Чотири способи урізноманітнити свій робочий тиждень

Відчуваєте, що робочі дні стало складно відрізнити один від одного? Консультант з питань управління часом і автор книг «How to Invest Your Time Like Money» і «Divine Time Management» Елізабет Грейс Сондерс (Elizabeth Grace Saunders) радить урізноманітнити будні приємними завданнями — від розмов з колегами до домашніх тренувань.

У період самоізоляції люди проводили багато часу вдома і виходили на вулицю тільки в разі крайньої потреби. Це неприродний стан для людини — для здорового функціонування психіки необхідне спілкування і приємні враження. Коли їх недостатньо, мозок відчуває нестачу дофаміну, серотоніну, окситоцину та інших гормонів щастя.

В умовах, коли звичайний спосіб життя вести неможливо, люди можуть почати поводитися дивно. Хтось постійно оновлює соцмережі або захоплюється онлайн-іграми, а комусь ледве вдається вставати з ліжка вранці через поганий настрій та тривожний стан.

Робочий день віддаленого співробітника нагадує життя на самоізоляції. Якщо ви втомилися від одноманітності, ось кілька простих способів зробити будні менш нудними.

Міняйте свій робочий простір

До пандемії робочий день більшості людей був більш різноманітним. Як мінімум потрібно було дістатися до офісу, а значить, встати, одягнутися і вийти з дому. Додайте до цього наради, зустрічі з колегами та виходи на обід, і ви зрозумієте, скільки різних дій здійснювали протягом дня. Коли шлях до роботи скорочується до переходу зі спальні в зал, це здорово економить час, але в якийсь момент може набриднути.

Щоб трохи урізноманітнити свої будні, спробуйте міняти місце розташування протягом дня. Наприклад, ви можете почати працювати в кімнаті, перш ніж переміститися за обідній стіл і закінчити день на балконі. Якщо ви легко відволікаєтеся, подумайте про те, щоб виділити собі невелике приміщення, недоступне для домашніх.

Корисно змінювати не тільки кімнати, але і положення тіла в просторі: наприклад, можна пересідати в крісло на час мозкового штурму або вставати, коли хтось телефонує.

Спробуйте внести корективи у свій звичний розклад: поговоріть довше з колегою, відвідайте тренінг або візьміть новий проєкт, який вас захопить. Навіть дрібниці можуть надавати позитивний ефект на настрій: поміняйте фон в Zoom, купіть і поставте на робочий стіл букет квітів або поділіться кумедним мемом з колегами.

Не забувайте про спорт

До карантину багато хто регулярно відвідували фітнес-клуби. Коли всі виявилися в самоізоляції, зберегти необхідний для здоров’я рівень фізичної активності виявилося непросто. Ось кілька робочий ідей, які допоможуть додати трохи спорту в ваше життя.

У теплу погоду можна ходити в походи, бігати, плавати та кататися на велосипеді — звичайно, якщо все це дозволяє місцевий рівень карантинних заходів. Можна розділити заняття по днях тижня: у понеділок, середу і п’ятницю плавати в озері, в четвер та неділю робити короткі пробіжки неподалік від сусіднього пляжу, а неділя — день силового навантаження.

У холодну погоду підійде YouTube. Якщо вам не вистачає сонця або людей навколо — включіть запис групового тренування на пляжі. Схожі відео є і на інших платформах — наприклад, у Facebook Live можна знайти канали місцевих інструкторів з фітнесу.

Вибирайте ті види активності, які підіймають настрій і покращують самопочуття. Різноманітні спортивні заняття — ще один спосіб впоратися з монотонністю.

Використовуйте всі можливості для спілкування

Спілкування — важлива частина щастя. Довга розмова наодинці та весела балаканина з друзями по Zoom, некваплива бесіда за келихом коктейлю і спільна пробіжка — все це абсолютно різні види спілкування. Їх чергування протягом тижня допоможе зробити життя більш збалансованим.

Подумайте про час, який ви проводите з родиною. Можна освоїти нову гру, разом попрацювати над інтер’єром вашого будинку або навіть з’їздити в сусіднє місто, якщо є така можливість.

Знаходьте час на хобі

Заняття до душі — ще одне джерело позитивних емоцій і ефективний спосіб боротьби з одноманітністю. Перебуваючи вдома, можна освоїти кілька нових навичок, зайнятися музикою або прочитати багато нових книг. Деякі люди ділять робочі години за принципом 45/15 (45 хв на роботу і 15 на інші активності) і пишуть картини або грають на піаніно під час 15-хвилинних перерв.

У хобі є ще одна важлива перевага — ви можете бачити прогрес і отримувати відчутний результат. Можливість придумувати нове і втілювати плани в життя заспокоює в ситуації нестабільності.

Звичайно, необхідність проводити будинку більшу частину часу серйозно обмежує свободу вибору активностей. Коли пандемія закінчиться, люди зможуть повернутися до звичного розпорядку дня, а поки ці поради допоможуть зробити робочий тиждень більш збалансованою.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?