В Італії побудували житловий комплекс за $2,5 млрд з екосистемою справжнього лісу

У центрі Мілана (Італія) відкрився комплекс з двох хмарочосів з «вертикальним лісом». Проект Bosco Verticale поєднує житлові багатоповерхові будинки з енергоефективними технологіями та насадженнями живих дерев та кущів, за якими доглядає «розумна» система.

Реалізація будівництва стала можлива завдяки розгорнутій програмі Metrobosco по збільшенню частки екологічної забудови по всій країні. Гроші на будівництво комплексу – а це близько $2,5 млрд – надали спільно італійський уряд та приватні інвестори.

4

Будівлі піднімаються на 87 та 119 м. Разом з традиційними для таких об’єктів офісами, кафе, житловими площами та ТРЦ функціонують і «зелені» технології: система збирання і фільтрації дощової води, індивідуальне опалення, сонячні батареї і вітряки на даху.

Але найголовніше – серед залізобетонних конструкцій створена екосистема цілого лісу. У холі, коридорах, на балконах, оглядових майданчиках, фасадах, на даху та у багатьох інших місцях Bosco Verticale росте місцева та екзотична зелень.

2

Розташовані у неправильному порядку тераси і балкони на фасадах веж створюють асиметрію. Таке архітектурне рішення забезпечує мешканцям близько 8,900 м2 вільного простору посеред майже гектара «вертикального лісу».

Як повідомляється, у міланському екокомплексі було висаджено біля 800 дерев різних порід, 4 тис. різноманітних кущів і 15 тис. газонів. Рослини розташовані таким чином, що представляють собою замкнуту екосистему, яка буде міняти зовнішній вигляд в залежності від пори року.

Зелені насадження не потребують постійної уваги обслуговуючого персоналу – водою, світлом (у приміщенні) та поживними речовинами рослини забезпечує інтелектуальна система хмарочосів.

Раніше ми повідомляли про те, що український фізик створив сонячний колектор, в 20 разів дешевший за іноземні аналоги.

Читайте также:

Большие данные и солнечная энергия – идеальная комбинация

Smart city – новый идеальный город?

Сергей Замикула, LEKORNA: «Рынок эко-продуктов растёт с каждым годом»

Сміттєві терикони: утилізація не є відповіддю на жахливу ситуацію з електронними відходами