Google AI передбачає повені на чотири дні раніше

Система прогнозування повеней Google зі штучним інтелектом тепер може прогнозувати повені за чотири дні в регіонах із низьким рівнем даних, таких як Південна Америка та Африка, а також у регіонах із багатими даними, таких як Європа та США.

Більшість водних шляхів світу не мають точних вимірів витрати води, що ускладнює прогнозування повеней. Країни з низьким рівнем доходу невідповідно страждають від нестачі даних, тоді як країни з вищим рівнем доходу, швидше за все, мають точні дані про річки та озера і, отже, точніші прогнози паводків.

У 2018 році Google представила систему прогнозування повеней на основі штучного інтелекту для Індії та Бангладеш, двох країн, найбільш схильних до повеней у світі. Пізніше він розширив кількість доступних країн та запустив вебсайт під назвою Flood Hub. Система мала високу прогностичну здатність для кількох охоплених країн і допомагала попереджати людей, що там живуть, про можливі повені.

Тепер Грей Ніарінг із Google та його колеги протестували свою систему прогнозування на базі штучного інтелекту на даних із більшої кількості країн світу.

Для розробки моделі штучного інтелекту Ніарінг та його колеги надали їй загальнодоступні дані про річкові потоки, зібрані Всесвітньою метеорологічною організацією, а також наземні та супутникові прогнози погоди за рік до цього. Модель розробила взаємозв’язок між цими змінними та рівнями води у реальних водоймах. Потім модель зможе використовувати це для прогнозування майбутніх подій при отриманні нових даних.

Науковці перевірили свою модель на більш ніж 5000 вимірюваннях витрат води з усього світу, зроблених у період з 1984 по 2021 рік, і виявили, що в середньому рівень прогнозування був настільки точним за чотири дні, наскільки найкращі традиційні системи можуть передбачити за день.

«‎Якщо ви зайдете до нашого Flood Hub і подивіться на прогнози через чотири дні, ви отримаєте інформацію, яка настільки ж точна, наскільки ви могли б отримати її з чиннгої системи, якби ви шукали її сьогодні‎», — каже Ніарінг.

Хоча дані в дослідженні були обмежені загальнодоступними даними, Google зараз має дані для більш ніж 80 країн, доступних у його Flood Hub і Google Search.

«Кожен може перейти та подивитися. І якщо ви знаходитесь в області, яку ми покриваємо, ви побачите інформацію від цієї моделі в режимі реального часу», — каже Ніарінг.

Система працює та розсилає попередження про повені у 80 країнах з жовтня 2022 року.

«Той факт, що це покращує наші поточні глобальні орієнтири, справді важливий для прогнозування стихійних лих», — каже Пол Бейтс із Брістольського університету, Великобританія.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному