Що потрібно знати про український проект «Електронний підручник»

Благодійна організація Magneticone.org працює над створенням єдиної бази електронних підручників для безкоштовного завантаження учнями понад 17 тис шкіл по всій Україні. Мета проекту — стимулювати українських школярів використовувати електронні носії для освіти та самоосвіти, продемонструвати вчителям та батькам переваги використання сучасних технологій в освіті. Головні тези про «Електронний підручник» нам озвучив Руслан Савчишин — IT-спеціаліст, засновник групи MagneticOne, до якої входить Magneticone.org.

11201017_901400653253190_7642850345540534752_o

Для створення єдиної бази електронних підручників ми аналізуємо вже існуючі сайти на яких розміщені електронні підручники для шкіл, відбираємо найкращих авторів та книги, якими учні користуються найчастіше.

Ми не розробляємо нові версії підручників, оскільки в наш час практично будь-яка література вже є загальнодоступною в електронному варіанті. Щодо необхідності узгоджувати їх з державними органами, зауважу, що МОН підтримує наш проект. Більше того, я є членом комітету, що створює офіційну платформу «Нова Школа», на якій і буде доступ до електронних підручників.

Ми плануємо розміщувати лише навчальні матеріали, схвалені МОН України. Потрібно пам’ятати, що наша основна мета — створити саме такий ресурс, що допомагатиме школярам в освоєнні навчальної програми.

Щодо технічної реалізації проекту: ми збираємо актуальні підручники в одному каталозі, після чого кожному з них присвоюється індивідуальний QR-код. Далі, ми друкуємо та поширюємо плакати, на яких розміщуємо цей код і фото обкладинки. Коли такі плакати з’являться в кожній школі, будь-хто зможе, за допомогою смартфону, просканувати його та безкоштовно завантажити підручник.

12278077_919080768140635_368650738_n

Створення бази підручників реалізовується благодійною організацією і найголовнішою проблемою для нас є нестача кадрів, тому потребуємо волонтерів.

Ми вже розповсюдили плакати по усіх освітніх закладах Тернополя та області (понад 800 закладів — прим. ред). В цьому нам активно допомагав керуючий справами виконавчого комітету Тернопільської міської ради Леонід Бицюра. Тепер кожен учень може відсканувати код та завантажити підручник зі списку собі на смартфон чи планшет. Будемо раді зверненням від шкіл інших областей.

Інформація про проект є у вільному доступі на Magneticone.org. Як я вже казав, ми шукаємо волонтерів і будемо раді допомозі! Якщо ви хочете змінити країну навколо себе, пишіть на пошту contact@magneticone.org.

ПРО ІНШІ РЕФОРМИ В ШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ ЧИТАЙТЕ:

Читайте также:

У британському університеті з’являться лектори-голограми

10 сайтів, які допоможуть створити логотип

«Навчайте, де б ви не були»: Історії трьох українських освітян, котрі створюють освіту майбутнього з Google

5 конструкторів онлайн опитувань, які зроблять ваш маркетинг краще