«У мене вкрали ноутбук» — 6 порад, як діяти в такій ситуації

При крадіжці ноутбука матеріальні збитки — не завжди найбільша проблема: жертва злочину може втратити важливі робочі файли або конфіденційні дані.  За обсягом особистих даних, що зберігаються на пристрої, ноутбук поступається тільки смартфону. Крім крадіжки комп’ютера з метою його подальшого продажу (цілком або частинами) на чорному ринку злочинці можуть зацікавитися вашими цінними персональними даними. У таких випадках користувачі ризикують втратити свої облікові записи та дані банківських карток.

На жаль, випадки крадіжок ноутбуків не скорочуються. Сучасний, потужний ноутбук — бажана здобич для будь-якого злодія. За даними нещодавнього звіту Gartner, кожні 53 секунди у світі крадеться один ноутбук. Викрасти пристрій можуть практично скрізь, але найбільш небезпечними є місця великого скупчення людей, наприклад парки або фестивалі.

Попри появі камер спостереження громадський транспорт також залишається ідеальним місцем для крадіжки. Жертва пограбування може навіть нічого не відчути під час викрадення — схеми, за якими діють злочинці, налагоджені дуже добре.

Іноді зловмисники, перш ніж викрасти пристрій, підглядають дані доступу, які ви вводите. У таких випадках може допомогти система запобігання несанкціонованому доступу за допомогою біометричних даних, технології розпізнавання обличчя та інших процедур автентифікації, але такі системи не завжди встановлені на ПК.

Деякі з наведених нижче рекомендацій можуть допомогти захистити свої дані. В жодному разі не зустрічайтеся зі зловмисниками, якщо вони вимагатимуть викуп за пристрій.

Змініть паролі своїх облікових записів

Це перший крок, який рекомендується зробити у разі крадіжки. Якщо зловмисник увійшов до вашого пристрою, то він, ймовірно, матиме доступ до більшості або всіх ваших облікових записів, особливо якщо ви використовуєте зв’язку ключів свого пристрою або браузера для автозаповнення логінів та паролів.

Спершу змініть пароль своєї електронної пошти. Обліковий запис електронної пошти є ключем до інших облікових записів, злочинець може використовувати його для скидання паролів у ваших соціальних мережах, маркетплейсах та додатках.

Не забудьте увімкнути двофакторну автентифікацію свого облікового запису, якщо ви ще цього не зробили. Також якщо на ноутбуці стоїть Windows і у вас встановлено захисне програмне забезпечення, можна використовувати його для дистанційного стирання та копіювання даних з хмари. Для таких випадків було розроблено спеціальні пакети рішень, які розраховані на захист персональних та корпоративних даних.

Зашифруйте свої дані заздалегідь

Ви можете зашифрувати свій жорсткий диск, щоб ніхто не міг отримати доступ до персональної інформації навіть за наявності фізичного доступу до ноутбука.

Якщо комп’ютер працює під керуванням Windows, скористайтеся рішенням BitLocker, яке зашифрує диск. Якщо у вас встановлена ​​операційна система IOS, скористайтеся системою шифрування даних FileVault.

Очистіть автозаповнення у всіх браузерах, що використовуються.

Настійно рекомендовано вимкнути автозаповнення в браузерах, адже все, що потрібно зробити зловмисникам для доступу до ваших облікових записів, це відкрити цей браузер зі збереженими даними.

Нині більшість браузерів мають параметри дистанційного очищення історії логінів і паролів. У разі крадіжки ПК якнайшвидше знайдіть інструкцію щодо віддаленого вимкнення автозаповнення та виконайте всі вказані в ній кроки. У деяких браузерах можна видалити всю збережену платіжну інформацію.

Збережіть поточну резервну копію

Періодично створюйте резервні копії своїх даних у хмарі та дублюйте їх на зашифрований зовнішній диск, який зберігається в сейфі, щоб у разі крадіжки ноутбука ваші файли залишилися в безпеці. Резервна копія системи відновить ОС з усіма встановленими вами програмами, файлами та налаштуваннями.

Навіть якщо вас не турбує можлива крадіжка ноутбука, краще не нехтувати цією операцією, оскільки дані, що зберігаються на комп’ютері, можуть бути втрачені або пошкоджені десятками інших способів. Щоб дізнатися, як виконувати резервне копіювання даних, перегляньте інструкцію резервного копіювання та відновлення даних Windows на офіційному сайті Microsoft.

Подайте заяву в поліцію і повідомте про втрату

Виявивши, що у вас викрали ноутбук, обов’язково варто звернутися до правоохоронних органів. Купуйте офіційне захисне програмне забезпечення від виробників. Якщо таке програмне забезпечення буде встановлено, у разі крадіжки виробник відмітить ваш ноутбук у своїй системі та повідомить поліцію, якщо злодій звернеться до служби технічної підтримки або спробує подати гарантійну вимогу на ваш вкрадений ноутбук.

«Прив’яжіть» свій ноутбук до робочого місця

Передбачити крадіжку ноутбука неможливо, але вже зараз ви можете вжити превентивних заходів, щоб захистити свій пристрій. Один з найпростіших та бюджетних способів фізичного захисту ноутбука — кенсінгтонський замок. Цей пристрій дозволяє намертво зафіксувати ноутбук поруч із робочим місцем. За своєю механікою він нагадує велосипедний замок. Це невеликий металевий трос із петлею на одному кінці та фіксатором — на іншому. Тримач вставляють у спеціальний отвір на корпусі ноутбука та замикають за допомогою ключа або секретного коду. Замок не дозволить зловмисникам взяти ваш ноутбук та втекти. Рекомендовано використовувати Kensington lock у відрядженнях.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Як не заплутатися: детально про стандарти та специфікації USB

10 найстрашніших комп’ютерних вірусів в історії