Наслідки глобального потепління: що загрожує Україні?

Глобальне потепління з кожним роком стає більш явним. Пожежі трапляються навіть за полярним колом. Вчені говорять про те, що ситуація буде тільки загострюватися. Що може чекати Україну?

У Швеції за полярним колом займаються ліси, в Японії і Канаді десятки загиблих від теплового удару, а в Греції стільки ж померло від вогню. Всесвітня метеорологічна організація попереджує, що в майбутньому такі періоди спеки будуть відбуватися все частіше та буде дедалі гарячіше.

Горить від екватора до полюсів

Липень 2018 року видався надзвичайно жарким для всіх країн на різних частинах світу.

На початку місяця пекельна погода накрила Грецію – в кінці місяця температура повітря сягала 38-40°C. Тоді ж виникло 15 осередків пожеж. Як передавала тоді влада Греції, ситуація вийшла з під контролю. Через лісові пожежі тоді загинуло 50 людей, серед яких діти та туристи, понад 150 людей постраждало. В Греції було оголошено національний траур. Пожежі знищили більше ніж 500 заміських будинків та 200 машин. Жертв насправді може виявитись набагато більше, оскільки в пожежну частину поступало все більше дзвінків від людей, що шукають своїх родичів. Влада призивала людей не панікувати, не залишатися у своїх помешканнях, а зачинити їх та уникати диму.

Пожежі у Греції

Японію також накрила аномальна спека – на північний захід від Токіо у місті Кумагая температура досягла рекордні 41,1 °C. Через високі температурні показники загинуло понад 40 людей, десятки тисяч потрапило до лікарні. Вже за 2 роки в Японії стартують Олімпійські ігри. Але чи дозволить така спека провести їх вдало?

Спека на будівництві в Японії

В Швеції пожежі через аномальну спеку спалили 25 тисяч гектарів лісу. Пожежі завдали шкоди на 87 млн. євро. Кількість лісових пожеж в країні скоротилося з 80 до 21 на кінець місяця. Але влада попереджує про велику пожежну небезпеку в країні.

Вогонь у лісах Швеції

Лісові пожежі також вирували і у Латвії. Країна попросила допомоги у ЄС, але там їй відмовили. «Зараз в Європі вільний лише один вертоліт для тушіння пожеж. З проханнями погасити пожежі вже звернулися такі країни, як Греція, Фінляндія, Сербія та інші. Латвія знаходиться «в черзі», – пояснили європейські рятувальні служби.

Причини аномальної спеки

Основною причиною аномальної спеки називають глобальне потепління. Зміна клімату призвела до того, що короткотермінові спекотні періоди стали ще сильнішими, а їх частота  ще більшою.

Причиною такої спеки також являються вітри, які рухаються з доволі низькою швидкістю з заходу на схід. За словами професора з Університету Бристоля Дена Мітчела (Den Mitchel), із за того, що повітряні течії влітку слабкіші, великий тиск довго затримується на одному місці.

На зміну погоди також впливає й те, що в Східній Атлантиці підвищилася температура моря. За словами вчених, десятиліття глобального потепління привело до того що максимальна температура води підвищилася по всьому світу.

Відділ кліматичних досліджень в Університеті Східної Англії попереджає про те, що тепер будь-який фактор впливає на атмосферу набагато більше, ніж півстоліття тому.
Викиди вуглецю також являються причиною глобального потепління. Кількість цих викидів продовжує збільшуватися з кожним роком.

Всесвітня організація охорони здоров’я попереджує, що у зв’язку з кліматичними змінами, спека, яка час від часу турбує жителів планети в другій половині XXI століття буде відбуватися раз на два роки. Вона також відмічає, що від жари за останні десятиліття загинуло більше людей, ніж від інших екстремальних погодних явищ.

За прогнозами, вже з 2030 року через зміну клімату та катастроф на цій основі будуть вмирати на 250 тис. осіб більше, ніж зараз.

Що робити?

В 2015 році 197 країн підписали Парижську угоду по клімату. Суть цієї угоди заключається в швидкому реагуванні на загрозу зміни клімату в контексті розвитку зусиль по боротьбі з бідністю. Якщо середня температура у світі підвищиться приблизно на 2 градуси, то на думку вчених, це може привести до небезпечних наслідків – наводнення, масові засухи та лісові пожежі. Це, в свою чергу, викличе нову хвилю міграції.

Парижська угода передбачає:

  • утримання росту середньої температури набагато нижче 2 °C та обмежити ріст температури на рівні 1,5 °C;
  • обмеження викидів парникових відходів до рівня, котрий повністю будуть поглинати океани та рослини, до кінця XXI століття;
  • розвиті країни зобов’язані допомагати фінансово іншим країнам в боротьбі по зміні клімату.

Восени 2017 року 15 тис. вчених з 184 держав підписали угоду, попередження людству свого роду. Це попередження характеризує основні загрози існування всього живого на нашій планеті.

Головна проблема – це глобальна зміна клімату. З 1992 року середня температура виросла більше ніш на 0,5 градуса Цельсія, викиди вуглекислого газу зросли на 62%, а кількість прісної свіжої води на людину зменшилась на 26%.

Вчені помітили зменшення території лісів – було вирублено 120 мільйонів гектарів, а кількість риби в водоймах різко зменшилось. В океанах раптом збільшилась кількість мертвих зон, де рівень кисню впав нижче, ніж потрібно для існування морських жителів.

При цьому, населення планети виросло на 35% або на 2 мільярди за 25 років, а кількість риб, рептилій та ссавців зменшилася на 30%.

«Причиною чергового масового вимирання тварин і катастрофічного вимирання різноманітних біологічних видів стало людство. Незабаром буде надто пізно для того, щоб уникнути падіння» – написано в угоді.

Але не все так погано. Вчені також побачили певний прогрес в збільшенні джерел, які відновлюють енергію та зменшенні викидів шкідливих речовин, що руйнують озоновий шар, завдяки чому в ньому поменшало дірок.

Вчені пропонують цілий ряд дій для розв’язання проблеми, включаючи створення природних заповідників, скорочення кількості відходів, перехід до технологій, які б берегли природу, а також зміна моделі поведінки людей та введення економічних стимулів для кожної країни. Для розробки нових методів стабілізації клімату, документації та оцінки кліматичної ситуації на Землі група вчених створила нову організацію під назвою Alliance of World Scientists.

Окремі вчені говорять про те, що сучасна швидкість збільшення об’єму вуглецю в океані може привести до вимирання морських жителів вже до 2100 року. В зоні найбільшого ризику при цьому знаходяться найменші та найбільші морські тварини. Так одним з наслідків антропогенного впливу на клімат Землі являється зменшення видів тварин на нашій планеті. Саме люди можуть бути причиною повного вимирання гладких китів на протязі сотні років.

Як зміни клімату відобразяться на Україні та їх жителях?

Виснеження водних ресурсів

Вчені прийшли до висновку, що кліматичні аномалії приведуть до збільшення температури повітря, внаслідок чого в річках та озерах зменшиться рівень води. Може навіть виникнути проблема недостатньої кількості води придатної до пиття.

Зменшення виробки електроенергії

Нестача водних ресурсів може привести до змін у роботі гідроелектростанцій по всій Україні. На сьогодні на території нашої країни налічується десятки гідроелектростанцій, найбільшими серед яких є Дніпровська, Дністровська-1 та Кременчуцька. Завдяки стабільній роботі ГЕС по всій країні рівномірно розподіляєтеся електроенергія. Частка ГЕС сягає біля 10% електроенергії України.

Постраждає сільське господарство

Сільськогосподарська продукція також постраждає внаслідок переміни клімату в країні. Це цілком очевидно. Україну частенько називають аграрною країною, оскільки основою благополуччя та економіки України складає саме сільське господарство. Воно є дуже важливим для економіки України в цілому. Внаслідок засухи Україна ризикує залишитися без урожаю. А це значить, що не лише люди в країні будуть голодувати, але й значно обмежиться експорт нашої сільськогосподарської продукції до інших країн.

Лісові пожежі

Вчені прогнозують інтенсивні та тривалі сплески спеки в майбутньому. Влітку такі аномалії можуть викликати пожежі в лісах України. Такі вигорання значних ділянок лісу позначаються на кліматі та екології країни та приводять до печальних наслідків.

Глобальне потепління значно вплине і на сферу туризму в Україні

Посуха та збільшення температури – це погана реклама для туристів. Адже мало хто захоче їхати до країни, де потрібно рятуватися від жари в готелі. Отже, кліматичні зміни можуть негативно вплинути на сферу туризму та економіку країни в цілому.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Час на кліматичному годиннику спливає…

Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення

Вчені розробили альтернативний метод охолодження — іонокалоричний