Екологічне поховання через компостування — чи стане альтернативою традиційним методам?

Що відбувається після смерті? Це одне з найзагадковіших питань, на яке не можна відповісти з упевненістю. Однак про існування наших тіл після смерті дещо сказати можна: проект Recompose пропонує відправляти їх на переробку.

Флагманський центр Recompose, який планують відкрити в Сіетлі навесні 2021 року покликаний об’єднати традиційні похоронні ритуали з турботою про природу і запропонувати більш екологічну альтернативу звичайних варіантів поховання. За словами архітекторів компанії Olson Kundig, спроектувавших споруду, сьогодні поховання часто включає хімічне бальзамування, а кремація використовує у вісім разів більше енергії. Recompose пропонує першу у своєму роді послугу «природного органічного розкладання», яке «перетворює людські останки в ґрунт приблизно за 30 днів, допомагаючи живити нове життя після смерті».

Ідея Recompose з’явилася у 2016 році на заході для дизайнерів Creative Exchange Residency в Сіетлі. Там засновниця і CEO Recompose Катріна Спейд і її команда об’єдналися з архітекторами Olson Kundig для створення прототипу проекту.

Ухвалення нового законопроекту «Про людські останки» в штаті Вашингтон зробило реалізацію ідеї цілком можливою. У травні цього року Вашингтон став першим штатом, який визнав «природне органічне розкладання» альтернативою кремації або поховання. Закон повинен набути чинності 1 травня 2020 року.

Архітектори Olson Kundig надали абсолютно нове значення терміну «смертне ложе»: в центрі Recompose його роль виконають спеціальні капсули, де і відбуватиметься розкладання. Тіло помістять в капсулу і засиплють тріскою, через якийсь час усередині утворюється відповідне середовище для теплолюбних бактерій, які й перетворять останки в придатний для використання ґрунт.

Але чим все це відрізняється від поховання на кладовищі? «Перетворюючи людські останки в ґрунт, ми мінімізуємо відходи, уникнемо забруднення ґрунтових вод бальзамуючою рідиною і попередимо викиди вуглекислого газу від кремації та виробництва трун», — йдеться на сайті Recompose. Компанія продовжує: «Дозволяючи органічним процесам перетворювати наші тіла і тіла наших близьких в ґрунт, ми зміцнюємо наші відносини з природними циклами, одночасно збагачуючи землю».

У першому центрі Recompose площею 18 500 кв. футів (більш як 1700 кв. м) побудують 75 таких капсул. Вони розташуються навколо майданчика для прощальних церемоній, яке не буде нагадувати про похмурості похоронних бюро: його зроблять добре освітленим і наповненим повітрям, а також прикрасять зеленню і панелями з натурального дерева.

«У цьому залі будуть перебувати капсули Recompose, але він також стане важливим місцем для ритуальних зустрічей. Зрештою проект допоможе вести більш відкритий діалог про життя і смерть», — говорить Алан Маскін, керівник і власник Olson Kundig.

Хоча Recompose стверджує, що першим запропонує послуги з переробки тіл, він не самотній у спробах покласти край практиці відсторонення від смерті й пов’язаних з нею ритуалів. Тим же самим займається рух, відомий як «смерть-позитив» (death positivity).

Кейтлін Дауті — одна з його учасників. Разом з Джеффом Йоргенсеном вона володіє компанією Clarity Funerals, яка пропонує такі послуги, як вуглецево-нейтральна кремація, посадка дерев на місцях поховань, а також урни та труни місцевого виробництва. Дауті також є засновником Order of the Good Death, «групи професіоналів з похоронної індустрії, вчених і художників, які досліджують способи підготовки культури, яка боїться смерті, неминучості її наступу». Раніше вона також заснувала проект Undertaking LA, який закрився на початку цього року.

На сайті Undertaking LA йдеться, що компанія є «альтернативною похоронною службою», яка наближає людей до переживання смерті, «повертаючи вмираючому і його сім’ї контроль над процесом вмирання, самої смерті і подальшою турботою про тіло», наприклад, допомагаючи людям підготувати тіло до поховання самостійно. Undertaking LA також пропонував більш екологічні альтернативи традиційним практикам, в тому числі біорозкладні вербові труни. Зараз Дауті є ще й членом ради директорів Recompose.

Нові альтернативні похоронні компанії (наприклад стартап Better Place Forests, що продає право розвіювати прах в лісі) намагаються повернути в індустрію зв’язок з природою. Recompose, тим часом, намагається використовувати природу як можливість поліпшити ореол навколо смерті. «Ми запитали себе, як можемо використовувати природу — яка удосконалила цикл життя і смерті — як модель турботи про померлу людину. Ми побачили можливість як повернутися до землі, так і возз’єднатися з природними циклами», —- зазначає засновниця і CEO Recompose Катріна Спейд.

Разом з Recompose Olson Kundig розробив, мабуть, більш екологічну альтернативу поховання чи кремації — і, можливо, спосіб покинути світ трохи краще, ніж увійти в нього.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео