Закордонні банківські операції — що змінюється для українців

Національний банк України переглянув підходи до ліцензування операцій фізичних осіб з розміщення коштів на закордонних рахунках та здійснення інвестицій за межі України. Зміни, щоправда, не стосуються фізосіб-підприємців (принаймні, так випливає із роз’яснення, розміщеного на сайті НБУ).

Закордонні банківські операції — що змінюється для українців

Звичайні фізичні особи зможуть розміщувати на закордонних рахунках іноземну валюту з джерелом походження за межами України без індивідуальних ліцензій НБУ. Наприклад, без ліцензій НБУ українці зможуть розміщувати на закордонних рахунках кошти, отримані ними за межами України у якості заробітної плати, стипендій, пенсій, аліментів, дивідендів, тощо. Також зміни стосуютьсяінвестування за кордоном за рахунок коштів, що знаходяться за межами України — під цю лібералізацію підпадає інвестування із закордонних рахунків, реінвестування коштів за межами України, торгівля фінансовими інструментами на іноземних біржах.

Водночас фізичні особи, як і раніше, повинні мати індивідуальні ліцензії НБУ для здійснення переказу коштів з України з метою їх інвестування або розміщення на закордонних рахунках. Це є вимогою Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», що спрямована на запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни. І звісно ж, за умов таких розміщень та інвестицій треба буде декларувати доходи від використання фінансових інструментів.

Зміни затверджено постановою Правління Національного банку України від 23 лютого 2017 року №14 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Вони набули чинності з 25 лютого 2017 року. В НБУ заявили, що подальша лібералізація валютних операцій фізичних осіб, які наразі потребують ліцензування, буде здійснюватися відповідно до Концепції нового валютного регулювання та на підставі нового закону «Про валюту» – єдиного рамкового закону про валютне регулювання, який визначатиме основні принципи валютного регулювання в Україні, замість застарілого Декрету КМУ від 19 лютого 1993 року № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» та численних нормативно-правових актів». Відповідний законопроект зараз розробляється Національним банком спільно з експертами, залученими Європейською комісією.

Якщо ви хочете дізнатися більше про тренди у банківських операціях та платежах в Україні та з її межами, рекомендуємо почитати такі матеріали:

Джерело: прес-служба НБУ

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж