5 найкращих організацій, які використовують Web 3.0 для вирішення біотехнологічних проблем

Вплив Web 3.0 не тільки лише на веб, а й на консервативні галузі. Багато наукових відкриттів перебувають у закритому доступі або їх важко відтворити, і децентралізовані організації (DAO) прагнуть це змінити. Розповімо про 5 DAO, які працюють у сфері біотехнологій.

Упродовж десятиліть галузь біотехнологій працювала за централізованими моделями. Як правило, вчені досліджують захворювання на державні гроші, а потім їхні патенти потрапляють до рук приватних компаній. Все більше організацій прагнуть створити альтернативу цій моделі та зробити інтелектуальну власність та дані в галузі природничих наук демократичнішими.

DAO складаються з мереж користувачів, об’єднаних спільною метою та фінансуванням. Зазвичай вони набувають права голосу щодо ресурсів організації, купуючи цифрові токени. У випадку DAO, що фінансують дослідження в галузі природничих наук, інтелектуальна власність може бути розділена між усією групою, що прискорює співпрацю між вченими та покращує відтворюваність даних.

DAO зазвичай працюють за допомогою децентралізованої технології цифрових реєстрів, відомої як блокчейн. Це відбиває дедалі більшу популярність Web3 — форми Всесвітньої павутини, в якій вебсервіси надаються великими децентралізованими мережами, а не контролюються центральними провайдерами в поточній структурі Web2.

Два провідні розробники програмного забезпечення в цій галузі, які просувають нову хвилю DAO в галузі природничих наук, — Molecule та SCINET.

Список DAO, націлених на основні вузькі місця у галузі біотехнологічних досліджень, швидко зростає. Розповідаємо про п’ять найвідоміших прикладів, на які варто звернути увагу.

BioDAO

BioDAO був створений для того, щоб стати постійним галузевим стандартом для фінансування біотехнологічних досліджень та проєктів із розробки ліків на ранніх стадіях. Цей DAO прагне уникнути упередженого ставлення традиційних інвесторів до «зоряних» лабораторій та серійних засновників біотех-стартапів.

Стати учасником BioDAO можна, купивши токени BIO на платформі або заробивши їх, вносячи внесок у роботу чи інтелектуальну власність. Власники токенів можуть голосувати за оперативні та стратегічні рішення DAO.

BioDAO почне з того, що зосередиться на фінансуванні розробки методів лікування та підходів на основі штучного інтелекту в охороні здоров’я. Пізніше він розширить увагу до діагностики та інших технологій, як-от культивування м’яса. Кінцева мета полягає у тому, щоб профінансувати 25-30 проєктів на рік протягом наступних п’яти років.

Хоча BioDAO є некомерційною організацією, вона натякає, що учасники отримуватимуть й інші переваги, у тому числі коштом зростання попиту на токени та підвищення їхньої вартості.

CureDAO

CureDAO — це платформа з відкритим вихідним кодом, призначена для дослідження впливу харчових продуктів, ліків і добавок на здоров’я людини.

Попри різке зростання обсягу медичних даних, що збираються додатками за останні десять років, витрати на охорону здоров’я збільшилися без помітних поліпшень здоров’я населення. CureDAO пояснює це цілою низкою факторів.

Зокрема, всі ці дані надто фрагментарні й не дозволяють оцінити, як покращити спосіб життя, щоб запобігти хворобам. Крім того, численні програми для здоров’я, як правило, перетинаються за функціональністю, марнуючи зусилля розробників.

Щоб подолати ці обмеження, платформа CureDAO дозволяє користувачам збирати та аналізувати дані про стан здоров’я, щоб спростити вивчення того, як лікування та дієта можуть вплинути на захворювання. Будь-який охочий може пожертвувати дані, інтелектуальну власність, а також програмувати та монетизувати плагіни для платформи. Натомість вони отримують частку доходу у токенах.

Платформа також призначена для використання компаніями, які займаються цифровою охороною здоров’я, які хочуть скоротити витрати на розробку програмного забезпечення.

GenomesDAO

GenomesDAO — проєкт із Великобританії, який позиціює себе як аналог популярних D2C-компаній із секвенування геному, таких як 23andMe. Подібні послуги пропонують проаналізувати геном клієнта та надати йому персоналізовану інформацію про походження та стан здоров’я. Однак вони часто накопичують дані про споживачів та продають їх.

GenomesDAO у партнерстві з Nebula Genomics виконує ті ж послуги. Однак дані зберігаються в блокчейні компанії, де вони зашифровані та доступні лише за згодою користувача.

Щоразу, коли партнерська компанія, дослідник чи благодійна організація хочуть отримати доступ до геномних даних користувача, він може дати свою згоду та отримати за це оплату в токенах GENE. На їх основі можна навіть створити персональний NFT.

LabDAO

LabDAO – це мережа вчених та інженерів, мета якої – забезпечити учасників широким спектром обчислювальних та лабораторних інструментів. Подібно до того, як відкритий вихідний код протягом десятиліть сприяв розвитку інформаційних технологій, DAO працює над подоланням бар’єрів, що перешкоджають доступу до наук про життя для всіх, таких як висока вартість, комерційна таємниця та дані, які неможливо відтворити.

Нині LabDAO знаходиться на етапі підготовки до запуску. Його мета — дозволити дослідникам ділитися своїми інструментами та послугами на глобальному ринку та отримувати платежі у токенах чи спільній інтелектуальній власності. Це мало чим відрізняється від мережі контрактних дослідницьких організацій, проте проєкт прагне бути прозорішим і менш фрагментованим, ніж наявні системи.

На сайті LabDAO пояснюють це так: «Іншими словами, ми хочемо жити у світі, в якому учень може покинути школу, бо розробив потенційне терапевтичне рішення на своєму ноутбуці».

VitaDAO

VitaDAO — це організація, яка просуває децентралізовану розробку ліків, особливо в галузі довголіття. Вона прагне усунути поширене обмеження в поточній моделі біофармацевтики: інтелектуальною власністю часто володіють приватні компанії, дослідження та розробки яких не завжди ефективніші. Усе це відбивається і на дослідників, і на пацієнтів.

Для цього DAO об’єднує дослідників, галузевих спеціалістів та представників громадськості. За внесок у фінансування, роботу та інтелектуальну власність учасники одержують токени VITA та IP-NFT. Вони дають змогу голосувати за стратегічні рішення VitaDAO.

Щоб вирішити, які проєкти дослідження фінансувати, VitaDAO залучає робочі групи професіоналів для перевірки проєктних пропозицій перед голосуванням зі спільнотою. Колектив може працювати з приватними компаніями, дослідниками чи навіть іншими DAO. Наприклад, VitaDAO може ліцензувати дані та інтелектуальну власність для третіх осіб або публікувати їх на маркетплейсах даних.

У серпні 2021 року VitaDAO профінансувала перший в історії підтримуваний DAO дослідницький проєкт у галузі біофарми. У червні 2022 року VitaDAO відзначив свій перший день народження. До цього моменту він встиг вкласти $2,5 млн у більш ніж 10 проєктів в галузі довголіття на ранній стадії.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Labiotech

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти