Футуристичний літак нового покоління — Airbus Maveric

Компанія Airbus продемонструвала двометровий прототип літака Maveric (Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls) на авіасалоні в Сінгапурі. Зовнішній вигляд Maveric схожий на космічний корабель.

Це експериментальна модель з дистанційним управлінням. З її допомогою Airbus тестує аеродинаміку і можливості нової конструкції літаків, в якій об’єднані пасажирський салон, крило і паливні відсіки. Два двигуни Maveric розміщуються над «літаючим крилом».

Прототип розробляється з тією ж точністю, і проходить ті ж випробування, що і звичайні літаки, заявляє Airbus.

За словами представників Airbus, подібна конструкція допоможе знизити витрату палива на 20% в порівнянні з наявними вузькофлюзеляжними літаками, дозволить експериментувати з типами двигунів і знизити шум в літаку.

Комерційна версія літака зі змішаним крилом дозволить поліпшити якість обслуговування пасажирів: наприклад, збільшиться простір для ніг і проходи між кріслами.

У літаків зі змішаним крилом є кілька недоліків, над якими потрібно працювати. Серед них — складність управління, а також сила укачування пасажирів при поворотах через розташування крісел далі від центру.

Ще одне невирішене питання — чи будуть в салоні вікна або замість них Airbus розмістить відеоекрани, щоб дати пасажирам відчуття руху літака.

Розробка Maveric почалася у 2017 році, перші випробування пройшли в червні 2019 року у Франції — вони продовжаться у другій половині 2020 року.

Конкретні терміни початку експлуатації літака зі змішаним крилом Airbus не називає. Зараз компанія розробляє кабіну і працює над інтеграцією літака в аеропорти.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Bloomberg

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Круїз на повітряному лайнері: футуристична вигадка чи найближче майбутнє?

Переліт лежачи? Як Air New Zealand хоче зробити подорожі економ-класом більш комфортними

Місто майбутнього від Toyota