Український сервіс YouControl — як відкриті дані захищають інтереси бізнесу та громадськості

Аналітична система YouControl допомагає підприємцям проводити ділову розвідку та перевіряти контрагентів. Цей корисний для українського бізнес-середовища сервіс використовує відкриті державні дані та на їх основі формує досьє на компанію. Окремий напрямок діяльності — сприяння боротьбі з корупцією, а також нова програма підтримки студентів українських вишів. На запитання нашої редакції про особливості роботи системи відповідав Сергій Мільман — СЕО та засновник YouControl.

youcontrol_main

Про технології в алгоритмах YouControl

У нашої системи доволі складна архітектура, і для кожного інструменту використовуємо різні алгоритми. Для збору та обробки масиву даних ми працюємо з такими технологіями, як Php, MySql, Mongo, Redis, Hadoop тощо. Наша мета — дати інформацію в максимально зручному вигляді, а тому ми доповнюємо очищені дані аналітикою. Модуль «Зв’язки» (між беніфіціарами, директорами, за адресою, телефоном на іншими показниками) вже давно став нашою «фічею», і ми не зупиняємося над її вдосконаленням. А з принципово нового та цікавого: зараз ми працюємо над фінскорингом, і вже зовсім скоро запустимо алгоритм аналізу вірогідності банкрутства підприємства.

З якими державними реєстрами працюєте?

Всього в Україні понад 100 відкритих баз даних. Ми на разі підключили 42 джерела, на наш погляд, найбільш важливих. Серед них ЄДР, SMIDA, судові, фіскальні, ліцензійні реєстри та інші. З повним списком можете ознайомитися на сайті. На сьогодні в системі понад 4,5 млн реєстраційних даних (1,5 млн юридичних осіб та 3 млн ФОП). Крім того, міститься понад 60 млн судових документів, і ми їх не видаляємо.

Ми не тільки збираємо та показуємо актуальну інформацію, а ще й аналізуємо її. В системі YouControl ви можете побачити окремі негативні чи позитивні фактори, виділені кольором (наприклад, «податковий борг» чи «перебуває в процесі припинення» маркуються червоним кольором), а також фінансову аналітику, аналіз зовнішньоекономічної діяльності, участь компанії в процедурах публічних закупівель, приналежність до промислово-фінансових груп.

Чільне місце займає вже згаданий модуль «Зв’язки». Це теж частина аналітики, що в інтерактивному вигляді відображає зв’язки між компаніями за багатьма ознаками: бенефіціари, засновники, керівники, місцезнаходження, відокремлені структурні підрозділи, номери телефонів. Окрім карти зв’язків пропонуємо інструмент, котрий показує зв’язки між двома контрагентами у вигляді схеми. Також удосконалюємо інструмент аналізу ринків, де система автоматично формує рейтинги компаній за різними показниками.

Щодо безпеки даних зазначу, що персональні дані ми не збираємо, а всі дані, що передаються між користувачами та системою, шифруються по протоколу SSL/TLS.

Про користувачів та умови співпраці

У нас є декілька категорій користувачів. По-перше, це компанії, що прагнуть захистити свої економічні інтереси — банківський і фінансовий сектори, підприємства АПК, юридичні фірми. Система дозволяє обирати надійних контрагентів, партнерів, контролювати їх зміни, а також «тримати руку на пульсі» своєї компанії. Дебеторська заборгованість, співпраця з фіктивними компаніями, несподівані перевірки контролюючих органів, оцінка фінансових ризиків — всі ці питання вирішені для наших клієнтів.

14

Приклад візуалізації даних в YouControl

По-друге, системою користуються вже понад 200 журналістів та громадських активістів. Вони розкривають корупційні схеми, аналізують декларації та публічні закупівлі, а також проводять аналіз ринків. YouControl дозволяє їм суттєво зекономити час на збір інформації та виявлення зв’язків.

А по-третє, цієї весни у нас з’явився новий напрямок — ми допомагаємо студентам оволодіти навичками бізнес-розвідки, тому можна сказати, що коло користувачів розширилось, і багато хто з них готує наукові роботи, вивчає ринкові тенденції вже на реальних прикладах.

Наразі існує можливість придбати річну ліцензію за 25 тис. грн (в перерахунку — це всього 70 грн/день), але додаткові робочі місця вдвічі дешевші. Крім того, згідно з нашою соціальною місією, журналістам, громадським активістам та ВНЗ ми надаємо доступ безкоштовно.

Приклади використання для безпеки бізнесу

Класичний варіант успішного використання нашого сервісу — коли при перевірці учасників закупівель, котрі подають свої заявки для виконання певних робіт, виявляється, що компанії пов’язані між собою. Через таку ілюзію конкуренції недобросовісні компанії можуть завищувати ціни, маніпулюючи замовником. Хоча й серед замовників трапляються любителі «схем»: одного разу виконавець подзвонив до замовника, а потрапив до іншого учасника. В системі YouControl виявилося, що вони пов’язані не лише за номером телефону, а ще й мають спільного співзасновника. Відміна сумнівних тендерів дозволяє суттєво зекономити кошти та отримати більші гарантії виконання зобов’язань.

Інший кейс: при купівлі офісу компанія вирішила перевірити будівельне підприємство, яке будувало приміщення. Аналіз досьє в YouControl виявив цілу низку ризиків: відсутня ліцензія на будівництво та податковий борг, фігурування у кримінальних справах через відсутність документів на будівництво, відкриті виконавчі провадження. Юристи компанії дійшли до негативного висновку щодо співпраці з цим забудовником та відмовились оформлювати купівлю. Через кілька місяців їх побоювання підтвердились: щодо підприємства було розпочато процедуру банкрутства, а борг перед інвесторами складав понад 500 млн грн.

Багато хто недооцінює важливість перевірки власної компанії, а у нас прямо на презентації виник кейс, коли керівник не знав, що у його підприємства відкрилась ще одна філія — пізніше з’ясувалося, це була «самодіяльність» бухгалтера.

YouControl проти корупції

У компанії YouControl є соціальна місія — сприяти очищенню бізнес-серидовища від корупції. Ми підрахували, що за останній рік за допомогою YouControl було проведено понад тисячу розслідувань як регіонального, так і національного значення. Окрім публікації в ЗМІ громадські діячі також подають документи в НАЗК, НАБУ, прокуратуру для подальшого проведення розслідувань порушень, виявлених ними за допомогою YouControl. Деякі організації проводять аналіз декларацій всіх депутатів їх районних чи обласних рад, інші займаються моніторингом публічних закупівель. Ми надаємо всім доступ абсолютно безкоштовно, а також проводимо тренінги щодо використання системи. Надіслати заявку на отримання доступу можна, заповнивши форму запиту.

Антикорупційний тренінг YouControl в Одесі

Антикорупційний тренінг YouControl в Одесі

Про співпрацю з вишами

З весни цього року ми відкрили напрямок підтримки вишів. Метою є допомогти молодим спеціалістам визначати економічні ризики співпраці з неблагонадійними контрагентами, працювати із сучасними інструментами ділової розвідки та знайомитись з мікроекономічними процесами на прикладах з життя. Ми вже підписали меморандум про співпрацю, провели тренінги та відкрили доступ для таких університетів, як Львівська політехніка, Ужгородський національний університет, МАУП. Також провели тренінги щодо закупівель для студентів Київської школи економіки.

Як популяризувати роботу з відкритими даними в Україні?

На наш погляд, потрібно запускати освітні програми, починаючи зі студентської лави, щоб майбутні спеціалісти вже знали принципи роботи з ними, як абетку. Для фахівців, що вже працюють, потрібно викладати такі тренінги на курсах підвищення кваліфікації.

Також найкращий стимул для популяризації — це реальні приклади з життя, котрі демонструють ефективність роботи з даними. Різноманітних галузевих тренінгів стає дедалі більше, і ми намагаємось брати в них участь.

Не зайвим була б підтримка державних органів щодо відкриття нових суспільно значимих даних, а також підвищення якості надання існуючих відомостей. Тоді ринок компаній, котрі займаються аналізом відкритих даних, стане більш насиченим, а отже, робота з ними буде загальноприйнятою нормою.

ПРО ІНШІ УКРАЇНСЬКІ ПРОЕКТИ:

Читайте также:

10 сайтів, які допоможуть створити логотип

5 конструкторів онлайн опитувань, які зроблять ваш маркетинг краще

Хитра правда про те, як генеративний штучний інтелект використовує наші дані

Ефективне керування творчою командою: ключові аспекти для успіху у контент-індустрії