Як викладач фізики та астрономії Тетяна Ковальчук-Скороход запустила освітній сайт для космічної України

В українському інтернет-просторі з’явився ресурс про космічні дослідження. На сайті зібрана інформація про організації, що займаються освітньою та популяризаційною діяльністю в галузі космічних досліджень в Україні. Ми вирішили дізнатися трохи більше про створення сайту та його «космічний» контент — на запитання редакції відповідала автор проекту Тетяна Ковальчук-Скороход, науковий співробітник Інституту космічних досліджень НАНУ-ДКАУ.

2158

На Радіотелескопі РТ70, висота над землею — 70 м

— Як і чому вирішили зробити такий проект?

Це був довгий шлях. Я розуміла, що у нас в країні не вистачає освіти з астрономії та астрофізики. За освітою — я викладач фізики, астрономії та інформатики, хоча і не викладаю офіційно в школі, постійно займаюся з учнями приватно. Тому я завжди в курсі змін міністерської програми з цих предметів. «Напихаючи» школярів теоретичними знаннями за програмою, наша система вбиває освіченість покоління в загальному. Я не можу працювати над всією освітою, але потрібно турбуватися хоч про те, в чому я можу вважатися спеціалістом — космічні дослідження.

Минулого року у мене з’явилася ідея зібрати всіх освітян на 16-й Українській конференції з космічних досліджень (це було зручно, адже я була вченим секретарем цієї конференції тоді вже 4-й рік поспіль, відповідно, знала професіоналів України в цій галузі). Коли обдумувала концепцію, то зрозуміла, що доречно зробити сайт-базу даних всіх спеціалістів, що займаються космічними дослідженнями в Україні. Освітні програми є в NASA та Європейському космічному агентстві, але не у нас, хоча космічне агентство є й в Україні. Минулого року я почала гуглити та видзвонювати всі організації, які займаються освітою і популяризацією галузі, їздила до них і особисто знайомилася з їх активністю та потребами. Виявилось, що люди не знають одне про одного, живучи в одній країні і роблячи одну справу. Вони покривають своєю діяльністю лише рідне місто і передмістя (виїзні лекції, додаткові безкоштовні заняття для дітей). І я знову переконалася, що потрібно зробити все, що в моїх силах, хоча б єдиний сайт, щоб зібрати всіх в одну велику потужну команду. Україна ж космічна 🙂

Потенціал є, але як вівці розсіяний, бо кожен фахівець працює на ентузіазмі та мусить займатися ще чимось, щоб заробляти гроші. На те щоб цікавитися проектами колег часто немає часу. Коли я запитала в Дніпрі, чи знають вони про конференцію, що організовується Інститутом космічних досліджень в Києві, або про акції, що влаштовує Львівське астрономічне товариство, то вони були здивовані, що взагалі, хтось ще «тягне» астрономію, окрім них. Тут і виникає необхідність допомогти зацікавленим, щоб їм не доводилося витрачати години часу, шукати між сайтами інформацію, новини галузі. Достатньо зайти на один ресурс і вуаля. Нарешті, мені дуже пощастило, що мій чоловік Олександр — професійний програміст і може, не витрачаючи багато зусиль, зробити для мене сайт, що відповість моїм забаганкам 🙂 Останньою краплею стала реакція освітян і популяризаторів на Освітньому форумі, що я зібрала на вже 17-й Українській конференції з космічних досліджень… Тому я взяла відпустку і витратила кілька днів на завершення створення сайту.

— Чи надихалися прикладами інших ресурсів про космос?

Ні, я точно не надихалася прикладами інших ресурсів. Вже під час процесу створення ресурсу та на завершальному етапі я почала знаходити в інтернеті щось подібне. Першу концепцію обговорювала з викладачем з кафедри фізики в КНУ ім. Т. Шевченка Володимиром Решетником. Разом ми створили документ під назвою «Концепція освітньої програми». А от прийшли до такого вигляду веб-ресурсу, який ви можете бачити зараз, ми з чоловіком. Він задавав правильні питання, я шукала відповіді — і ось результат.

Фрагмент інтерфейсу сайту про космічні проекти України

Фрагмент інтерфейсу сайту про космічні проекти України

— Хто ваша цільова аудиторія?

Всі, хто цікавляться космічними дослідженнями, від малого до старого, від просто цікавості до професійного заняття космічними дослідженнями. Будемо розширюватися та інформувати студентів і аспірантів про нову якісну літературу галузі та події, типу конференцій, лекцій. Дітям будемо створювати майстер-класи, що допоможе їм та батькам розібратися у базових речах.

Для платформи ми збираємо все, що стосується науки та інжинірингу галузі космічних досліджень, популяризації та освіти в цих напрямках. Наш сайт — виключно галузевий.

— Що для Вас буде показником успіху проекту?

Коли сотні тисяч населення України, що цікавляться дослідженнями космосу, батьки, які захочуть своїм дітям розказати про космос заходитимуть на сайт та лишатимуть позитивні відгуки про його користь для них. І все це буде продовжуватися, доки (та і після) ми не встановимо Україну на передові позиції у світі, як космічну державу.

Я би хотіла, щоб це був перший крок у створенні освітнього відділу в Державному космічному агентстві України.

ПРО ІНШІ ЦІКАВІ РЕСУРСИ:

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році