11 хибних прогнозів минулого про майбутнє технологій

Від помилок не застрахований ніхто. Не стали винятком і експерти. Протягом історії одні вважали, що інтернет не затримається з нами надовго, інші — що персональні комп’ютери будуть нікому не потрібні. Розглянемо 11 помилкових прогнозів, які можуть здатися кумедними сучасним користувачам інтернету та технологій.

Інтернет

«Я припускаю, що інтернет незабаром стане надновим, а в 1996 році катастрофічно впаде», — таку думку висловив інженер і винахідник Роберт Меткалф у випуску журналу Infoworld Magazine 1995 року. В 1999 він помістив написану ним колонку в блендер і з’їв свою помилкову заяву.

Мобільні обчислення

У 1992 році під час виставки Mobile Conference співзасновник і колишній CEO Intel Ендрю Гроув назвав концепцію бездротового персонального комунікатора, який кожен зможе носити в кишені, «нездійсненною мрією, яка керується жадібністю».

Персональні комп’ютери

«Немає підстав припускати, що людина будь-коли захоче мати комп’ютер у своєму будинку», — цю цитату приписують Кену Олсену, інженеру та засновнику компанії Digital Equipment Corporation (DEC), яка вигоовляла мінікомп’ютери. Передбачається, що такої думки він тримався в середині 1970-х років. Джерело сказаного – колишній співробітник DEC.

Група The Beatles

«Нам не подобається, як вони звучать, а гітарна музика скоро застаріє», — так в 1962 році заявили представники британської звукозаписної компанії Decca Records, відома розробкою нових методів звукозапису. Вони відмовили The Beatles після прослуховування.

І знову інтернет

«Розвиток інтернету сповільниться. До 2025 року стане ясно, що він справив не більший вплив на економіку, ніж факси», — вважав економіст Пол Кругман у 1998 році. Іронічно, що він висловив цю думку у статті під назвою «Чому більшість прогнозів від економістів є помилковими».

Автомобілі

«Автомобілі – це примха, нововведення. Коні нікуди не зникнуть», — так у 1903 році сказав Горацій Рекхем, президент Michigan Savings Bank та адвокат Генрі Форда, у відповідь на пропозицію інвестувати у Ford Motor Co.

iPhone

«iPhone точно ніколи не займе значну частку ринку. На це немає жодного шансу», — заявив колишній CEO Microsoft Стів Балмер у 2007 році. Балмер критикував iPhone за його вартість ($500) та відсутність клавіатури.

Підписки на музику

У 2003 році під час інтерв’ю журналу Rolling Stone співзасновник та колишній CEO Apple Стів Джобс заявив: «Модель підписки для покупки музики зазнала провалу. Звичайно, можна відродити модель підписки, але спроба не буде успішною».

Хмарні технології

«Лише комп’ютерна індустрія залежить від моди більше, ніж жіноча мода. Можливо, я дурний, але я гадки не маю, про що всі говорять. Що таке хмара? Це повне безглуздя. Це шалена ідея», — висловився підприємець та співзасновник Oracle Ларрі Еллісон на конференції OracleWorld у 2008 році.

Спам

«Через два роки (у 2006 році) проблему з розсилкою спаму буде вирішено», — заявив співзасновник Microsoft Білл Гейтс на Всесвітньому економічному форумі у 2004 році. Він оголосив про те, що Microsoft розробляє інструменти, які дозволять повністю позбутися спаму.

Електромобілі

У 2015 році колишній голова компанії-автовиробника Daimler Едцард Рейтер явно недооцінював можливості Tesla. Він сказав, що електромобілі — «тільки жарт, який неможливо сприймати серйозно, у порівнянні з великими автомобільними компаніями Німеччини».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Twitter

Читайте также:

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic