Відео: Григорій Асмолов — про механізми цифрових медіа в сучасних конфліктах та війнах

За часів, коли ніякого інтернету та соціальних мереж не існувало, армії вели битви не в Мережі, а в збройній борні у відкритому полі. Мирні жителі намагалися триматися від того всього подалі й не вступали у прямий контакт один із одним (якщо були розділені кордонами чи фронтами). Інтернет цю ситуацію змінив.

Тепер ворогуючі сторони можуть вести відкриту дискусію завдяки сайтам, соцмережам, форумам та блогам. З одного боку, це ніби дає простір для діалогу. З іншого — створює передумови для появи «армій» в Мережі за гроші чи за покликанням серця.

Саме про це — лекція Григорія Асмолова, прочитана ним в середині травня 2015 року в Українському католицькому університеті. Питаннями взаємодії військових конфліктів та медіа-простору він зацікавився 17 років тому. В минулому Асмолов — офіцер прес-служби ЦАХАЛу, прес-секретар Сектору Гази, кореспондент «Комерсанта» та «Нової газети» в Близькосхідному регіоні, співробітник Інституту Аспера нової інформаційної дипломатії в Ізраїлі. Нині ж цей фахівець із медіа — докторант Лондонської Школи Економіки (LSE), фахівець із застосування ІТ в кризових ситуаціях та під час катаклізмів:

Раніше ми вже публікували дискусію на тему викликів війни і пропаганди в сучасному цифровому просторі, що також відбулась в УКУ.

Читайте также:

Про бото-фермы и фейковых инфлюенсеров

Политическое расфрендживание

Создатели vs. Инфлюенсеры

Бьюти-фильтры (не) спасут мир: авторское мнение и комментарий психолога