Проект «Школа SMART» — нова концепція середньої освіти в Україні

Українська шкільна освіта значною мірою базується на старій радянській системі, що передбачала єдину програму навчання та загальний підхід для всіх, незалежно від здібностей та бажань кожного учня. До чого це привело — добре відомо. Не дивлячись на обов’язкову середню освіту, для багатьох відвідування школи було скоріш формальним, і не приносило ні задоволення, ні глибоких знань. Але сьогодні сформувались зовсім інші вимоги до навчання.

Днями в офісі компанії «Майкрософт Україна» відбулась презентація інноваційного проекту «Школа SMART», головна мета якого — втілювати в життя концепцію розвитку Інтернету речей (IoT), за допомогою мікроелектроніки. Школярі зможуть створювати «розумні» модулі для власного житла або навчального закладу.

vst_master-class

Проект започаткувала група «Відкрита школа: Хмарні сервіси в освіті», розмістивши у Facebook повідомлення із закликом до педагогів-новаторів згуртуватися навколо ідеї створення «Школи SMART». Завдяки такій ініціативі, «розумні» школи із сенсорами, датчиками та іншими пристроями IoT – вже не фантастика, а реальність. Впровадження проекту «Школа SMART» дозволить учням й вчителям у рамках шкільного курсу будувати інтелектуальні пристрої для власних потреб, або потреб навчального закладу. До реалізації проекту вже приєдналося 10 навчальних закладів із різних куточків країни.

Учні однієї з українських шкіл презентують свої розробки в галузі Інтернету речей в рамках проекту «Школа SMART»

Учні однієї з українських шкіл презентують свої розробки в галузі IoT в рамках проекту «Школа SMART»

Пілотні проекти активно впроваджуються у регіональних школах. Наприклад, в Здолбунівській гімназії вихованці реалізували ідею шкільної метеостанції, а учні Вишнівчицької загальноосвітньої школи створили навчальну модель робота-садівника, який здатен вимірювати вологість ґрунту та досліджувати вплив навколишнього середовища на зростання рослин. Ці задуми втілюються в життя за допомогою мікрокомп’ютерів Arduino та Raspberry Pi, на основі хмарної платформи Microsoft Azure IoT Suite, яка дозволяє об’єднувати в мережу будь-які пристрої та аналізувати раніше невикористовувані дані, завдяки машинному навчанню. Учасники проекту — представники як початкових, так і старших класів.

Очевидно, що сучасні учні бажають вчитися зовсім по-іншому, ніж попередні покоління, їм не цікаво зубрити теоретичні відомості з підручників — вони прагнуть отримувати корисні і практичні для життя знання. Для цього вони вправно застосовують можливості новітніх технологій.

Майстер-клас для учнів середніх шкіл по роботі з ПЗ Windows 10 ІоТ та Azure ІоТ для Raspberry Pi 3 в рамках проекту «Школа SMART»

Майстер-клас для учнів середніх шкіл по роботі з ПЗ Windows 10 ІоТ та Azure ІоТ для Raspberry Pi 3, в рамках проекту «Школа SMART»

Про нову концепцію освіти, перспективи розширення проекту «Школа SMART» та  ініціативи компанії Microsoft в освітній галузі ми поспілкувались із Надією Васильєвою, генеральним директором «Майкрософт Україна», Романом Рудюком, керівником програми «Партнерство в навчанні», і Маргаритою Остапчук, фахівцем з інформаційних технологій Microsoft.

Роман Рудюк (ліворуч) та Надія Васильєва (в центрі) на презентації інноваційного проекту «Школа SMART»

Роман Рудюк (ліворуч) та Надія Васильєва (в центрі) на презентації інноваційного проекту «Школа SMART»

— Які перспективи впровадження концепції «Школа SMART» в середніх учбових закладах?

Роман Рудюк: Розвиток цієї концепції залежить виключно від бажання вчителів. Тому що на сьогодні не є проблемою отримати hardware-компоненти для Інтернету речей — їх часто надають за грантові кошти, а Microsoft, в свою чергу, допомагає з програмним забезпеченням. З іншого боку, це накладає на вчителів зобов’язання навчатися та впроваджувати нові технології в школах, до чого вони не завжди готові. Тому, ще раз акцентую, — все залежить від вчителя.

— Чи планує «Майкрософт Україна» в майбутньому пов’язати проекти «Школа SMART» та бізнес-інкубатор IoT LAB?

Надія Васильєва: Ми починали з допомоги стартапам і в минулому році запустили з нуля проект IoT LAB. Ідею з таким інкубатором нам підказали самі співробітники компанії, це не є глобальна програма Microsoft.

Але потім сталася несподівана річ: школярі, що побували на презентаціях справжніх дорослих стартапів, були настільки вражені, що загорілися бажанням робити подібні речі. Слід відзначити, що презентація проекту перед інвестором — це вже кінцевий результат. А перед тим треба багато і наполегливо працювати. Однак, я думаю, що оскільки багато учнів в Україні вже навчаються в школах з поглибленим вивченням математики та технічних наук, то їм буде цікаво працювати над власними проектами, і одне з підтверджень цього є те, що вони сьогодні прийшли на майстер-клас по роботі з програмним забезпеченням Windows 10 ІоТ та Azure ІоТ для Raspberry Pi 3.

Взагалі, дітей важко змусити щось робити. Вони або зацікавляться і самі будуть з задоволенням працювати над проектом, або ні. В даному випадку — вони зацікавилися, і саме діти є найважливішою та найактивнішою складовою проекту «Школа SMART». Педагоги лише мають підтримувати інтерес учнів на високому рівні та спрямовувати їх зусилля в русло успішного засвоєння сучасних навичок.

Маргарита Остапчук: Все починається з ентузіазму самих людей. Ми провели дуже багато підготовчої роботи і зрозуміли, що інтерес до таких проектів є, що в нас дуже сильна спільнота розробників, які цікавляться найновішими технологіями. І ми вирішили підтримати цей інтерес, створивши IoT LAB.

Потім ми вирішили поширити цей проект і на молодше покоління, оскільки вони також проявили доволі сильну зацікавленість в технології Інтернету речей. Та поки рано говорити, чи стануть ці школярі учасниками інкубатора IoT LAB, оскільки для цього треба мати прийнятну бізнес-ідею.

Н. В.: Батьки часто вважають, що дітям зарано займатися проектами нарівні з дорослими. Тому діти самі до нас приходили і просили дозволу хоча б просто посидіти та подивитися, як працюють учасники стартапів. Тому що діти, насправді, мають до цього дуже великий інтерес. Наше завдання — говорити з батьками, переконувати їх дозволити дитині розвиватися так, як вона хоче. Також, ми хочемо залучати до технічних проектів дівчат — адже команда зі змішаним складом досягає більших успіхів. А результати справді можуть бути вражаючими: коли 7-річна дитина через 3 місяці після початку навчання презентує реально цікавий проект екологічної тематики, то батьки просто плачуть від щастя.

Наша мета — надати дітям можливість максимально реалізувати всі свої таланти. В нас багато інтелектуально розвинених людей, ми можемо створити з ними потужну економіку. Але часто люди бояться, що їх або неправильно сприйматимуть, або вони не зможуть знайти підтримку серед інвесторів, або вони на цьому не зароблять. Microsoft, як міжнародна корпорація, надає таким людям новітні технології, які можна з успіхом використовувати, як в Україні, так і в інших країнах світу, наприклад в США чи Японії. Але якщо проявити талант, то можна створити проект, що буде набагато кращим, ніж в інших країнах світу.

Ми працюємо в 160 країнах і бачимо, як наші стартапи змінюють уяву іноземців про Україну. Наші фахівці, студенти, школярі здатні створювати щось нове, а не копіювати чуже, і це дуже дивує співробітників представництв Microsoft в інших країнах (перш за все — в Китаї). Ми їм розповідаємо, що в нас є доволі потужна технічна освіта, в нас є діти, які здатні творити самостійно, без допомоги дорослих. Все це змінює відношення до нашої країни.

«Майкрософт Україна» має намір шукати талановитих та зацікавлених технологіями людей скрізь — як в школі, так і в дитсадку. Ми хочемо розвивати їхній талант разом з вчителями та ентузіастами.

 — Проект «Школа SMART» — унікальний для Microsoft?

Р. Р.:  Подібні проекти є і в інших країнах, і Microsoft їх підтримує. Але ця ініціатива була запущена саме вчителями та дітьми, і ми з радістю надали їй підтримку.

Н. В.: Так, подібні проекти є скрізь, але в кожній країні представники Microsoft окремо вирішують, на який саме технологічний напрямок робити акцент. Для України найбільш цікавим був Інтернет речей, а наприклад, в Західній Європі більше розвивається арт-напрямок. Ми  аналізуємо, що в цій країні зацікавить дітей, і саме такий напрямок обираємо. Беззаперечним є той факт, що 75% професій зараз потребують цифрових навичок. Навіть якщо мова йде про вчителя фізкультури чи літератури. Коли до нас звертаються вчителі, то ми їх безкоштовно навчаємо, надаємо програмне забезпечення, допомагаємо зі створенням адміністративного концепту.

Р. Р.: Саме так відбулося з проектом «Школа SMART» — ентузіасти зібралися та виграли грант на обладнання, далі, я запросив Маргариту Остапчук, щоб вона провела тренінг для вчителів, і сьогодні ми зібралися разом, щоб поділитися досвідом.

Н. В.: Чому для педагогів був потрібний тренінг? Справа в тому, що наші вчителі звикли до викладеної методики навчання. Звичайно, раніше вважалося, що вчитель має розвиватися самостійно, але тільки в межах тієї концепції, що формує Міністерство освіти. Але ринок ставить інші вимоги, тому навички мають бути зовсім не ті, що в державній програмі, і вчителям постійно треба думати над тим, щоб розробити свій власний підхід до навчання.

Наше завдання — показати вчителям, що не треба замикатися в рамках тієї методології, якої їх навчили — треба створювати щось зовсім нове. Наприклад, система освіти вимагає вести звітність, що забирає багато часу. Подібні речі ми вирішуємо за рахунок технологій і перекладаємо на директора школи.  Таким чином, ми знімаємо адміністративні обов’язки з вчителя та надаємо йому технологію, завдяки якій він зможе готувати контент на кожний урок.

Наприклад, він може розповісти на уроці новину про винахід певного пристрою, а потім провести з дітьми обговорення того, яким чином винахід може бути корисний для людства. Дуже важливий момент — єдиної правильної відповіді в такій дискусії немає, бо кожне рішення має свої плюси та мінуси. І от такий підхід — коли однозначно правильна відповідь відсутня — мають взяти на озброєння вчителі.

Сьогодні вчителі-новатори, з нашої точки зору, — це ті, хто навчився перекладати задачі адміністрування на технології, а не займатися цим в ручному режимі. Вчителі-новатори знають, як знайти новітню інформацію для підготовки уроків, як провести заняття у новому форматі.

Крім того, сьогодні дуже актуальний індивідуальний підхід. Будь-яку дитину можна назвати талановитою, кожен учень по-своєму сприймає світ. Тому вчителю треба підійти до всіх індивідуально. Завдяки технологіям і спеціальним тестам можна зрозуміти, до чого здібна дитина і будувати її навчання на базі отриманої інформації. Не підтягувати з усіх сил те, що в цієї дитини виходить погано, а розвивати те, що їй вдається найкраще.

Якщо певний учень швидше засвоює матеріал, то йому треба давати завдання високого рівня складності, якщо повільніше — то треба виділити йому додатковий час. Наше завдання — побачити в чому дитина сильна, що їй цікаво, чого вона прагне, і надати їй можливість використовувати технології для максимального розвитку таланту.

ПРО ІНШІ ШКІЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ:

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

У британському університеті з’являться лектори-голограми

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки