Нарешті, корисний годинник — як пристрій від Google проводить медичні дослідження

Компанія Verily Life Sciences, яка займається дослідженнями в галузі охорони здоров’я і входить до інфраструктури корпорації Alphabet, представила годинник, що збиратиме масштабні дані про фізичне здоров’я користувача. Навіщо технологічний гігант береться до непростої для IT галузі охорони здоров’я і як планує завойовувати ринок медичної електроніки — читайте адаптований переклад статті MIT Technology Review.

Study Watch

Простий, як годинник

Study Watch — пристрій з мінімалістичним дизайном, який ззовні відрізняється від традиційного наручного годинника лише дисплеєм з електронними чорнилами, замість циферблату. Власне, для користувача він і буде лише годинником — функцій відображення іншої інформації, окрім дати та часу, на екрані Study Watch немає.

Зате для дослідників пристрій буде ненав’язливо, але безперервно збирати фізіологічні дані. Учасники досліджень знатимуть про медичне підґрунтя і даватимуть обов’язкову згоду на використання їх персональних звітів, зібраних годинником. Фахівці Verily уточнюють перелік показників, які записує гаджет: серцевий ритм, електрокардіограму, дані про рух та ступінь електропровідності шкіри. Він також фіксує рівень зовнішнього світла та шуму навколо користувача.

Як дослідницький інструмент, Study Watch буде задіяно у клінічних роботах, включаючи довготривалий експеримент самої Verily під назвою «Baseline». Він полягає у багаторічних спостереженнях за станом здоров’я тисяч пересічних громадян, включаючи і періоди хвороби, з метою виявити специфічні біомаркери. До проекту залучать від 10 до 20 тис волонтерів.

Функціональні особливості

Хоча на ринку вже представлено багато носимих пристроїв, у Verily переконані в доцільності Study Watch та його суспільній користі. Адже годинник збиратиме комплексні і персоналізовані дані, що знадобляться в медичних дослідженнях. Verily не планує оформлювати дозвіл на продаж Study Watch, як медичного приладу, натомість розробляє цілу екосистему пристроїв та ПЗ, до якої входитиме годинник.

Проблема натільної електроніки в тому, що користувач час від часу знімає її, а сенсор на поличці не приносить користі дослідникам. В компанії планують подолати цю проблему завдяки великому запасу автономної роботи Study Watch — до одного тижня без підзарядки. Окрім того, годинник зберігатиме необроблену інформацію протягом декількох днів, а значить, його непотрібно так часто синхронізувати. Процесор, вбудований в гаджет, адмініструє й шифрує персональні дані власника, а вбудовані алгоритми можна оновлювати віддалено.

Найсуттєвіше технологічне оновлення — Study Watch записує електрокардіограму, що дозволяє виявити аномалії в роботі серця. В лікарні такі дані збирають, поміщаючи на тіло пацієнта з десяток електродів. Виявляється, той же сигнал можна фіксувати на нижчих частотах за допомогою всього лише двох електричних контактів. В процесі носіння годинника такий момент настає, коли власник береться за металевий ремінець іншою рукою.

Технологічні компанії поки що не досягли значних успіхів у збиранні медичних даних. Щоб приносити справжню користь в дослідженнях, інформація про користувача повинна бути детальною та персональною. До цього моменту пристрої навчилися збирати узагальнені звіти, що базуються на попередньо заданих параметрах. Компанії ж надають перевагу співробітництву з науковцями в ролі посередника, надаючи технологічну основу, а вчені самостійно аналізують відомості.

Наприклад, Apple Watch заміряє серцевий ритм і його власники можуть звернутися до лікаря, посилаючись на дані з електроніки. Однак, сам пристрій не діагностує стан власника, лише демонструє дані, які збирає. Розробка Verily й Google взагалі не показує людині ту інформацію, яку отримує через сенсори. Доступ до медичних показників мають лише професійні лікарі, дослідники.

Перші експерименти

Verily має багато планів на розгортання клінічних досліджень з використанням носимих гаджетів. Компанія вже знайшла партнерів для виробництва датчика рівня глюкози, розвиває випуск контактних лінз з функцією автоналаштування, біоелектроніки, працює над технологіями для боротьби з москітами. Всі ці дослідження маюсь спільні характеристики — використання ультра-компактної електроніки та збір масштабних даних. У Verily вважають, що охорона здоров’я має розвиватися саме в цьому напрямку.

Використання Study Watch можна масштабувати для дослідження широкого кола осіб, цілодобово фіксуючи роботу їх організмів. Виробник вже анонсував використання гаджету в дослідженні розвитку хвороби Паркінсона (проект «Personalized Parkinson’s Project», Нідерланди). Нейролог Бастіан Блоем (Bastiaan Bloem) курує експеримент із смарт-годинником у медичному центрі при університеті Radboud. З червня цього року 650 волонтерів будуть користуватися Study Watch, а пристрій цілодобово фіксуватиме безліч показників. Важливо, що такі дані будуть зібрані в звичних для пацієнта домашніх умовах. За словами Блоема, ніхто ще не проводив масові дослідження якості сну та серцевих аномалій у хворих на Паркінсона.

«— Ми знаємо, що мінливість серцевого ритму є одним з перших синдромів розвитку захворювання. Але дослідники завжди фіксували цей стан в лікарні, коли пацієнт проходить загальне обстеження. А глибину, тривалість природного сну, характерного для хворих на Паркінсона, в лікарні зафіксувати просто неможливо.»

Для збору даних Verily виділяє 650 годинників та $13 млн, вся інформація буде опублікована у вільному доступі, коли спеціалісти опрацюють масив даних за допомогою спеціальних алгоритмів. Блоем сподівається, що такий глибокий аналіз дозволить виділити різні типи пацієнтів з однаковим діагнозом та призначити для них різне лікування, максимально ефективне в кожному окремому випадку.

Що ж до самого пристрою, волонтери та лікарі оцінили переваги його використання. Study Watch виграє, порівняно з іншою електронікою, яку потрібно налаштовувати самому носію. А простий дизайн допомагає сприймати гаджет, як звичайний годинник. Ми вже розповідали про використання технологій для розвитку медичних ініціатив. Читайте наші публікації:

Джерело: MIT Technology Review

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google