Цифрові кладовища в Китаї як спосіб скоротити витрати на поховання

Коли в сучасному Китаї відбувається смерть людини, зазвичай її кремують, але поховання в землю все ще відіграють важливу роль у ритуалах прощання з померлими. Проте швидка урбанізація та велике старіння населення в купі з дефіцитом землі зробили традиційне поховання у землю дуже дорогим процесом.

Для розв’язання цієї проблеми Пекін почав спонукати людей віддати данину своїм рідним у цифрових похоронних просторах замість традиційних поховальних майданчиків. Державна рада заявила, що до 2035 року Пекін спробує зменшити площу громадських цвинтарів на 70%.

Що таке цифровий похорон?

На цвинтарі Тайцзю в Пекіні є відділи для зберігання праху, на дверях яких відображаються цифрові зображення та відео померлих. З початку 2023 року в Пекіні було продано понад 500 подібних цифрових місць.

У Пекіні також діє програма «‎зеленого поховання», де прах померлих може бути похований без надгробка або мавзолею безплатно, і родичі отримають пам’ятну дошку з QR-кодом, який вони можуть сканувати, щоб отримати інформацію про померлого в будь-який час. Уряд також спонсорував ініціативи, які спонукають сім’ї розсипати прах у морі.

Пекін – не єдине місто, де цифрові похорони набирають популярності. У Шанхаї діє онлайн мавзолей під назвою ‎Fu Shou Yuan, який нещодавно відкрили, і дозволяє людям проводити віртуальні похорони для своїх рідних. Проєкт «‎Небо на хмарах» від Fu Shou Yuan дозволяє людям створювати «‎віртуальні острови» з зображеннями своїх рідних, цифровими активами та звуковими файлами.

Цифрові похорони економлять кошти та простір

Згідно зі звітом SunLife, британської компанії зі страхування на життя, середні витрати на похорон у Китаї становлять близько 5400 доларів, і люди витрачають на них понад 45% свого річного середнього заробітку. Для порівняння: В Сполучених Штатах витрати на похорони становлять трохи більш як 12% від заробітної плати, тоді як глобальна норма становить 10%, згідно зі звітом SunLife.

Традиційні поховання в столиці країни, Пекіні, можуть виходити далеко за ці межі цієї вартості. Так, цифрове поховання на цвинтарі Тайцзю в Пекіні коштує понад 7700 доларів, що становить третину вартості земельної ділянки для традиційного поховання в тому ж районі

Цифрові похорони також економлять простір. Цифровий цвинтар площею близько 215 квадратних футів може вмістити понад 150 місць, тоді як на такій же площі може розташуватися лише шість традиційних могильних місць.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BusinessInsider

Читайте также:

Екологічне поховання через компостування — чи стане альтернативою традиційним методам?

Чи стануть люди напівбогами? Думка відомого автора розбурхала суспільну свідомість

Кріоніка — історична подорож по загадковій науці