5 причин, чому влітку знижується продуктивність

Коли настають сонячні літні дні, наші думки зайняті всім, крім роботи, чи не так? Керівники в практично у всіх індустріях вважають, що співробітники сильніше відволікаються від справ, коли за вікном підвищується температура.

Але чи дійсно ми стаємо влітку менш продуктивними? Кар’єрні експерти та коучі вважають, що це саме так — але зовсім не через те, що вас відволікають думки про майбутню відпустку. Ось реальні причини, чому влітку наша енергія падає і ми не можемо зосередитися на справах.

Навколишнє середовище найсильніше впливає на продуктивність

Коуч Ейлін Шинке (Ellyn Schinke) вважає, що до цього відноситься і температура повітря. Просто згадайте, як ви добираєтеся на роботу — вранці вже висока вологість і ви потієте в транспорті, а коли ви приїжджаєте в холодний від кондиціонера офіс, то вже втомилися.

Спека діє на багатьох людей як снодійне, через що вам буває важко зосередитися на ранковій нараді.

Проблема в «літньому настрої»

О четвертій годині настає приємна прохолода, а у вас на сьогодні більше немає ніяких зустрічей і нарад. Потрібно заповнити один звіт, але він може спокійно почекати ще два дні. У поштовій скриньці вас чекають кілька листів, але там немає нічого термінового. Чим же ви займетеся? Якщо ви давно працюєте в компанії, то можете піти з роботи раніше. Або будете гортати соціальні мережі, поки не прийде начальник. Зрештою така гарна погода буває не щодня.

«Подібна розслаблена літня атмосфера може призвести до зниження продуктивності, — каже кар’єрний експерт Венді Вайнер (Wendi Weiner). — Через тепло змінюється ставлення людей до життя, вони більше зосереджуються на саморозвитку й турботі про себе. Сонячне світло збільшує рівень серотоніну, а значить і щастя. Одночасно знижується ефективність аналітичних здібностей і в підсумку нам менше хочеться працювати».

Ми чекаємо «літні канікули»

Зрозуміло, люди подорожують і розважаються круглий рік, але більшість з нас планує максимум активностей на період з травня по вересень. В цей час ваш календар напевно забитий під зав’язку — весілля, виїзди на природу і так далі. Шинке вважає, що ми рахуємо час до відпочинку, як діти, які з нетерпінням чекають літніх канікул.

«Коли ми стаємо старше, ми чекаємо літа, тому що хочемо насолоджуватися теплом, — каже вона. — Чесно кажучи, я думаю, що проблема в тому, що в кожному з нас живе дитина, яка шукає причину, щоб піти з роботи на “літні канікули”».

Відсутність колег впливає на продуктивність

Тут все очевидно: чим більше людей у ​​відпустці, тим менше прогресу робить ваша команда. Неважливо, яка політика в плані відпусток діє у вашій компанії — влітку хтось буде відсутній на робочому місці. Вам раз у раз доведеться поступатися один одному — на цьому тижні ви їдете до Європи, а потім у відпустку піде хтось із ваших колег.

«Навіть якщо ви самі не берете відпустку, хтось із команди обов’язково піде, — каже Шинке. — І це може позначитися на продуктивності всієї команди».

Сон (і його нестача) теж може позначитися на ефективності

Коли на вулиці холодно і темно, малоймовірно, що ви захочете затриматися на роботі та трохи випити. А що, якщо ваш друг пропонує вам влаштувати пікнік в парку теплого літнього вечора? Влітку сонце сідає пізніше, так що природно, що вам захочеться насолодитися ним до останньої хвилини після виходу з офісу.

За словами Шинке, в літні місяці ви частіше хочете засидітися допізна або випити більше. Все це призводить до недосипу — і саме через нього ви відчуваєте себе сонними, коли приходите вранці на роботу.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fastompany

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи