Чому ми використовуємо QWERTY клавіатуру? Коротка історія сучасної розкладки

Вже протягом 144 років люди користуються розкладкою QWERTY. Але мало хто знає про історію появи такої клавіатури та які були її альтернативи. Існує безліч способів вводу даних: голосовий, тачскрін, стілус, але ми все одно використовуємо звичний метод, який не надто сильно відрізняється від перших комерційно успішних клавіатур, які були випущені майже 150 років тому. Ми можемо створювати комп’ютери, які поміщаються в маленькій кишені. Чому ж ми досі не перейшли на нові пристрої для вводу тексту?

Історія QWERTY клавіатури

Звичайно ж таку вірність традиціям можна пояснити небажанням щось змінювати у своєму житті. Наші батьки та бабусі з дідусями вчилися друкувати на схожій клавіатурі. Крім того – вона зручна. За словами Кевіна Уіера (Kevin Wier), професора фізіотерапії з Нью-Йорського університету, сучасні клавіатури вирішують більшість можливих проблем з ергономікою та компактністю пристрою.

«Ми крутимося на одному місці – вважає Френк Джонс (Frank Jones), професор комп’ютерних наук з Університету Бригама Янга та розробник тачскрін-клавіатури DotKey. — Ми навчаємо наших дітей користуватися QWERTY-клавіатурою тому, що вона використовується у всіх пристроях. Чому вона настільки популярна? Тому, що ми з дитинства вчимося нею користуватися».

Але так було не завжди. У раритетних друкарських машинок були найоригінальніші розкладки та порядок символів.

Дивна друкарська машинка Writing Ball

Вкінці все ж прижилася розкладка машинки Ремінгтон 1, що створювались винахідниками Христофором Шуолзом (Christopher Shawls) та Карлосом Гліденном (Carlos Glidden). З 1874 року вона почалася продаватися компанією «Ремінгтон та сини». Прилад став першою комерційною друкарською машинкою, яка мала успіх, а її розкладка була ідентичною сучасній QWERTY клавіатурі.

На сьогодні існує багато теорій про те, чому Шоулз вибрав саме таке положення літер на клавіатурі, яке було вказано в його патентові за 1878 рік. Але вважається, що вирішальну роль грав досвід роботи Шоулза у сфері друку, тому він розумів як саме можна розташувати кнопки по частоті їх використання.

У 2011 дослідники Університету Кіото припустили, що літери у QWERTY клавіатурі були розташовані особливим чином, щоб відповідати всім вимогам перших клієнтів виробників друкованих машинок – операторів телеграфу, які користувалися машинкою для транскрипції повідомлень абетки Морзе. Тому, деякі літери, які часто плутають в абетці Морзе, розташовані поруч один з одним у цій розкладці.

В 1893 році декілька великих виробників друкарських машинок об’єдналися в компанію під назвою Union Typewriter, а на початку наступного століття QWERTY розкладка стала стандартом.

Незабаром стали навчати дітей друкувати на такій клавіатурі. Зараз американські діти зобов’язані вміти користуватися QWERTY-клавіатурою до третього класу, а в деяких містах дітей навчають базовим навичкам роботи з клавіатурою ще з дитячого садочку.

QWERTY переважає не лише в країнах, які використовують латину, але й наприклад, в Китаї, де існує своя система романізації піньінь.

Конкуренти QWERTY

Історія знає приклади, коли були спроби створити інший тип розкладки та вигляду клавіатури. Наприклад, в 1936 році професор Вашингтонського університету Август Дворак розробив власну спрощену розкладку клавіатури. Нещодавно з’явилася клавіатура для набору однією рукою під назвою Twiddler. Але ніхто з них не змогли повторити успіху QWERTY.

Клавіатура Twiddler

Потім з’явилися мобільні телефони. Разом із ними з’явилися значні зміни в процесі набору тексту. Спочатку на цифрових клавішах телефонів було по три-чотири літери, потім в моду увійшли клавіатури в стилі BlackBerry, а вже потім — тачсккріни. І все ж, якщо людині потрібно набрати великі тексти, ви використовуєте велику фізичну QWERTY-клавіатуру. Треба зауважити, що на сенсорних дисплеях зазвичай також QWERTY розкладка.

Все ж великі компанії такі як Facebook та незалежні підприємці так і не припиняють спроб покращити або замінити популярну клавіатуру.

Які обставини здатні змінити ситуацію?

Logitech — найбільший виробник клавіатур у світі, продажі якого дорівнюють приблизно 30 млн клавіатур за рік. Та не зважаючи на це, компанія досі думає про покращення своїх позицій на ринку. Арт О’Гнім (Art O’Gim), голова бізнес-відділу, що відповідає за мишки та клавіатури, вважає, що клавіатура, як пристрій буде існувати ще протягом довгих років. Але, за думкою Арта, різні технології предактивного набору можуть зробити її не такою обов’язковою.

Якщо все ж щось змусить нас відмовитися від QWERTY- клавіатури або зможе її модернізувати, то цей пристрій мав би суттєво змінити способи нашого спілкування на краще. Це має бути швидший набір, ніж зараз. А ще пристрій має бути значно простішим, аби користувачам знову не довелося перевчатися.

Як же бути з голосовим набором? Адже він є на смартфонах та працює доволі точно. Але навряд за ним майбутнє, оскільки неможливо голосом набирати текст непомітно. Завжди доведеться промовляти текст вголос.

Що стосується інших методів набору тексту та вводу даних, то можна згадати нейроінтерфейси та браслети, які здатні визначити скільки м’язів в руці були залучені під час набору. Але такі експериментальні методи є занадто далекими від реальності.

Хоча, можливо, наші нащадки не будуть настільки залежними від QWERTY-клавіатур, як ми з вами, але все одно, майже напевне, будуть нею користуватися. Бо попри всі альтернативи, звичні клавіатури все ж чудово виконують свою функцію.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації