Google Фото — ідеальний інструмент для наших спогадів

Усіма відомий сервіс Google Фото, який презентували ще у 2015 році, вже став для всіх однією з найрезонансніших технологій у світі. Він формує нашу фотоісторію. Журналіст New York Times Фархад Маджу (Farhad Manjoo) поділився своїми враженнями від використання цим сервісом.

Вперше я пустив сльозу від Google Фото зовсім неочікувано. В той квітневий день я дивився у свій телефон та читав новини. Раптом на мій телефон прийшло повідомлення, де говорилося про те, що алгоритми обробки Google Фото змонтували мої фото та зробили щось на кшталт відеокліпу. Я вже бачив відео такого типу, тому не очікував нічого надзвичайного. Але коли я його подивився, я розплакався.

У відеокліпі було зібрано різні моменти з життя моїх дітей: дочки Самари та старшого сина Халіла. Я записував все на камеру кожного дня кожен їх крок. Тому відеоролики наразі займають навіть не гігабайти, а терабайти. Навряд в мене буде час передивитися їх усі. Тоді який сенс було їх записувати? Але коротеньким кліпом Google Фото змусив мене засумувати за своїми дітьми.

Системи Google розпізнають обличчя, розуміють міміку та емоційну валентність людської взаємодії – істерика, посмішка, сміх, танці, сум, та навіть примітивні діалоги типу «Вітаю!» або «Молодець!». Сервіс може монтувати відео з днів народження, ранкових концертів у школі та інші моменти дитячої безтурботності.

Тому моя розчуленість мене сильно здивувала. Я не очікував того, що телефон заставить мене пустити сльозу. Фото в Instagram або Snapchat можуть легко довести до сліз людину, але Google Фото – це не соцмережа. Це мережа особистих фото та сервіс, який створений ще 3 роки тому для того, аби зберігати особистий архів фото та відео. Ним керують ПО, а не звичайні люди. Але попри це, Google Фото став одною з найемоційніших та найгуманніших сервісів технологічного гіганта. Він не лише корисний тим, що значно спростив нам зберігання фото та відео. Це сервіс, який допоможе нам зрозуміти себе через такі проникливі фото спогади.

Якщо говорити про штучний інтелект, Google Фото відкриє нам нове технологічне століття персональних машин-істориків. Терабайти наших фото стануть матеріалом для новітніх алгоритмів, які піклуватимуться спогадами та складати зворушливі або ж веселі історії про наші найособистіші моменти. В майбутньому машини знатимуть про нас все та розповідатимуть наші історії замість нас самих.

Але ми випереджаємо події. Перед тим, як хвилюватися про фантастичне майбутнє, слід дізнатися більше про основну користь Google Фото на сьогодні. Технологічні компанії вже довгий час намагаються створити сервіси для керування цифровими фотографіями. Більшість спроб були невдалими. Чим краще ставали наші камери, тим більше ми фотографуємо, а чим більше ми фотографуємо, тим складніше фото обробляти та зберігати.

«З появою смартфонів, люди почали фотографувати геть усе. Це стало причиною нових проблем, адже фотографій стало надто багато», — сказав Мартін Хенд (Martin Hand), соціолог Університету Куінс в Кінгстоні.

Більше ніж десять років назад технологічний світ підійшов до розв’язання проблеми перевантаження фотографіями: зробити їх соціальними. За допомогою таких сервісів, як Flickr, Facebook та Instagram, за нас нашими фотокартками керували інші. Кращими знімками були саме ті, які отримали більше вподобань, а найгірші – це ті, які ви не виставили на загальний осуд всім.

Але соцмережі призвели й до інших проблем: страх, самотність, та порушення конфіденційності врешті решт.

«Оскільки все було публічним, молоді люди відчували необхідність також постійно виставляти своє життя на публічний осуд» — стверджує Хенд.

Google також вирішив пограти в гру соціальних фото. Після появи він значно спростив багатьом життя. Адже завдяки розпізнаванню облич обмін фотографіями став автоматичним. Тепер, коли я фотографую дітей, Google самостійно розпізнає їх обличчя і відправляє фото дружині або ж навпаки.

Чого тільки коштують щоденні нагадування Google. Мене все ще дивує здатність машин знаходити в моїх фотоколекціях нові речі, які мене розчулять. В одній серії фотографій «Тоді і зараз» вони знаходять знімки однієї людини або групи людей у схожих позах в різні періоди нашого життя: перший та останній дзвінок ваших дітей, де ви перед Емпайр-стейт- Білдінг десять років тому та сьогодні. Ніби певне порівняння.

У 2017 році технологічний гігант Google випустив новий домашній сервіс Home Hub, який активується за допомогою голосової команди та показує безкінечні фото слайди власнику. Це магія! Фотографії ніби оживають у ваших руках!

Не дивлячись на те, що я не можу відірватися від сервісу Google Фото, я здивований та наляканий можливостями та обіцянками сервісу. Соціологічні дослідження всі в один голос стверджують, що фото змінюють наші згадки про минуле.

Наприклад, згідно з одним з досліджень, звичка бездумно фотографувати все підряд заважає нам згадувати дійсно значущі події. Фотографії також формують наше світосприйняття та можуть створювати нові згадки. Дріб’язкове фото може переконати вас про свою значущість, хоча насправді з вами нічого надважливого не відбулося.

Враховуючи це все, я переймаюся тим, як згадки про минуле, якими керує штучний інтелект, формують наші історії? Я уявляю, як моя донька Самара одного разу подивиться змонтоване відео від Google та прийде до своїх унікальних висновків про своє дитинство тільки тому, що технологічна машина компанії самостійно вибрала, які сцени з життя показувати, а які не варто.

Наразі такої катастрофи в цьому немає. Відео від Google Фото переповнені позитивом та яскравими емоціями. Але своїми технологічними новинками сервіс підштовхує нас до нового технологічного століття.

Штучний інтелект наразі починає розуміти людські емоції та переживання все краще. Тому зміни у цій сфері, як і винахід самої камери, невідворотні.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному