Як створити власний NFT: розбираємо нюанси

З появою NFT світ цифрового мистецтва заграв новими барвами. Не дивно, що NFT цікавляться всі. І сьогодні ми розповімо про таку важливу річ, як процес створення невзаємозамінного токена.

Що потрібно для створення NFT

Звичайно, в першу чергу вам знадобиться сам об’єкт, до якого буде прив’язаний токен. І саме від його унікальності та ексклюзивності залежить підсумкова ціна NFT. Це може бути створена вами гіфка, зображення, креативне відео чи пісня. Загалом все те, що, як ви вважаєте, здатне зацікавити інших користувачів.

Але об’єктом NFT можуть стати не лише цифрові предмети, а ще й реальні речі. Наприклад, ви можете використовувати токени для продажу власної колекції марок, скульптури чи реальної картини. Така практика поки що не дуже поширена, але в майбутньому це напевно зміниться. Тим більше, що приклади цьому вже є: нещодавно на аукціоні Christie’s було продано артоб’єкт вартістю понад 130 тисяч доларів.

Крім того, для створення NFT потрібні криптовалютний гаманець та запас монет, які можуть знадобитися на оплату комісії. Хоча останнє обов’язково далеко не завжди – деякі платформи дозволяють безплатно створювати токени, якщо ви не плануєте їх продавати або навпаки плануєте.

Вибираємо блокчейн-платформу

Спочатку всі операції з невзаємозамінними токенами здійснювалися через Ethereum. Але в наш час до ефіру приєдналося безліч інших блокчейнів, включаючи Tron, Tezos, Binance Smart Chain і Polkadot. Ну а від типу блокчейну залежить і вибір використовуваної вами платформи.

Втім, сам вибір платформи — це здебільшого умовність. Більшість NFT створюється у форматі BEP-721 або BEP-1155, і вибір платформи в першу чергу залежить від того, який маркетплейс вам найзручніше використовувати, і які умови він пропонує.

OpenSea

Це одна із найцікавіших платформ для новачків. Річ у тому, що вона використовує стандарт ERC-1155 і не вимагає жодної комісії при створенні NFT. Єдина умова — токен має створюватись не для продажу. Якщо ви вирішите виставити його в маркетплейс, то без комісії не обійтися. Вона списується з прив’язаного до облікового запису криптогаманця і залежить від часу доби.

Juggerworld

Ще одна цікава платформа, що дозволяє створювати невзаємозамінні токени за стандартами BEP-721 або BEP-1155. Але якщо для роботи OpenSea використовується Ethereum, то тут використовується Binanse Chain або інший гаманець, сумісний з BCS. Комісія за NFT стягується в момент його створення, і тільки після цього токен можна додати до вашої колекції та розмістити на маркетплейсі.

Treasureland

Головна особливість платформи в тому, що ви не платите жодних грошей за створення NFT навіть для його продажу – всі витрати лягають на плечі покупця. Хоча підводне каміння є і тут. Якщо ви вирішите безплатно передати токен іншій людині, з вас вимагатимуть комісійного збору.

BakerySwap

Для створення NFT на платформі BakerySwap потрібно буде сплатити фіксовану комісію в 0,01 BNB. Тому перед усіма маніпуляціями обов’язково переконайтеся, що у вашому гаманці є необхідна сума.

Як створити NFT

Ми не дарма винесли основні особливості різних платформ в окремий розділ і не розписували в ній процес створення NFT для кожної окремо взятої системи. Річ у тому, що він практично ідентичний і відрізняється лише невеликими особливостями інтерфейсу, підтримуваними монетами та криптогаманцями.

Все починається з простої реєстрації на платформі з авторизацією через гаманець MetaMask або Trust Wallet. Після реєстрації або авторизації знайдіть на головній сторінці кнопку «Створити», завантажте свої цифрові об’єкти, які ви хочете прив’язати до токена, та додайте їх. При цьому користувачі мають можливість створення як окремих NFT, так і їх колекції.

Після цього погодьтеся з декларацією про боротьбу з плагіатом та сплатіть комісію (за її наявності). Токен може з’явитися у вашій колекції з невеликою затримкою, необхідною для перевірки на плагіат. А створивши NFT, ви можете користуватися ним одноосібно, виставити його на продаж або передати іншому користувачеві. При цьому в деяких випадках за це доведеться заплатити комісію.

Як відправити NFT іншій людині

Після того, як ви створили або купили NFT, ви можете надіслати його іншій людині. Відповідна функція вбудована в найпопулярніші гаманці MetaMask і Trust Wallet, але перед посиланням переконайтесь, що одержувач користується цим же типом гаманця.

Просто увійдіть у NFT-розділ свого гаманця і заповніть всі необхідні дані, при цьому заздалегідь дізнавшись від отримувача правильну адресу для токена вашого типу. Іншими словами, якщо ваш NFT має стандарт ERC-721, то й адреса введення має відповідати ERC-721. Правда, тут не варто забувати про те, що якщо ви створювали токен у Treasureland, то при його безоплатній передачі з вас буде взято комісію.

Висновки

Зростання популярності NFT поступово призводить до спрощення створення та обороту токенів, як і відбувається з усіма масовими продуктами. І, загалом, цей процес мало залежить від використовуваної вами блокчейн-платформи. Ніяких особливих знань для цього не потрібно, і від користувачів, по суті, потрібні лише проєкт, здатний зацікавити покупців, і криптогаманець із якоюсь сумою монет. Ось і вся ціна на вхід на перспективний ринок NFT.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Головне зі звіту Deloitte про застосування NFT у бізнесі

Як цифрове моделювання допомагає відновити Нотр-Дам

Як Web 3.0 може покращити взаємодію між фанатами та спортивними лігами