ПДР майбутнього: як голограми можуть убезпечити ситуацію на дорогах

Зараз, перш ніж почати переходити дорогу «зеброю», пішоходи повинні переконатися, що водій їх бачить і вчасно загальмує. Щоб зробити цей процес прозорішим, команда проєкту MaMeK винайшла голограму, що проєктує траєкторію руху автомобіля.

З невизначеністю на дорогах стикаються не лише пішоходи. Ті самі складнощі виникають у велосипедистів, мотоциклістів та навіть інших водіїв.

Науковці з інституту прикладної оптики та точного машинобудування імені Фраунгофера (IOF) запропонували проєктувати рух автомобіля на асфальт — так іншим учасникам дорожнього руху одразу буде зрозуміло, які плани у водія. Для цього команда використала два технологічні рішення: дисплеї в самому автомобілі та голографічні проєкції.

Які труднощі подолали науковці

Працюючи над концепцією проєкту, науковцям потрібно було вирішити дві основні складнощі. Перша — яскравість, щоб проєкцію було видно навіть у сонячну погоду. Друга – видимість голограми, щоб вона була помітна з усіх боків. Так виник проєкт MaMeK.

Як рішення дослідники з IOF використовували лазерну технологію: чотири лазерні діоди формують певне зображення на дорозі. Для досягнення потрібного рівня яскравості та максимально можливої площі проєктування система генерує чотири шари, які потім поєднуються в одну проєкцію.

«Оскільки проєктор знаходиться дуже близько до землі й ми проєктуємо зображення під великим кутом, складно створити одну величезну картинку. Натомість ми розподіляємо її серед кількох лазерних діодів і розширюємо кожен фрагмент проєкції за допомогою мікрооптичних телескопів. Все це дозволяє нам досягти площі проєктування 100×30 сантиметрів на відстані менше ніж 50 сантиметрів від землі», — пояснює керівник дослідницької групи Норберт Данц.

Що вийшло в результаті

Дослідницька команда розробила невеликі проєктори. Кожен із них — розміром всього 7x7x5 сантиметрів. Така система може бути інтегрована у будь-який автомобіль.

Ще одна ключова особливість розробки – яскравість близько 10 000 люксів. Цей показник відповідає рівню освітленості в сонячний день, що дозволить велосипедистам та пішоходам бачити проєкцію дороги за будь-якої погоди.

Презентувати винахід вчені планують на виставці LASER World of PHOTONICS, яка відбудеться у Мюнхені з 27 по 30 червня.

А ви поставили б такі прожектори у свою машину?

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: AutoInnovations

Читайте также:

Стартапи, які пропонують переосмислити світ паркування

Що безпечніше – безпілотний автомобіль чи людина за кермом?

Вчені розробили альтернативний метод охолодження — іонокалоричний

AR-проектор, імітація глядачів та доставка автономним транспортом — нові цікаві патенти від відомих компаній