Шляхами «Американських богів» — 8 книг для любителів фантастики

«Всі події та персонажі цієї книги вигадані. І тільки Боги — справжні», — попереджає читачів британець Ніл Ґейман (Neil Gaiman), автор роману «Американські боги», що цього року ожив у однойменній екранізації. Перший сезон шоу від студії Starz позитивно оцінили і критики, і глядачі. Якщо ви полюбляєте фантастичні твори, із задоволенням дивилися серіал «Американські боги», а тепер не знаєте, чим себе розважити до наступного сезону, — пропонуємо добірку книг того ж напряму, які подобаються любителям альтернативної реальності.

copertina-25

«Хлопці Анансі», Ніл Ґейман (Anansi Boys, 2005)

Якщо вже почали з Ніла Ґеймана, логічно продовжити знайомство з його творчістю. Зокрема, можна прочитати роман, який по сюжету пов’язаний і вийшов у світ через 4 роки після «Американських богів». Головний герой дізнається, що його померлий батько був богом, а рідний брат успадкував надзвичайні навички. Це не зовсім продовження першої книги, а скоріше її спін-оф, що має декілька спільних героїв та єдину загальну ідею — світ, в якому боги живуть поруч з людьми.

«Ведмідь і соловей», Катрін Арден (The Bear and the Nightingale, 2017. Katherine Arden)

Сюжет книги стосується не богів, а надприродних сил та їх ролі в житті людей. Дія відбувається в російській глибинці, де живе дівчина на ім’я Василіса. Вона поважає лісових духів, домашніх невидимих створінь та інших представників паралельного світу, відповідно до звичаїв краю. Аж ось в її житті з’являється набожна мачуха та забороняє поклоніння істотам, яких не визнає релігія. Врешті людям доводиться звернутися по допомогу до надприродних добрих сил, аби протистояти злу.

«Порушник заклинань», Блейк Чарльтон (Spellbreaker, 2016. Blake Charlton)

Найсвіжіший роман Блейка Чарльтона завершує його трилогію Spellwright. По сюжету героїня полює на неодемонів, але в процесі виникають всілякі труднощі та емоційні перешкоди. Чарльтон створює свій особливий магічний світ: він описує магію як систему, основану на текстах, що дозволяє власникам спеціальних знань переписувати базовий код для реальності. Таким чином, фантастичні боги, яких «написали» та «переписали» під конкретні цілі можуть розквітати, виконувати свої завдання та оживати завдяки молитвам вірян.

«Послідовність ремесел», цикл романів, Макс Гладстон (The Craft Sequence, 2012-2017. Max Gladstone)

Урбаністична фантастика включає в себе 5 романів, а вихід шостої частини заплановано на вересень цього року. До речі, публікація повинна з’явитися на профільному ресурсі для любителів фентезі tor.com. В цих книгах магія змальована, як реальний ринковий досвід: боги підтверджують своє існування завдяки молитвам послідовників, а церкви, які їх підтримують, домовляються про субпідряд та перенаправляють молитви в інші, більші та впливовіші магічні системи, подібно товарам в економічній системі.

«Сто тисяч королівств», Н. К. Джемісін (Hundred Thousand Kingdoms, 2010. N.K. Jemisin)

Перший роман американської авторки, що став початком трилогії (наступні частини The Broken Kingdoms та The Kingdom of Gods). Події відбуваються в плавучому місті Sky, в яке викликали героїню Дарр, що успадкувала трон після вбивства її матері. Вона ще мусить поборотися за владу зі своїми кузенами. Серед зброї, доступної родичам — четвірка зневолених богів, які виконують розпорядження своїх господарів, але одночасно мають власні плани і на дівчину, і на долю всього королівства.

100000_Kingdoms

«Останні дні магії», Марк Томпкінс (The Last Days of Magic, 2016. Mark Tompkins)

У світі, який описує автор, починає зникати магія, в зв’язку з чим місцеві боги в Англії відчувають реальну загрозу своєму існуванню. З поширенням християнської віри та звичаїв надприродні істоти, що мирно співіснували з людством століттями, стають предметом полювання. Зі зміною вірувань людей змінюється і баланс сил, а боги розуміють, що доведеться розпочинати справжню війну, якщо вони хочуть вижити.

«Кракен», Чайна Том М’євіль (Kraken, 2010. China Miéville)

Цей британський автор вважається засновником новітнього напрямку фантастичної літератури, так званого «нового химерного фентезі». У вказаному романі сюжет розгортається наступним чином: з Національного історичного музею Лондону зникає один з найцінніших експонатів, Giant Squad. Дослідник Біллі Гароу, розшукуючи експонат, дізнається про фантастичний світ Лондону зі своїми божествами, культом Бога Кракена, який існував ще до зародження людства, відділом поліції тощо. Коли ж зникає і сам дослідник, починають з’являтися ознаки наближення кінця світу.

«Розбиті монстри», Лорен Бьюкс (Broken Monsters, 2014. Lauren Beukes)

Автор та журналістка з ПАР написала роман, дія якого відбувається в американському Детройті. Головна героїня — детектив Габріела Версадо, що розслідує серію моторошних вбивств. Фантастичну складову книги формують спроби людей залучити потойбічні сили до розслідування злочинів. Крім того, авторка в дослідницькій манері описує вплив надприродного світу на події в місті.

Оскільки в ТВ-шоу від студії Starz екранізована менша частина роману «Американські боги», можна доповнити цей перелік і книгою, за якою зняли серіал. Протистояння користувачів, які полюбляють екранізації із тими, хто вважає їх соромом кінематографу, — напевне, таке ж запекле, як боротьба добра зі злом, в усіх можливих реальностях.

БІЛЬШЕ ЦІКАВИХ ПІДБІРОК:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Вигадка та реальність або чому космос взагалі то доволі нудний

Штучний інтелект у дизайні та розробці ігор. Де ми зараз і що далі?

Добірка найцікавіших українських подкастів на Spotify

Аналоги російських сервісів для українців