Навіщо Цукерберг, його дружина та Facebook займаються держосвітою

Марк Цукерберг, засновник та керівник Facebook, та його дружина Присцілла Чен, яка є ще й доктором наук та педіатром, найняли на роботу Джеймса Шелтона-третього (James H. Shelton III), колишнього головного секретаря Департамента освіти США, аби створити цілий напрямок контролю за новими освітніми ініціативами у Кремнієвій Долині. Треба зазначити, що це — далеко не перший державний службовець, який залишає кабінет, аби переїхати до Долини. Чим же буде займатися колишній високопосадовець державного відомства у Facebook і навіщо це компанії?

Навіщо подружжя Цукербергів взяло на роботу фахівця із держосвіти

Шелтон відповідатиме за освітню складову у фонді Chan Zuckerberg Initiative, який було засновано 2015-го з метою підтримки філантропічних та соціально орієнтованих ініціатив. Освітня робота в рамках цього фонду буде спрямована на допомогу студентам та тим, у кого обмежені можливості доступу до сучасної освіти.

Як вже було заначено вище, випадок із зміною сфери діяльності провідними держслужбовцями нині не є винятком: раніше із Вашингтону до Долини вирушили низка фахівців — Джей Карні (Jay Carney), колишній прес-секретар Білого Дому, став старшим віце-президентом із корпоративних справ у Amazon; Девід Плуф (David Plouffe), колишній старший радник президента США Барака Обами, котрий перейшов до складу ради директорів Uber. А про освіту вже годі й згадувати: колишні освітні чиновники радо переходять на роботу до університетів та дослідницьких груп. У березні 2016-го Emerson Collective, організація, створена вдовою Стіва Джобса, залучила до роботи над освітніми ініціативами Чикаго Арні Данкана (Arne Duncan), колишнього секретаря з питань освіти.

Долина змінюється у своєму ставленні до середньої та вищої освіти; час геніальних фаундерів без коледжу чи університету минув — і це добре розуміють у тому ж таки Facebook, як і в інших компаніях:

«—Кремнієва Долина традиційно не відігравала великої ролі в реформуванні освіти,» — твердить Річард Кулатта (Richard Culatta), колишній директор офісу освітніх технологій та Департаменту освіти.

Залучення в цю сферу компаніями з Долини таких фахівців, як пан Шелтон (який раніше встиг попрацювати на керівній посаді у Фундації подружжя Гейтсів), може дати ІТ-компаніям нові важелі впливу на те, як змінюється сучасна освіта під впливом інновацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Нещодавно у своєму пості на Facebook Марк Цукерберг заявив, що їхня із дружиною нова ініціатива покликана зробити освіту та процес навчання більш персоналізованим — і зробити це за допомогою різних технологій, долаючи такі бар’єри на шляху до здобуття сучасної освіти, як бідність та захворювання, що перешкоджають відвідуванню традиційних шкіл, коледжів та університетів. Окрім інвестування у громадські осередки та організації, Chan Zuckerberg Initiative працюватиме над технологіями та співпрацюватиме з батьками, вчителями та студентами для вивчення особливих потреб кожної окремої спільноти.

Поки що подружжя щедро роздає пожертви на розвиток шкіл: $100 млн для шкіл у Ньюарку, $120 млн на школу в затоці Сан-Франциско; $23 млн для EducationSuperHighway, неприбуткової організації, мета якої — забезпечення широкосмугового доступу до інтернету у всіх школах Сполучених Штатів. Також вони вклали $15 млн у AltSchool, мережу приватних шкіл.

Доктор Чен також активно працює над проектом The Primary School, котрий має стати новим підходом до базової шкільної освіти. Цієї осені школа з новим підходом до навчання дітей має відкритися у Східному Пало-Альто — і це буде перша відкрита приватна школа з гарантованим контролем за рівнем освіти та станом здоров’я учнів та їхніх сімей.

Як бачимо, нерди-мультимільйонери цікавляться не лише програмуванням, але й освітою та майбутнім суспільства. Вчинок подружжя Цукербергів — доказ розуміння того, що без нових підходів до якості освіти неможливо розвивати суспільство, економіку та бізнес. Залишається побажати Марку та Присціллі досягнення не менших успіхів у сій сфері, аніж у новітніх технологіях.

Джерело: NYT | Фото: Credit Charles Ommanney/Facebook

Читайте также:

У британському університеті з’являться лектори-голограми

«Навчайте, де б ви не були»: Історії трьох українських освітян, котрі створюють освіту майбутнього з Google

Роботи на уроках як альтернатива онлайн-навчанню. Ініціатива в Японії

Що являє собою Threads — нова соцмережа Цукерберга, яку називають «вбивцею Twitter»