Розуміння нуля, як еволюційна перевага — тепер і для бджіл

Винахід людиною нуля став вирішальним моментом для розвитку сучасної математики та науки, але людина – не єдиний вид, що вважає «нічого» числом. Концепція нуля зрозуміла, зокрема, мавпам і папугам, а результати нового дослідження свідчать, що до цієї когорти можна сміливо долучати медоносних бджіл.

Попри десятиріччя відкриттів, за межами спеціалізованих наукових кіл, люди все ще не віддають належне інтелектуальним здібностям інших видів, — скаржиться науковець Ларс Чіттка (Lars Chittka) з Лондонського університету королеви Марії, який досліджував різні психічні здібності бджіл. Більше про «надзвичайні» для тваринного світу здібності – в адаптованому перекладі матеріалу з ресурсу Science News.

Бджоли – перші комахи, які розуміють концепцію нуля

Вже досить давно відомо, що медоносні бджоли характеризуються певними чисельними навичками, як от здатністю рахувати до чотирьох, що може стати в нагоді при відстеженні орієнтирів у їхньому середовищі. Медоносні бджоли стали першими безхребетними, які пройшли тест на визначення того, де знаходиться нуль в чисельному порядку.

«– Навіть маленькі діти зазнають труднощів у визначенні, що “нічого” менше, ніж одиниця», – говорить когнітивно-поведінковий учений Скарлетт Говард (Scarlet Howard) з Королівського Мельбурнського технологічного інституту в Австралії.

Утім, медоносні бджоли, навчені літати на зображення з більшою чи меншою кількістю точок або фігур, як правило, ранжували пустий аркуш, як менше, ніж одиниця, — повідомляє Говард з колегами у журналі «Наука».

Загалом дослідники визнають кілька рівнів складності розуміння концепції нуля. Більшість тварин або, можливо, усі тварини можуть зрозуміти найпростіший рівень – просто визнати, що відсутність чогось відрізняється від наявності. А от розуміння того, що відсутність може вписатись у послідовність величин, – завдання значно складніше.

Раніше лише деякі примати, як от шимпанзе та мавпи вервета, а також африканський сірий папуга продемонстрували цей рівень розуміння концепції нуля. Щоб з’ясувати, чи «математичні здібності» бджіл поширюються на розуміння нуля, вчені навчили бджіл летіти на зображення з різною кількістю елементів, наприклад, темних кіл різного розміру. Під час серії випробувань вони показували комахам дві різні картинки з кількома чорними фігурами на білому фоні. Одну групу бджіл тренували летіти на малюнок з меншою кількістю фігур, іншу групу – на зображення з більшою кількістю фігур. Якщо бджоли летіли на «правильний» малюнок, їм давали смачну цукрову воду, а якщо вони помилялись, їх карали гірким на смак хініновим розчином. Після того, як бджоли навчилися постійно робити правильний вибір, дослідники поставили перед ними нову задачу (цього разу без покарання чи винагороди): вибір між малюнком з формами та білим аркушем, що не містить жодних форм.

Попри те, що бджоли ще ніколи не бачили порожньої картинки раніше, у 64% випадків медоносні бджоли, навчені вибирати меншу кількість об’єктів, летіли на порожній аркуш, а не зображення з двома чи трьома формами. Це говорить про те, що комахи розуміли, що «нуль» менше за два чи три об’єкти. І вони не просто летіли на порожній малюнок, оскільки він був чимось новим і цікавим, адже й інша група бджіл, яку навчили завжди обирати більшу кількість об’єктів, продемонструвала тенденцію обирати ненульовий образ у цьому тесті. У подальших експериментах дослідники показали, що бджоли ставляться до нуля, як до величини, меншої за одиницю, говорить Говард. А таке розпізнання – виклик навіть для деяких інших членів «клубу розуміння нуля».

Розвинені здібності розуміння чисел можуть надати тваринам еволюційну перевагу, допомагаючи їм стежити за хижаками та джерелами їжі. І якщо комаха демонструє таке глибоке розуміння числа нуль, на думку дослідників ця здатність може бути більш поширеною у тваринному світі, ніж ми вважали раніше.

Майбутнє

Результати цього дослідження наштовхують біолога еволюційної поведінки Рафаеля Родрігеса з Університету у Мілуокі, штат Вісконсин, детальніше розглянути попередні дослідження, які натякають на те, що варто вивчити і рівень розуміння чисел деякими павуками. Однак, станом на сьогодні, найбільш складне розуміння концепції нуля – використання символу для нього в математичному розрахунку – демонструє лише людина. Поки що. Говард мріє про можливість коли-небудь перевірити майстерність бджіл у цьому завданні, адже під час інших досліджень було, приміром, доведено, що бджоли розпізнають обличчя людей.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Science News, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Цифрова амнезія: що це таке і чи можна її подолати

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком