Чи зроблять нас фітнес-трекери здоровішими?

Нещодавно Amazon представив чергову новинку — пристрій, який проводить тривимірне сканування тіла і визначає рівень стресу по голосу. Майбутнє охорони здоров’я виглядає дуже технологічним і лякає одночасно.

Новий трекер від Amazon — наочний приклад еволюції гаджетів, які носяться за останні кілька років. Спочатку це були прості пристрої, які в основному використовувалися як крокоміри. Згодом вони перетворилися в цілі системи по збору даних, які, можливо, зможуть виявляти деякі захворювання ще до появи яскравих симптомів.

Виробники подібних гаджетів просувають ідею про те, що контроль за показниками допомагає людям залишатися здоровими. При цьому ряд експертів вважає, що потенціал цієї ідеї все ще реалізований не повністю.

Для деяких груп фітнес-трекери дійсно можуть бути дуже корисні, але вони навряд чи потрібні всім без винятку. Частина користувачів вважає, що фітнес-трекери допомагають контролювати вагу, в той час, як інші намагаються проводити більше часу на тренуваннях, просто тому що їм хочеться заповнити всі кола в Apple Watch.

При цьому люди не завжди уявляють, що їм робити з тими чи іншими даними: «Ми недостатньо інформуємо користувачів про те, що їм робити з отриманою інформацією», — вважає Джон Якічіч (John Jakicic), директор Інституту здорового способу життя при Університеті Піттсбурга.

Компанії, що працюють в цій сфері, знають про цю проблему і регулярно пропонують користувачам різні варіанти використання даних. Наприклад, Amazon заявляє, що її нова система допоможе користувачеві підібрати найбільш ефективне для нього тренування. Компанія Fitbit обіцяє, що трекер дозволить визначати рівень стресу. Amazon, Apple та інші виробники подібних пристроїв просувають зберігання даних в електронних медичних картах: використовуючи ці системи, пацієнт зможе передавати лікарю інформацію про свій стан, включаючи, наприклад, щоденні покази електрокардіограми.

Правда, корисність і точність інформації, одержуваної від фітнес-трекера, не завжди очевидна. Професорка Університету Дьюка Джессілін Данн (Jessilyn Dunn), що вивчає застосування медичних даних з носимих гаджетів, розповідає про те, що технологічні компанії рідко надають доступ до відповідної інформації користувачів. Вона оптимістично оцінює потенціал даної технології як для лікарів, так і для пересічних користувачів, але зазначає, що брак прозорості викликає деякі проблеми. Наприклад, не завжди зрозуміло, на якій підставі гаджети рекомендують користувачам збільшити час сну або попереджають про ризик серцево-судинних захворювань.

Якщо ви збираєтеся купити фітнес-трекер або інший подібний гаджет, задумайтеся про те, яку інформацію ви хочете від нього отримати. Сучасні пристрої дійсно можуть визначати, скільки годин ви спали, або оцінювати рівень стресу по тону голосу — питання в тому, чи готові ви довіряти їх виробникам конфіденційну інформацію про своє тіло. Можливо, подібні трекери дійсно можуть бути корисні, але не варто чекати від них розв’язання всіх проблем.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New York Times

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Здоров’я людини під час космічної подорожі: огляд можливих проблем