Сім обов’язкових кроків у відкритих даних для бізнесу — поради YouControl

Відкриті дані можуть впливати на життя кожної людини, в тому числі, якщо вона займається бізнесом. Потрібно лише знати, як вміло ними користуватися. Сергій Мільман, засновник та СЕО українського проекту YouControl, пояснює як саме підприємці можуть використовувати можливості сервісів з відкритими даними у своїй роботі.

Сергій Мільман на конференції iForum 2018

Відкриті дані дозволяють українцям покращувати якість життя та відкривають безліч можливостей ‒ від перевірки стану довкілля та екології до вирішення медичних питань, від обізнаності щодо найпоширеніших правопорушень у власному районі до посилення позиції при веденні бізнесу. Зупинимося саме на останньому прикладі.

Візьмемо збірний образ пересічного українського ІТ-підприємця з амбітними планами і назвемо його Миколою. Він не лише хоче досягти успіху на Батьківщині, а й мріє з часом підкорити Кремнієву долину, вийти на ринки США чи Європи. Як же відкриті дані можуть допомогти йому досягти цієї мети, та ще й уникнути проблем? Є сім основних кроків, які має зробити Микола, аби вдало вести бізнес, знаходити надійних партнерів та не потрапляти в пастки шахраїв.

Дієздатність

Маючи бізнес, не вдасться уникнути певних ділових зв’язків. Однак перед тим, як починати співпрацю, потрібно перевірити дієздатність потенційного контрагента ‒ дізнатися, чи зможе він виконати всі свої зобов’язання. Інформація про стан компанії є в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). Оптимальний стан ‒ «Не перебуває в процесі припинення». Все інше ‒ банкрутство чи початок цього процесу ‒ це вже сигнал, який не можна обійти увагою.

Вид діяльності

Наступний крок перевірки ‒ чи справді потенційний партнер займається тією діяльністю, про яку вам говорить. Наприклад, він стверджує, що вже давно працює у сфері будівництва. По-перше, що значить «давно»? Адже навіть банки рекомендують давати кредити лише тим компаніям, що працюють на ринку більше двох років. По-друге, чи справді сфера збігається з офіційно вказаною в документах? Треба звертати увагу, як історично змінювалися види діяльності, чи справді ця компанія має вказаний досвід.

Суди

Третій суттєвий показник ‒ судова практика компанії, інформація про яку міститься в Єдиному державному реєстрі судових рішень. З неї можна зробити висновки, яким способом ведеться бізнес. Наприклад, господарські справи у цьому реєстрі можуть свідчити, що одна зі сторін судового спору не виконує свої обов’язки за договором. Адміністративні ‒ найчастіше пов’язані з податковими проблемами. Кримінальні ‒ досить тривожний показник, тут треба детально аналізувати, з чим саме пов’язані ці справи.

Податки

Важлива й інформація про наявність у компанії податкового боргу, адже зазвичай усі намагаються з державою розраховуватися в першу чергу. Тому якщо підприємство не сплачує належні кошти та не покриває податковий борг (про це можна дізнатися з реєстрів Державної фіскальної служби), у нього або недисциплінований бухгалтер, який вчасно не здає звітність, або немає достатньо фінансів, щоб покрити цей борг. Якщо це другий випадок, то де гарантія, що у компанії буде достатньо матеріальних активів, аби покрити інші зобов’язання? Таких партнерів треба досліджувати особливо ретельно.

Місцезнаходження

Небезпечно співпрацювати із компаніями, зареєстрованими в зоні проведення АТО або на окупованій території Криму, адже вони не працюють в законодавчому полі України і не завжди можна чекати від них виконання їхніх зобов’язань. Також є небезпека привернути увагу правоохоронних органів і потрапити під звинувачення у співпраці з терористами. Інформацію про те, які населені пункти належать до цих категорій, розмістив у себе на офіційному ресурсі уряд України у відповідному Розпорядженні №1085-р від 7 листопада 2014 року.

Санкції

На цей пункт варто звернути особливу увагу тим, хто, як і Микола, прагне вийти на іноземні ринки. Наприклад, той, кого спіймають на спільних операціях з кимось із санкційного списку компаній Держдепу, навряд чи зможе колись претендувати на роботу у США, де до цього питання ставляться досить суворо. Тож перед тим, як обрати чергового партнера, пошукайте його у переліку санкцій Держдепу чи інших закордонних та українських списках порушників.

Фіктивність

Не менш важливий крок ‒ перевірка потенційного партнера на ознаки фіктивності. Часто можна зустріти підприємства, директор яких пов’язаний ще з кількома десятками компаній. Це точна ознака фіктивності, адже реальний підприємець не зможе керувати такою кількістю компаній особисто. Це можна перевірити або в системі YouControl за допомогою інструменту «Зв’язки», або більш складним шляхом ‒ через ЄДР.

Вся ця інформація допомагає будь-якому підприємцю почувати себе впевнено, адже дозволяє спрогнозувати ризики і вчасно їх уникати ‒ ніби їхати на авто та заздалегідь обирати маршрут з найменшою кількістю заторів. У бізнесі так само це буде найбільш оптимальний шлях, котрий найшвидше приведе до мети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску