Як одне слово може видати, що ви людина? — Скорочений тест Тюрінга

У міру того як комп’ютери стають все розумнішими, способи провести грань між нами й розумними машинами стають все витонченішими. Але є як мінімум одне чарівне слово…

Уявіть собі, що ви та робот, оснащений штучним інтелектом, постали перед якимось суддею, який вас обох не бачить, а тільки чує. Цей суддя повинен винести рішення, хто з вас людина — і значить залишиться жити, а другий — помре. І ви, і розумний робот — ви обидва хочете залишитися в живих. Суддя розумний і справедливий. І він каже: «Ви повинні мені сказати лише одне слово. На підставі цього слова я вирішу, хто з вас людина». Яке слово ви б обрали? Що-небудь з піднесених духовних концепцій — наприклад, «душа»? Або щось, що показує ваші смаки, наприклад, «музика»? Або чисто тілесну функціональну особливість притаманну тільки людині, наприклад, «пукнути»?

Цей нехитрий експеримент може здатися надуманою забавою, але деякі вчені, які займаються проблемами пізнання, вважають, що він може виявити наші основні уявлення про штучний інтелект і в той же самий час дозволить відкрити деякі дивовижні речі про те, як працює наш розум.

Зрештою, автоматизовані боти в чатах та інша генеруюча мову апаратура все більше і більше залучають штучний інтелект, щоб підтримувати розмову з нами, людьми, або писати тексти, з якими ми стикаємося щодня в інтернеті.

Чи можемо ми напевно сказати, що співробітник клієнтської служби, з яким ми обмінюємося повідомленнями онлайн, — реальна особистість? Або це всього лише балакучий алгоритм? Чи зможемо ми відрізнити історію, придуману машиною, від написаної справжнім письменником, які витратили на неї творчі сили та натхнення? Комунікативний штучний інтелект — вже давно не теорія, і нам треба бути готовими до спілкування з ним.

Джон Маккой, один з дослідників Массачусетського технологічного інституту, говорить, що одного разу його надихнув на експеримент проста розмова з колегами.

Вони обговорювали так званий тест Тюрінга, вперше розроблений британським вченим Аланом Тюрінгом в 1950 р. і спрямований на те, щоб визначити, наскільки поведінка комп’ютера відмінна (або не відрізняються) від людської.

Учасники цього тесту не бачать один одного, і якщо суддя не може точно сказати, хто зі співрозмовників людина, то вважається, що машина пройшла тест. Бесіда ведеться в режимі «тільки текст», наприклад, за допомогою клавіатури та екрану комп’ютера-посередника.

«Нам здалося цікавим встановити, що може стати мінімальною версією тесту Тюрінга», — пояснює Маккой.

Кінець кінцем вони звели весь тест до єдиного слова.

«І тоді виникло питання: які слова вибрали б люди?» Питання це в підсумку надихнуло вчених на ціле дослідження, результати якого опубліковані в «Журналі експериментальної соціальної психології» (Journal of Experimental Social Psychology).

У першому з експериментів Маккой з колегою Томера Аллманом задали більш ніж тисячі учасників згадане вище питання і потім проаналізували отримані слова, спробувавши знайти якісь загальні тенденції.

Ось якими були 10 найбільш часто названих слів (за ступенем їх популярності):

  • Любов (134 людини)
  • Співчуття (33)
  • Людський (30)
  • Будь ласка (25)
  • Милосердя (18)
  • Співпереживання (17)
  • Емоція (14)
  • Робот (13)
  • Людство (11)
  • Живий (9)

«Вражає, наскільки багато у людей збіглося, — каже Маккой, який зараз працює в Пенсильванському університеті. — Вони могли вибрати будь-яке слово зі стандартної англійської мови та все-таки вибрали те, що і багато інших».

Візьміть хоча б слово «любов» — його вибрали близько 10%. Всього ж чверть всіх учасників вибрала хоча б одне з перших чотирьох слів наведеного списку.

Найпопулярнішими категоріями були слова, які стосуються тілесних функцій (наприклад, «лайно»), до віри та прощення («надія», «милосердя»), до емоцій («співпереживання») і до їжі («банани»).

Потім Маккой і Аллман провели другий експеримент, щоб з’ясувати, як інші люди реагують на слова, отримані за допомогою першого експерименту.

Чи справді найпопулярніші відповіді найуспішніше передають «людяність», як вважали учасники першого етапу дослідження? І якщо це так, то які слова роблять це найкращим чином?

Отже, дослідники об’єднали отримані ними слова в пари (наприклад, «людський» і «любов») і запропонували другій групі учасників визначити, яке з цих двох вибрано людиною, а яке — комп’ютером.

Як ми вже побачили в першому експерименті, «любов» була одним з найпопулярніших слів. Однак учасники другого етапу визнали найефективнішим слово «лайно».

Звичайно, може здатися дивним, що екскременти стали секретним паролем людства, але такі результати свідчать: усвідомлено порушуючи табу і провокуючи, а не просто описуючи якусь емоцію, ви найбільш прямо повідомляєте, що ви — людина. І тут можна зайти далеко, не зупиняючись на невинному лайні.

Деякі інші «чисто людські» слова також викликали емоційну реакцію — значно сильнішу, ніж передбачає їх тлумачення словником. Наприклад, «будь ласка» або «вологий». Ще були слова, які просто приємно вимовляти. Спробуйте сказати «ономатопея» кілька разів поспіль. Здорово, правда?

Говорячи загалом, такий вибір «людських» слів справедливо зображає нинішній стан штучного інтелекту. Хоча боти можуть складати прості описові пропозиції та навіть цілком зв’язкові короткі тексти, їм як і раніше недоступні гумор і сарказм. Адже гумор вимагає глибокого розуміння контексту, культурних асоціацій, закладених практично в кожне слово.

Але підемо далі цих міркувань. Як здається Маккою, цей експеримент може стати корисним інструментом для розуміння того, що люди можуть думати про інші групи людей.

Наприклад, що за слово ви б обрали, щоб показати, що ви — жінка? Або що ви — француз? Або соціаліст?

У кожному з випадків ваш вибір покаже ті якості, які, як ми вважаємо, властиві тій чи іншій групі людей і які члени цієї групи візьмуть в якості своїх. А для тих, хто не належить до цієї групи, ці якості здадуться далекими, незрозумілими або негідними згадки.

Тим часом Маккой виявив, що його «Мінімальний тест Тюрінга» корисний для провокування подальшого обговорення суті штучного інтелекту.

«Було кумедно ставити таке питання видатним психологам: вони довго замислювалися над тим, що за слово вибрати, а пізніше, через кілька годин, приходили до мене, щоб змінити свою відповідь», — розповідає Маккой. — «Цей дуже просте питання змушує вас глибоко задуматися про відмінність людського розуму від комп’ютерного і про те, як ці два розуми взаємодіють».

Його власна улюблена відповідь оманливо проста. «Одне з тих слів, які мені сподобалися найбільше, — це  «м-м-м…» — по-моєму, дуже розумний вибір», — говорить Маккой.

Загалом, корисно запам’ятати: якщо в нашому світі, все більше залежить від комп’ютерів, ви одного разу опинитеся в ситуації, коли необхідно буде довести, що ви людина, — жартуйте. Або вибирайте слова, які не заведено вимовляти в пристойному суспільстві.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BBC

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному