9 мікрозвичок, які повністю змінять ваше життя за рік

Однією з найпопулярніших книг минулого року стала «Атомні звички. Як набути хороші звички та позбутися від поганих» Джеймса Кліра. Це практичне керівництво, автор якого пояснює, як маленькі повсякденні дії призводять до великого успіху. Розповімо про дев’ять таких мікрозвичок, які можна ввести у своє життя вже сьогодні.

1. Відкладайте реакцію

Ми живемо в мінливому світі, але це не означає, що потрібно відразу на все реагувати. Навчіться говорити «Я повідомлю пізніше», «Я з вами зв’яжуся» і так далі. Щоб погодитися на пропозицію, а потім зрозуміти, що вона не вписується у ваш розклад, краще подумайте кілька хвилин. Це заощадить вам величезну кількість часу і не призведе до розчарувань в довгостроковій перспективі.

2. Змушуйте себе виконувати завдання, коли вам цього не хочеться

Кожен день вибирайте невелику задачу, яку ви не хочете робити, а потім виконуйте її. Це може бути що завгодно — від миття посуду до застилання ліжка, від пробіжки до приготування вечері.

Робіть це протягом декількох днів, і ви зрозумієте, що проблема не в самій задачі. Проблема у звичці відкладати справи на потім. Це зручно, особливо коли у нас є вибір. Але часто достатньо тільки почати, і робота буде виконана. Витративши кілька днів на виконання дрібних справ, переходьте до більших.

3. Проводьте день без соціальних мереж

Багато хто не випускають телефон з рук. Ми часто тягнемося до нього без причини та не встигаємо отямитись, як уже провели пів години за скролінгом стрічки. Від соцмереж важко відмовитися, але не варто видаляти додатки з телефону. Замість цього спробуйте не використовувати їх щонеділі. Ви не помітите, як через чотири тижні скоротите екранний час і навіть захочете встановити ліміт для соцмереж в одну годину.

Спробуйте провести день без соцмереж або взагалі не підключайтеся до Wi-Fi. Як тільки ви зрозумієте, що нічого не втрачаєте, перебуваючи в автономному режимі весь день, то свідомо вирішите проводити менше часу в інтернеті.

4. Готуйтеся до завтрашнього дня напередодні ввечері

Виберіть одяг на завтра і зберіть сумку. Напишіть список справ і перевірте календар, щоб згадати, чи заплановані якісь зустрічі або дзвінки. Зробіть все можливе, щоб полегшити завтрашній день. Якщо у вас є план, ви все зробите швидше.

5. Їжте обдумано

Коли ви снідаєте, обідаєте або вечеряєте та одночасно працюєте, читаєте або дивитеся фільм, ви часто з’їдаєте більше, ніж потрібно. Крім того, ви не насолоджуєтеся їжею і не працюєте продуктивно. Відчуєте ви смак овочів, якщо намагаєтеся зрозуміти сенс таблиці в Excel? Скоріше за все ні.

Обід або вечеря як правило не займають понад 10-15 хвилин. Коли ж ми стали настільки зайняті, що у нас не знаходиться навіть 10 хвилин для їжі?

Наступного разу спробуйте просто їсти. Ви побачите, що не взяти до рук телефон буде непросто. І той факт, що нам доводиться відмовляти себе від цього, повинен викликати деякі питання.

6. Використовуйте таймер для задач

Техніка Pomodoro — один з найвідоміших способів збільшити продуктивність. Вона стала так знаменита, тому що відмінно працює. І це мало не найкорисніша мікрозвичка з цього списку.

Техніку Pomodoro можна адаптувати під свої потреби: наприклад, спробуйте писати протягом однієї години, робити 10-хвилинну перерву, а потім писати ще годину.

7. Залишайте телефон в іншому кінці кімнати

Якщо ви тримаєте телефон поруч з ліжком, вранці ви зіткнетеся зі спокусою просто відкладати будильник до того часу, поки не замаячіє перспектива запізнення. Але для більшості з нас найважче — це встати, а не прокинутися. Коли телефон знаходиться на протилежній стороні кімнати, ви повинні встати та зробити кілька кроків, щоб вимкнути будильник. Тоді ви зможете зрозуміти, що ще вам хочеться пити й взагалі в найближчі години потрібно багато чого зробити. Так ліжко перестане виглядати таким зручним.

8. Витримуйте час перед покупкою

Ніколи не купуйте відразу те, що сподобалося, — тільки найнеобхідніше. Замість цього краще почекати кілька днів, щоб переконатися, що ця річ точно потрібна. Якщо через три дні вам вдалося забути про плаття або туфлі — ви впоралися з імпульсивним бажанням. А якщо ні — варто піти та купити їх.

Якщо ви знайшли щось на розпродажі, задайте собі просте запитання: «Купив би я це за повну ціну?». Якщо відповідь «так» — діставайте гаманець, якщо «ні» — йдіть. Розпродажі люблять всі, але на них ми часто купуємо купу непотрібних речей. Так вже влаштований наш мозок. Саме тому працює маркетинг. Уклавши гарну угоду, ми щасливі та задоволені — поки не повернемося додому і не усвідомимо, що це відчуття тимчасове.

9. Записуйте кожну ідею

«Все в порядку, я запам’ятаю це» — найбільша брехня, яку ми собі говоримо. З усіх речей, які ви дізнаєтеся за день, більша частина безслідно піде. Заведіть звичку записувати все підряд, навіть ті дурниці, які здаються несуттєвими.

Висновок

Основна причина, по якій люди не досягають своїх цілей, полягає в тому, що вони йдуть на радикальні кроки замість того, щоб виробляти невеликі повсякденні звички. Для цього вам потрібно слідувати цим двом простим правилам:

  • Відмовтеся від шкідливих звичок. Складіть список всіх звичок, від яких ви хочете позбутися. Замість того щоб воювати з собою, намагаючись відмовитися від усіх них одночасно, виберіть одну і зосередьтеся на ній. Рухайтеся потроху. Куріть на одну сигарету менше. Щотижня відмовляйтеся від покупки однієї непотрібної речі. Припиніть їсти один з продуктів, від яких ви хочете відмовитися. Тільки після того, як вам вдалося позбутися від однієї шкідливої ​​звички, починайте працювати над іншою.
  • Виробіть гарну звичку. Те ж саме відноситься і до хороших змін, які ви хочете привнести у своє життя. Не намагайтеся пити два літри води щодня, якщо раніше випивали тільки один стакан. Замість цього намагайтеся пити по дві склянки в день і поступово збільшуйте обсяг. Додайте ще один овоч у свою тарілку. Біжіть ще одну хвилину на біговій доріжці. Читайте ще одну сторінку щовечора.
  • Виберіть те, що вам важко дається, і поступово збільшуйте час, який ви витрачаєте на створення цієї гарної звички. Коли відчуєте, що освоїли її, почніть працювати над наступною.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Топ-7 додатків які допоможуть сконцентруватися на завданнях

Щорічний рейтинг найкращих винаходів від Time

Чому скорочення робочого тижня може стати відміннім рішенням?