11 гаджетів та сервісів, які допоможуть вам слідкувати за власним здоров’ям

За даними опитування підтримують або ж як мінімум задумуються про здоровий спосіб життя 80% чоловіків та жінок. Головні частини цього комплексу: фізичне навантаження, правильне харчування, повноцінний сон, догляд за собою та внутрішня гармонія, обмеження або повне відмовлення від шкідливих звичок. Аби слідкувати за здоров’ям та займатися спортом було простіше, існує багато гаджетів та додатків.

Гаджети

Фітнес-браслети

За інформацією аналітичної компанії Gartner кількість розумних наручних годинників складає 53 млн – це 30% від загальних продажів техніки, які носяться на собі. Набір функцій включає основні, котрі зчитують пульс та ведуть розрахунок пройдених кроків за день, та додаткові функції: надсилання повідомлень, відповідь на дзвінок, перегляд стрічки соцмереж, повідомлення, тощо.

Фітнес-браслети слідкують, аби ви не засиджувалися довгий час, та нагадують, якщо потрібно зробити перерву на відпочинок та невеличку зарядку. Вони слідкують за ритмом серця, допомагають користувачу дотримуватися режиму дня. Такий пристрій стане помічником у будь-якій діяльності – від офісної роботи до занять в спортзалі.

Фітнес-браслети виготовляють такі компанії, як Xiaomi, Honor, Samsung та Apple. Гаджети функціонують під управлінням операційної системи Android чи iOS, та мають пульсометр, моніторинг сну, лічильник калорій, фізичної активності, сповіщають про дзвінки чи SMS. Найдорожчі фітнес-браслети можуть відповідати на дзвінки, мають модуль NFC, покращений дисплей та вищий рівень захисту від вологи.

Розумні ваги

Це ті ж напільні ваги, які вимірюють вагу людини, але при цьому вони ще й розраховують для користувача індекс маси тіла, процент жиру, м’язової маси, білку та кісток. Вони також оцінюють рівень базального метаболізму, котрий показує, чи ефективно працює організм для вашого віку. Ви встановлюєте ціль, яку хочете досягнути, та відстежуєте зміну графіку. Ваги передають інформацію на телефон, планшети та інші девайси через технології Bluetooth чи по Wi-Fi. До кожного пристрою обов’язково йде в комплект додаток, який веде облік даних про ваш стан організму. Також можна додати інших членів сім’ї або друзів.

Пульсометри

Головна відмінність пульсометру від фітнес-браслета полягає в тому, що він складається з двох елементів, один з яких кріпиться за допомогою ременя на груди, а другий, в якості приймача – на зап’ястя. Для кращого контакту датчик змазують водою або ж спеціальним гелем. Пульсометр записує та контролює частоту скорочень серця. Він сигналізує коли пульс вийшов за межі комфортної зони задля зменшення темпу, чи навпаки.

Частіше за все пульсометри використовуються у циклічних видах спорту: біг, плавання, велоспорт. Пристрій підійде як для професійних спортсменів й любителів та тих, хто особливо слідкує за роботою серця.

Розумна пляшка для води

Аби підтримувати водний баланс на потрібному рівні, необхідно випивати певну кількість води на день, котрі для кожної людини розраховується окремо, в залежності від маси тіла, цілі, котрі хочуть досягнути, та інших показників. Розумна пляшка обладнана датчиком, який веде рахунок випитого, та нагадує якщо ви довгий час не пили води. В поєднанні з іншими пристроями розумна пляшка покаже вам історію вживання води, а також скоригує необхідну норму в залежності від рівня вашої активності.

Вітамінометр

Це девайс вимірює кількість вітамінів та мінералів у організмі. Він складається з олівця з металевим корпусом та додатка, куди виводяться всі ці показники. В основі роботи гаджета лежать біоелектричний супротив тканин – грифелем ви торкаєтесь в певну частину тіла, пальцями рук притримуєте сам корпус олівця, після чого з’являється замкнутий ланцюг через організм. Вітамінометр зрівнює отримані значення з оптимальними, та дає рекомендації в мобільному додатку.

Лікарі, що практикують вважають цей пристрій антинауковим та не рекомендують довіряти йому.

Гаджет для постави

Основне завдання цього пристрою – допомогти людині закріпити звичку тримати рівною поставу. Такі гаджети бувають різних видів та форм, кріпиться напряму до тіла або ж на одяг. Датчик нагадує про вірне, рівне положення спини та вібрує чи сигналізує в мобільний додаток, коли ви горбитеся чи нахиляєтесь. Він розрахований на людей, котрі протягом довгого часу проводять час в одному положенні, наприклад, робітники в офісі, учні. Недолік цього пристрою полягає в тому, що користувач сам програмує вірне положення. Девайс не лікує, не виправляє проблеми спини, але допомагає виробити здорову звичку.

Додатки

Додатки з планами тренувань

Найняти персонального тренера, аби заняття спортом проходили продуктивно та результативно, можуть дозволити собі не всі. Декотрі додатки складають повну індивідуальну програму для занять. Ви тільки задаєте потрібну ціль: прокачування та приведення в тонус м’язів, втрата ваги, розвиток гнучкості – додаток самостійно складе правильне навантаження та дасть підказки до комплексів фізичних вправ.

Але є й недоліки такого підходу. Користувач може бути фізично неготовий до запропонованих вправ, мати обмеження мобільності, може самостійно випадково спрощувати техніку при виконанні, а також мати недостатньо мотивації для виконання завдань. Як результат користувач буде тренуватися абияк, не технічно та безрезультативно, тому частіше за все від таких от сервісів «йдуть» до живого тренера. Звісно, можна мати непогано поставлену техніку та тренуватися хоч по додатку, хоч по інших програмах.

З переваг можна виділити низьку ціну та самостійність (хоч в залі, хоч в поїздці – ви можете бачити план які вправи потрібно робити)

Nike Training Club та Total Fitness – Gym & Workouts – приклади таких додатків.

Додатки – лічильники калорій

Вчені доказали, що те, чим ми харчуємось, безпосередньо взаємодіє на самопочуття, настрій, фізичну активність, та загальний стан здоров’я. Слідкувати за харчуванням допомагають додатки, котрі підраховують кількість спожитого за день. У такому додатку вам запропонують ввести свої параметри – зріст, вагу, вік, стать – на основі яких формується денна норма калорій. Протягом дня ви додаєте вручну те, що вже з’їли за день. У базах таких додатків є прості продукти, страви, готові до приймання їжі, ресторанні позиції. При кожному додаванні ви бачите, скільки калорій вам можна з’їсти, аби бути в рамках добової норми. Додаток синхронізується з даними про фізичну активність інших додатків та показують, скільки калорій ви вже витратили. Аналіз даних за період допомагає побачити, втрачає користувач вагу чи набирає.

Lifesum: планувальник харчування та Лічильник калорій та щоденник харчування від YAZIO.

Додатки для аналізу сну

Здоровий і повноцінний сон — запорука продуктивного дня. Для того, щоб добре спати, треба лягати в певний час, створювати правильну атмосферу в кімнаті відпочинку, прокидатися в потрібний момент циклу сну. Додатки для аналізу сну контролюють і відстежують ваш сон: зчитують рухи, звуки, визначають фазу сну. Ви налаштовуєте зручний режим часу, або додаток сам будить вас в потрібний момент, щоб сон був ефективний для організму. Він також показує статистику сну і дає рекомендації, щоб його поліпшити.

Приклади додатків для сну: Sleeptracker – під операційну систему Android та Pillow – для IOS.

Додатки для медитації

Ці програми використовують аудіофайли з інструкціями й приємною музикою. Додатки для медитації допоможуть розслабитися, позбутися від фізичного напруження, відволіктися від настирливих думок, звільнити розум на якийсь час і сконцентруватися на внутрішньому самовідчутті. За допомогою таймера і режиму ви налаштовуєте тривалість медитації, контролюєте дихання, підбираєте ненав’язливі звуки. Статистика проведеного часу в медитації покаже ваш прогрес, а нагадування на телефон будуть мотивувати займатися знову.

Приклади таких додатків: Музика для медитації та Медитація і Звуки by Verv.

Додатки проти шкідливих звичок

Шкідливі звички у всіх різні: куріння, спонтанні покупки, ігроманія, лихослів’я і багато інших. Для кожної звички є свій варіант контролю або позбавлення від неї. Ви вибираєте мету і прописуєте деталі, наприклад ви вирішили відмовитися від куріння, і для початку будете викурювати 3 сигарети в день. Ті дні, коли вдалося не перевищувати норму, ви відзначаєте зеленим кольором, а коли ні — червоним. В кінці періоду ви побачите, наскільки добре ви трималися. Програма допомагає вам мотиваційними цитатами, підказками чим можна себе зайняти, щоб рука не потягнулася до гри або сигарети. Додатки, які допомагають шопоголікам, показують скільки можна заощадити не піддаючись на спонтанні покупки. У таких програмах бувають загальні чати, де користувачі підбадьорюють один одного, діляться своїми успіхами, обговорюють проблеми.

Прикладами таких додатків: «Кидаємо Залежності та Звички», та Habit — створюй звички!

Усі перелічені пристрої та додатки допоможуть слідкувати за своїм здоров’ям, проте не обов’язково користуватися усіма одразу. Якщо ви хочете скинути вагу, використовуйте фітнес-браслет, розумний годинник, смарт-ваги, додаток для підрахунку калорій. Якщо ви вирішили професійно зайнятися спортом, то вам допоможе пульсометр, розумна пляшка для води, тощо. Хочете вести здоровий спосіб життя – використовуйте гаджет для постави, додаток, який допоможе позбутися від шкідливих звичок та програму для медитацій.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні