Хто виготовляє техніку Xiaomi? Вся правда про бренд і товари, що їм випускаються

Гаджети Xiaomi останні роки користуються незмінною популярністю, і нікого не дивує стрімкий розвиток компанії, що захоплює нові й нові ринки. При цьому не всі знають, що власного виробництва китайський гігант не має. Мало того, далеко не всі продукти, які випускаються під брендом Xiaomi, дійсно розроблені цією компанією.

Як з’явилася компанія Xiaomi

Старт майбутнього «китайського Apple» був цілком звичайним — талановитий програміст розробив оболонку для Android і не збирався захоплювати світ — він лише планував створити лінійку Android-сервісів для китайського ринку. Але вже через рік у MIUI було півмільйона користувачів і засновники компанії вирішили випустити свій смартфон. За основу було обрано iPhone, тоді недоступний в Китаї.

На момент початку продажів на замовлення у Xiaomi не було не те, що власного виробництва — навіть договору з будь-яким заводом. Засновники, схоже, самі не надто вірили в успіх свого починання. Принаймні в такий успіх — за добу набралося понад 300000 замовлень. Xiaomi почала спішно шукати завод для випуску вже проданих смартфонів, але все одно перші екземпляри Xiaomi Mi 1 потрапили до власників лише за три місяці після початку продажів.

Успішні продажі показали засновникам компанії, що схема працює: для виробництва смартфонів зовсім не обов’язково мати власні заводи. Втім, так само працює більшість компаній — від китайського ноу-нейму до гігантів на зразок Apple і HP.

Чому ж Xiaomi не залишилася в когорті локальних китайських брендів з назвами, що важко вимовляються, а вирвалася на світову вершину? Тому, що Лей Цзюню зі співзасновниками вдалося «намацати» виграшну стратегію.

Засновання Xiaomi

Xiaomi поставила на високу технологічність та інноваційність своїх гаджетів. Але якщо Apple, виїжджаючи на тому ж, завжди позиціював свою продукцію як предмети для обраних, то Xiaomi вирішила зробити високі технології доступними для всіх. Такий підхід було не підкупити, особливо у Китаї.

У наступні роки Xiaomi використала вже напрацьовану стратегію для розширення ринку — власним виробництвом вона так і не обзавелася, зате утворила цілу «екосистему Xiaomi», що включає кілька власних брендів та дружніх компаній.

Субренди Xiaomi

Субренди належать самій компанії і їх не так вже й багато. Усі їх легко побачити, зайшовши на офіційний сайт Xiaomi. Це — Mi, Redmi, Poco та Black Shark.

Mi — це флагмани компанії. Я правило під цим суббрендом випускають гаджети з найкращими характеристиками та інноваційними рішеннями.

Redmi спочатку виділився як окремий підрозділ бюджетних смартфонів, але згодом лінійка Redmi розширилася, у ній з’явилися свої флагмани та аутсайдери, а також інші гаджети.

Під брендом Poco випускаються смартфони, орієнтовані на молодіжну аудиторію, з розширеними ігровими можливостями, гарною камерою та гарною для своєї ціни продуктивністю.

Black Shark — ігрові смартфони, мало поширені поза Азії.

Окремо слід згадати бренд Mijia. Бренд з’явився у 2016 році та був виділений під напрямок «розумних» пристроїв, які інтегруються в систему розумного будинку. Але у 2020 році Mijia перейменували на Xiaomi Smart Home, при цьому логотип пристроїв залишився тим самим.

Тепер на тому самому гаджеті Xiaomi може красуватися як напис xiaomi, так і логотип «MJ», а іноді й обидва відразу. Це не підробки, всі ці пристрої оригінальні просто випущені на різних заводах (або в різний час) але плутанини додає.

Дружні компанії

Xiaomi є акціонером багатьох китайських компаній, серед яких є як виробники, так і OEM-розробники електроніки. У деяких компаній Xiaomi є контролюючим акціонером (тобто володіє понад 50% акцій), у деяких — мажоритарним, але в будь-якому випадку йдеться про самостійні компанії, зі своїм штатом, своїми розробками та своїми правилами. Як правило, Xiaomi в їхню роботу не втручається (або втручається слабо).

Серед таких компаній Deerma, Yeelight, Roidmi, Dreame, Huami (Amazifit), XiaoYi, Yunmai, Jimmy, FIMI, MiTu та багато інших. Відповідно, пристрої, що продаються під брендом Xiaomi Dreame до самої Xiaomi, жодного відношення не мають — ні в розробці, ні у виробництві.

Чому ж сторінки інтернет-магазинів завалені подібними гаджетами? Тому, що це вигідно всім, крім кінцевого покупця. Магазину вигідно, тому що товари, в назві яких згадується Xiaomi, купуються набагато краще. Власнику бренду вигідно з тієї ж причини — варто додати до свого бренду магічне слово «Xiaomi» і продаж тут же підскакує. І самій Xiaomi вигідно — адже і вона отримує частину прибутку від продажу цих гаджетів. Страждає тільки покупець, який іноді стикається зовсім не з тим рівнем якості, який він очікував.

Причому Xiaomi у цій схемі нічим не ризикує – на коробці та на корпусі гаджета його логотипа немає, у документації теж, і навіть на офіційному сайті жодних згадок. І лише консультант у магазині запевнятиме, що «Dreame — це той самий Xiaomi. На тому заводі робиться». І в принципі, навіть не збреше. Цілком можливо, що на тому самому. Але це не Xiaomi.

Як виготовляєтсься техніка Xiaomi

Як уже згадувалося, свого виробництва у Xiaomi немає, всі складники гаджетів Xiaomi – куповані. Деталі, наприклад, для смартфонів купуються у приблизно 40 китайських та кількох іноземних компаній, серед яких Samsung, Sony, LG, Qualcomm, Omnivision, EBBG та інші.

Складаються гаджети на заводах, що спеціалізуються на випуску великих партій мікроелектроніки. Це індійський Westron, тайванські Foxconn, Inventec та Wintech. До речі, Foxconn також збирає всю техніку Apple, тому власники Xiaomi Mi можуть сміливо стверджувати, що їхні смартфони зібрані на тому ж заводі, що й iPhone.

Хто розробляє техніку Xiaomi

Перші моделі смартфонів розроблялися безпосередньо Xaomi та вироблялися за моделлю OEM («Original Equipment Manufacturing»). Тобто фахівці Xiaomi проводили дослідження, розробляли електросхеми, підбирали комплектуючі, компонували їх і працювали над дизайном продукту. Після цього готова технічна документація передавалася завод-виробник.

Але як одна молода компанія самостійно може з такою швидкістю провести всі цикли досліджень та розробок виробів із сотень різних галузей — від валіз до ноутбуків? А аж ніяк. Приблизно з 2013 року дедалі більша частина виробів Xiaomi випускається за моделлю ODM («Original Design Manufacturing»). За цією моделлю схема та компонування теж розробляється виробником. Замовник може лише трохи змінити дизайн (в певних рамках, заданих розташуванням компонентів), та й нанести свій логотип, зрозуміло. Ось і виходять у різних подібних компаній дуже схожі вироби.

Xiaomi не розкриває інформації, які гаджети вона розробляє сама, а на які просто «клеїть логотип». Але, за інформацією Reuters, вже у 2019 році 75% продукції Xiaomi вироблялося за моделлю ODM.

Виробнику вигідно робити велику кількість однотипних виробів, тому випущені ODM вироби обходяться замовнику набагато дешевше, а значить і націнку він може робити більше. Окрім того, використання ODM дозволяє прискорити випуск нових моделей на ринок. Досить знайти більш-менш оригінальну модель та випускати її під своїм брендом. Так роблять тисячі компаній, але Xiaomi вдалося спочатку заробити ім’я та розвинутися, а потім уже влитися у цей прибутковий бізнес.

Ще один шлях, яким нова техніка отримує логотип «mi» — краудфаундингова платформа Youpin. Платформа належить Xiaomi, яка готова виділити фінанси цікавим проєктам. Не всі вони попадають у лінійку продуктів Xiaomi, але шанси є. Як, наприклад, трапилося з кульковою ручкою Mi High-capacity Ink Pen, що спочатку з’явилася на платформі Youpin.

Заради справедливості слід зазначити, що Xiaomi ретельно підходить до підбору моделей — особливо на основних напрямках діяльності та для техніки, що випускається під брендом Mi.

Висновок

Xiaomi ніколи не мала власного виробництва, всі гаджети виготовляються на сторонніх заводах. Але на відміну від інших гігантів, на зразок Samsung або Apple, у Xiaomi більшість пристроїв виробляється за моделлю ODM, тобто оригінальним у них є тільки дизайн, і то з деякими обмеженнями.

Водночас у Xiaomi добре налагоджений контроль якості, тому вироби, що випускаються під основними брендами компанії, поки що радують покупців не тільки привабливим дизайном, але й високою надійністю за доступною ціною. Але при покупці виробів, що не мають логотипу Xiaomi (або її суббрендів) слід проявляти розумну обережність.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Історія BBK Electronics: як бренди Oppo, Vivo, Realme та OnePlus завоювали світ смартфонів