Володимир Люлька, BrainBasket — про доступність IT-освіти

В квітні виповнюється 2 роки, як Фонд BrainBasket займається розвитком ІТ-освіти та сприяє оновленню освітньої екосистеми України. Свого часу організацію заснувала ініціативна група провідних українських ІТ-компаній, за участі представників Міністерства економіки України та КМДА. Про досягнуті результати та плани на майбутнє, а також про стан української IT-освіти в цілому нам розповів Директор Фонду Володимир Люлька:

2015_BrainBasket_Corporate_32_030839994200

— Минулого року ви оголосили програму перекваліфікації для учасників АТО. Чи є вже перші результати і які вони?

Цей проект має назву Coding for Future і покликаний допомогти людям, котрі постраждали від військових дій на Сході України, в адаптації до нових життєвих умов та швидшій соціалізації. Багато з них втратили роботу, хтось отримав інвалідність і більше не може виконувати колишні обов’язки. В рамках Coding for Future учасники безкоштовно проходять навчання за фахом «Комп’ютерне програмування», що дозволить працевлаштуватись в провідних українських ІТ-компаніях або займатись дистанційною роботою.

Цей проект був нашою «першою ластівкою». Він запустився в листопаді 2015 року за підтримки Міністерства оборони та Державного Фонду зайнятості. Ми першими в Україні запустили програму навчання IT для переселенців і воїнів АТО. Відібрали із 2 тис заявок перших 70 учасників — і за 3 місяці навчили їх професії тестувальника програмного забезпечення. Найбільш академічно успішні випускники були рекомендовані до працевлаштування компаніям-партнерам та успішно пройшли співбесіди в таких компаніях як Astound Commerce, ClickMeIn, Somyx, Branto, Visonic.

В лютому 2016 стартувала друга хвиля проекту, в рамках якої навчання пройдуть 200 учасників в найбільших містах України.

— Чи є ще якісь ваші ініціативи в напрямку підготовки кадрів, не пов’язані зі військовими?

У березні 2016 року ми запустили програму Technology Nation. Це — всеукраїнський проект із безкоштовного навчання основам програмування. Даний курс дозволить всім бажаючим отримати ІТ-освіту світового рівня та вивчити основи найбільш популярних мов програмування, що дасть слухачам хороший базис для подальшого навчання та працевлаштування в IТ-сфері.

TN_2

Програма виявилась дуже актуальною та викликала неабиякий інтерес. З моменту анонсу ми отримали понад 25 тис заявок. Зважаючи на таку кількість заявників, відбір учасників перших груп відбувався не тільки за анкетами, але й методом випадкового вибору.

Навчання проходить у форматі blended learning — передбачає самостійну роботу з лекційним матеріалом від провідних світових вишів, що викладений онлайн, та аудиторну практику під керівництвом досвідчених менторів на базі бібліотек по всій Україні. Це дасть слухачам хороше підґрунтя для подальшого навчання та працевлаштування в IТ-сфері. Навчання у групах стартувало у 23 містах. На перші організаційні заняття запрошено понад 800 осіб (це по 40 в кожному місті), яких вже ознайомили з курсом, форматом навчання, познайомили з ментором та видали домашнє завдання.

Участь в програмі не потребує попередніх технічних навичок, і подати заявку на участь можуть всі охочі. Єдиними критеріями відбору є володіння комп’ютером на рівні впевненого користувача та знання англійської мови на рівні upper-intermediate або вище.

— Як Ви оцінюєте стан справ із інвестуванням в навчання кадрів та підготовку фахівців із технологій? Що перешкоджає успішності цих процесів в Україні?

Сучасні ІТ-компанії постійно інвестують в розвиток, пошук та утримання кадрів, оскільки даний ресурс дуже обмежений в Україні (особливо спеціалісти високого рівня). Якщо говорити про аутсорсингові компанії, то кадри для них — це взагалі основа бізнесу. Саме тому компанії не шкодують грошей на регулярні тренінги, майстер-класи та інші види розвитку співробітників.

DSC_0017

— Як вважаєте, чи достатньо українські ЗМІ висвітлюють соціальні ініціативи, подібні до проектів BrainBasket Foundation? Чи завжди роблять це достовірно?

Так, ініціативи та проекти, що допомагають людям, представлені сьогодні у ЗМІ доволі широко. Приємно, що і локальні медіа долучаються до висвітлення запуску проектів, інформують свою аудиторію. Ми хочемо, аби більше людей дізнавалися про проекти. Можливо, хтось дуже хоче спробувати себе в IT, але не знає, з чого почати, хоче вивчити основи, перепрофілюватись. Таких людей чимало на Заході та на Сході, у Києві та інших обласних центрах.

Інформація про нас і наші програми відкрита та доступна бажаючим. Якщо і є якісь недостовірні сюжети, то людина завжди може відвідати наш сайт чи сторінки у соцмережах і дізнатися більше.

— Чи допомагає держава?

Держава визнає важливість ІТ-сектору та необхідності розвитку ІТ-освіти, але, на жаль, поки що підтримка скоріше носить моральний характер, аніж ресурсний.

— Які основні ризики та можливості для ІТ-індустрії Ви би виокремили в період військового конфлікту на частині території? Чи можна українцям використовувати подібний досвід Ізраїлю?

Війна в країні відлякує дуже багатьох іноземних замовників, оскільки для них вигода ніколи не буває вищою за ризик втратити все. Але дійсно, як показує досвід Ізраїлю, навіть і у період військового конфлікту країна може і має розвиватись. Тут тільки питання у темпах такого розвитку.

— Як оцінюєте рівень української технологічної освіти? Як можна покращити стан справ в цій сфері?

Українську технологічну освіту зараз можна поділити на 3 категорії:

  1. Державна освіта. Університети дають гарний фундамент, з якого починали і який мають багато вітчизняних спеціалістів, що є плюсом. З іншого боку, така освіта трохи відірвана від сьогоднішньої технологічної ситуації та сучасних запитів. Ще одним недоліком є низька мотивація викладачів у державних установах.
  2. Комерційна технологічна освіта. Вона дуже виросла за останні роки і навчальні програми там створюються з урахуванням потреб як роботодавців, так і сфери взагалі. Викладачі у цій категорії — практикуючі представники IT, що, звісно, є «плюсом». Однак, така освіта — платна і недешева.
  3. Безкоштовна онлайн-освіта світового рівня. Це програми, які викладають у найкращих навчальних закладах світу, що вже довели свою успішність та значущість. Однак для успішного проходження цих курсів потрібен високий рівень дисципліни та самомотивації.

Як покращити стан речей? Вирішувати недоліки у кожній категорії та змінювати підходи до державної технологічної освіти.

— Основні підсумки та висновки, які Ваша організація винесла для себе за результатами 2015 року

Зараз не найкращі часи для української економіки. Але в той час, коли багато індустрій знаходяться в стагнації, в ІТ-сектору є реальні шанси стати двигуном української економіки. І як показує практика люди, які мають непоганий технічний досвід, добре володіють англійською та мотивовані змінити своє життя на краще можуть без проблем перекваліфікуватись в ІТ-сферу. Власне тому питання якісної та доступної ІТ-освіти зараз стоїть особливо гостро.

Команда BrainBasket Foundation

Команда BrainBasket Foundation

— Чи готові вже озвучити певні плани на 2016-й?

В 2016 році Фонд планує сфокусуватись на двох основних проектах. Перший — Technology Nation — проект з безкоштовного вивчення основ програмування, який ми вже запустили в 25 містах України і плануємо розширити та збільшити до 100 навчальних центрів по всій Україні. Другий проект — це BrainTVперший телеканал для «айтішників». Вже навесні проект буде запущено в інтернеті — а до кінця року він з’явиться в мережах кабельного ТБ.

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

У британському університеті з’являться лектори-голограми

2500 стипендій для отримання Професійних сертифікатів Google від INCO за підтримки Google

«Навчайте, де б ви не були»: Історії трьох українських освітян, котрі створюють освіту майбутнього з Google