєстрований на українську фірму «ГОУ ОГЛЕ» і перенаправляв відвідувачів на сайт знайомств «Кохаймось». У 2009 році компанія Google подала в суд на фірму «ГОУ ОГЛЕ» з вимогою віддати домен, але судові суперечки зайняли майже три роки. Врешті решт, після багаторічних судових розглядів компанія Google Inc все ж таки відстояла в суді своє право на домен google.ua.

Для швидшого та ефективного вирішення подібних ситуацій надалі компанія «Хостмастер», оператор реєстру .UA, ще у 2011 році оголосив про плани перейти до процедури UDRP.

Як це буде зараз

Наразі «Хостмастер» спільно з реєстраторами доменних імен, юристами та фахівцями WIPO  (World Intellectual Property Organization) створює в домені .UA процедуру зручного та швидкого вирішення доменних спорів на основі UDRP. Для імен другого рівня ця процедура почне діяти вже в першому півріччі 2019 року, а пізніше – і для доменних імен третього рівня.

«Договір з WIPO ми підписали в кінці 2018 року. Процедура розгляду спорів в домені .UA має деякі відмінності від стандартної UDRP. Основною мовою розгляду спорів є українська мова, але за згодою сторін можливо також використання інших мов. Позасудова процедура не перешкоджає перенесенню спору в український суд; в цьому випадку розгляд справи в Центрі арбітражу WIPO тимчасово зупиняється до рішення національного суду. Крім того, арбітри WIPO будуть враховувати, що при реєстрації доменних імен другого рівня потрібна наявність торгової марки», – відзначає М. Благонравін, керівник відділу маркетингу компанії «Хостмастер».

Відповідно до рішення експертної групи, впровадження процедури позасудового розгляду спорів буде проходити поетапно. На першому етапі «Хостмастер» і реєстратори доменних імен внесуть зміни у свої договори, після чого стане можливим використання UDRP при суперечках, пов’язаних з доменними іменами другого рівня. Через півроку після цього учасники групи на підставі накопиченого досвіду вирішення спорів в домені .UA ухвалять рішення про використання UDRP в доменних іменах третього рівня.

Як досудовий засіб, UDRP не скасовує можливості судового розгляду, але дозволяє не доводити справу до суду і відрізняється швидкістю, дешевизною і зручністю для сторін.

Тож реєстратор повинен виконати рішення арбітражу тільки у тому випадку, якщо сторона, якій зараз належить спірне доменне ім’я, не звернеться до суду. Якщо ж таке звернення є, то рішення арбітражу тимчасово зупиняється і суперечки переходять уже в інше юридичне поле. Та практика показує, що не більше 10% реєстрантів після рішення арбітражу зверталися в суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Що важливо знати про домени та їх реєстрацію щоб зробити бізнес успішнішим

Штучний інтелект у дизайні та розробці ігор. Де ми зараз і що далі?

Аналоги російських сервісів для українців

CES 2022: цікаві анонси найбільшої у світі виставки електроніки