В Україні запускають універсальну електронну ідентифікацію громадян BankID

Фахівці українських банків та уряду запускають пілотний проект універсальної електронної ідентифікації громадян через банківські дані. Послуга має назву BankID.

Проект вирішуватиме питання верифікації користувача через інтернет для надання довідок, дозвільних та інших документів в електронному вигляді. При обранні громадянином верифікації особи через BankID достатньо ввести логін та пароль свого інтернет-банку, пройти через другий етап авторизації шляхом введення SMS-пароля — і отримати доступ до переліку електронних послуг.

На даному етапі BankID впроваджується на базі «ПриватБанку» та українського «Ощадбанку». В планах організаторів ініціативи — підключення решти великих банків, що працюють зі своїми клієнтами на ринку відповідних інтернет-послуг України.

BankID не є вітчизняним «ноу-хау»: створення цієї системи відбувається з орієнтацією на вже реалізовані подібні послуги в Швеції, Фінляндії, Естонії та Латвії. Окрім власне BankID, доступ до електронних державних послуг планують реалізувати за допомогою ключів ЕЦП та інших технологій.

Щоби ніхто не отримував дані про громадян без їхнього відома, передбачено систему логів, аналогічну X-Road в Естонії. Проект буде безкоштовним, оскільки несе соціальну місію, і таким же й залишиться для органів центральної влади та місцевого самоврядування. Можливий з часом запуск аналогічного комерційного рішення для малого та середнього бізнесу (МСБ).

Докладніше про систему та механізм і можливості використання BankID в рамках iForum-2015 у Києві розповість Дмитро Дубілет («ПриватБанк»). З 2013 року він є заступником Голови правління банку і керівником напрямку «Інформаційні технології». В рамках секції «E-commerce» він розкриє не лише додаткову інформацію щодо проекту запуску системи електронного врядування, але й висвітлить можливості впровадження такої системи для МСБ.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що доповідь стосовно «інтернету речей» на iForum-2015 представить менеджер з маркетингу компанії Intel в Україні.

Читайте также:

Политическое расфрендживание

Фешн с умом: украинские маркетплейсы с концептом reuse

Сергей Замикула, LEKORNA: «Рынок эко-продуктов растёт с каждым годом»

Чи стануть банки загрозою для технологічних компаній-гігантів?