10 кращих Sci-Fi фільмів, знятих не в Голлівуді

Якщо науково-фантастичні кінопрем’єри цього року вас не влаштовують, можна почитати книги того ж жанру або звернутися до надбань кінематографу минулих років. Пропонуємо підбірку десяти кращих Sci-Fi фільмів минулого десятиріччя, за версією онлайн-видання Gizmodo, створених за межами Голлівуду.

c9t7pirri

«Інцидент», Мексика (The Incident, 2014)

Цей фільм є багатообіцяючим дебютом режисера-сценариста Ісаака Езбана (Isaac Ezban). Малобюджетне, але досить атмосферне і концептуальне кіно. Глядачу показують дві історії: про родину, що подорожує, та про злодіїв, що тікають від поліції. Героїв об’єднує спільна проблема — вони потрапили у часову петлю.

«Позаземний», Іспанія (Extraterrestrial, 2011)

Стрічка від режисера Начо Вігалондо (Nacho Vigalondo) відноситься до рідкісного виду науково-фантастичних романтичних комедій. Поки головні герої проводять шалену ніч, на ранок з’ясовується, що Землю захопили прибульці. Окрім боротьби за виживання виду доводиться ще й з’ясовувати особисті стосунки.

«Робот», Індія (Enthiran, 2010)

exindiamovie

Науково-фантастичний фільм виділяється не стільки сюжетом, скільки процесом його створення. Зйомки тривали 2 роки, а попередня підготовка розтягнулася майже на десятиріччя. Режисер C. Шанкар (S. Shankar) пропонує історію вченого, який створив робота і програму, що навчилася розуміти та переймати людські емоції. Згодом андроїд закохується в наречену свого творця, перетворюється з доброго помічника на злу машину і створює безліч проблем у житті порядного винахідника. Стрічка стала однією з найдорожчих в історії індійського кінематографу.

«Ренесанс», Франція (Renaissance, 2006)

Дія цього анімованого майже повністю чорно-білого нуару розгортається у Парижі 2054 року. В центрі сюжету — викрадення молодого вченого, який працює на велику корпорацію і проводить дослідження, що можуть виявити позаземне життя. Мова оригіналу фільму — французька, але є і англомовний варіант, в якому звучить голос «агента 007» Деніела Крейга, сера Ієна Голма та інших видатних акторів. Режисер фільму — Крістіан Волкман (Christian Volckman).

«Клон повертається додому», Японія (The Clone Returns Home, 2008)

Японська науково-фантастична драма. Головний герой все життя страждає від почуття провини за смерть свого брата-близнюка, а коли і сам гине у космічній аварії (бо ж головний герой — астронавт), його мозок трансформується в клона. Далі почуття провини набирає нових масштабів, спогади стають ще нав’язливішими.

«Велика людина в Японії», Японія (Big Man Japan, 2007)

Ще одна науково-фантастична комедія. Головний герой має цілу колекцію успадкованих суперможливостей, головна з яких — контрольовано збільшуватися у розмірі. Її він застосовує у випадках, наприклад, коли уряд просить перемогти чудовиськ, що саме напали на країну.

«Вантаж», Швейцарія (Cargo, 2009)

Швейцарський фантастичний фільм розповідає про майбутнє за 250 років, коли наша планета стала повністю непридатною для життя. Єдина альтернатива — космічний рай Ріа, доступний лише багатіям. Головна героїня Лаура влаштовується працювати на вантажному кораблі, щоб отримати можливість вижити. Персонал занурюється у кріосон, а коли Лаура прокидається, одна на весь корабель, відбувається щось дивне. Режисери Іван Енглер та Ральф Еттер (Ivan Engler and Ralph Etter) вдало передають містичну атмосферу.

«Вторгнення динозавра», Південна Корея (The Host, 2006)

Південнокорейський режисер Пон Джун Хо (Bong Joon-ho) створив цей науково-фантастичний трилер про істоту, що виринає з річки та вбиває людей чи просто забирає їх до свого лігва. Однією з жертв страховиська стала дочка головного героя, якому нічого не залишається, окрім як знайти спосіб перемогти істоту.

«Часова петля», Іспанія (Timecrimes, 2007)

Ще один фільм іспанця Начо Вігалондо (Nacho Vigalondo) у нашій добірці, але ця картина є дебютом режисера у жанрі наукової фантастики. Він також виступив сценаристом і зіграв епізодичну роль. Головний герой потрапляє в петлю часу і зустрічає декілька різних версій самого себе. Стрічка належить до тих, які можна переглядати декілька разів і постійно помічати нові деталі, що роз’яснюють загальний сюжет.

«Мисливці на тролів», Норвегія (Trollhunter, 2010)

Норвезький фільм про тролів, знятий у псевдодокументальному стилі. Тролі існують у реальному світі, уряд країни про це знає, але не надто охоче підтверджує ці факти, тому пересічні громадяни лише здогадуються про справжній стан речей. Головні герої вирушають на полювання, прихопивши з собою любительську відеокамеру. Довгий час ходили чутки, що в Голлівуді візьмуться за зйомки своєї версії фільму режисера Андре Овредала (Andre Øvredal), та цей проект закрили. Врешті, початкова норвезька версія достатньо захоплива.

БІЛЬШЕ ЦІКАВИХ ПІДБІРОК:


Джерело: Gizmodo

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Як до винайдення компютерної графіки робили персонажів у фільмах жахів

Про що фільм «Опенгеймер» і чому його має подивитися кожен?

Цей штучний інтелект може зняти документальний фільм про ваше життя