Що таке технологія eye-tracking і навіщо вона потрібна?

Що таке технологія eye-tracking та де її використовують? Доволі мало інформації на цю тему, тому ми вирішили це виправити.

Технологію eye-tracking ще іноді називають «окулографія», але термін не прижився. Ай-трекінг — технологія відстеження положення очей, також звана технологією відстеження ліній погляду або точок погляду. Технологія ця відносно нова і в Україні вона ще не отримала належного поширення, хоча в останні роки ситуація змінюється на краще.

Як це працює

Пристрої для відстеження погляду або айтрекери, складаються як правило з апаратної частини, яка підключається до комп’ютера (ноутбуку, планшету) і програмного забезпечення. Хоча існують і самодостатні пристрої «все в одному».

  • У айтрекер вбудовано інфрачервоне підсвічування;
  • Підсвічування відбивається в очах користувача;
  • Камера айтрекера вловлює ці відображення;
  • Шляхом фільтрації та математичних розрахунків пристрою визначає положення погляду.

При цьому, системи айтрекінгу бувають 2 видів.

  1. системи, засновані на методі яскравої зіниці;
  2. системи, засновані на методі темної зіниці.

Їх різниця полягає в розташуванні джерела інфрачервоного підсвічування щодо основної камери. Якщо інфрачервоні випромінювачі розташовані паралельно оптичної осі камери, око працює як вторинний відбивач світла, що надходить від підсвічування і відбивається від сітківки, створюючи ефект яскравої зіниці. Якщо ж джерело підсвічування зміщений щодо оптичної осі камери, зіниця стає чорною, оскільки вторинне відбивання від сітківки не надходить в камеру.

Для чого це потрібно

Насправді сфер в яких застосовуються айтрекери досить багато.

Умовно, айтрекери можна розділити на 3 групи, в залежності від того, де вони застосовуються:

  • Для гри. Найбільш поширені на сьогодні айтрекери. Вони відносно прості й мають обмежений функціонал, однак і найдоступніші завдяки невисокій вартості. Їх призначення зрозуміло з назви.
  • Професійні пристрої. Використовуються в нейромаркетингу, нейромедичних дослідженнях, спорті, освіті, науці й тому подібне. Дослідження поведінки покупців, тестування інтерфейсів (UX), професійна підготовка пілотів, когнітивна психологія і це далеко не весь перелік.
  • Реабілітаційні (абілітаційні) айтрекери. Це айтрекери, які допомагають людям з особливими потребами управляти комп’ютером очима (набирати текст, користуватися інтернетом, спілкуватися в соціальних мережах і т.д.) без сторонньої допомоги. Тобто, вони повністю замінюють тим самим клавіатуру і мишу.

Найбільш важливою є саме реабілітаційна складова айтрекінгу. Адже для багатьох людей це єдиний спосіб взаємодії з навколишнім світом. Тим хто не стикався з подібним, дуже складно зрозуміти, як важливо мати можливість спілкуватися і висловлювати свої думки.

Хоча з точки зору бізнесу ігрова сфера виглядає напевно більш привабливою. Недарма айтрекери набирають все більшої популярності саме як модні ігрові гаджети.

З професійними айтрекерами все трохи складніше через їх високу вартість. Не всі готові купувати повноцінні рішення, хоча, справедливості заради, не всім це і потрібно. Але багато великих компаній вже оцінили перспективи використання цих пристроїв. Для прикладу наводимо відеоролик (англійською), де розповідається про тестування поведінки споживачів і пакування товару в Unilever:

Package Design Using Eye Tracking from Tobii Pro- Unilever

Ну і як наслідок, виробників які пропонують свої рішення в ігровій та професійній сферах значно більше, ніж виробників які роблять пристрої для реабілітації (абілітації) людей з особливими потребами.

Щоб зрозуміти чому, досить поглянути на список діагнозів, при яких виправдано використання таких айтрекерів:

  • дитячий церебральний параліч (ДЦП)
  • спінальна м’язова атрофія (СМА)
  • синдром Ретта
  • бічний аміотрофічний склероз (БАС)
  • інсульт/афазія
  • травми хребта
  • черепно-мозкові травми
  • інші захворювання, пов’язані з порушенням мови і/або рухових функцій.

На жаль, вартість реабілітаційних айтрекерів істотно вище ніж ігрових (хоча і нижче, ніж професійних) і мало хто з таких хворих (сімей з таким хворими) може собі дозволити придбання такого дорого пристрою. Залишається сподіватися, що технологія не буде стояти на місці та з часом, такі пристрої стануть більш масовими та більш доступними.

Британський вчений Стівен Хокінг, найвідоміший у світі пацієнт з бічним аміотрофічним склерозом (БАС), саме за допомогою айтрекера займався наукою, спілкувався і писав свої роботи.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році

11 Wellness-гаджетів, які можуть зробити ваше життя кращим

Від велокомп’ютера до AR у хірургії: 10 технологій майбутнього у сферах здоров’я та фітнесу