4 простих кроки щоб отримати клієнтів не покладаючись на біржі фрілансу

Біржі фрілансу дозволяють шукати замовлення і спілкуватися з клієнтами в одному місці, і це досить зручно, якби не одне але — це сторонні майданчики, які гіпотетично можуть заблокувати ваш обліковий запис в будь-який момент.

Так і сталося з копірайтером Тарой Фітнес — автором колонки на Medium, яка розповіла, як впоралася з цією ситуацією і почала знаходити замовників без допомоги спеціальних сервісів.

Озираючись назад, я розумію, що це блокування — краще, що коли-небудь траплялося зі мною як з фрілансером. Це врятувало мене від:

  • конкуренції з тими, хто може дозволити собі брати за роботу набагато менше, ніж я;
  • щотижневої витрати часу на пошук замовлень, подачу відгуків і написання звітів про кожен зароблений долар;
  • створення цілого фріланс-бізнесу на платформі, який в будь-який момент може заблокувати мене без пояснення причин.

Вам цікаво, як можна знайти клієнтів, не вдаючись до послуг бірж фрілансу? Перш за все потрібно створити групу потенційних замовників зі своїх знайомих. І ось як краще це зробити.

Крок №1. Перегляньте свої контакти

Перевірте електронну пошту, список друзів у Facebook, телефонні номери, підписників в Instagram … У вас вже є люди, які знають і люблять вас, а також довіряють. Виділіть серед них тих, хто сам може скористатися вашою послугою/продуктом, і тих, хто може порадити клієнтів. Це стане стартом вашої групи потенційних замовників.

Крок №2. Зв’яжіться з ними

Надішліть приватні повідомлення цим людям. Ні, не потрібно писати всім відразу, спочатку поговоріть з тими, хто напевно зацікавиться співпрацею з вами. Розмовляйте, призначайте зустрічі та ненароком заводите розмову про свою фрілансерську діяльність.

Крок №3. Постійно розширюйте зв’язки

Всякий раз, коли ви зустрічаєтеся з кимось особисто або знаходите нового можливого замовника в інтернеті, додавайте цю людину в друзі. Виконання цього кроку гарантує, що у вас завжди буде запас потенційних клієнтів.

Крок №4. Якщо вам потрібні замовлення, просто скажіть про це

Оскільки ви деякий час працювали над побудовою відносин, ця інформація не буде розглядатися вашими знайомими як шахрайство або спам. Якщо у вас з’явився вільний час, просто напишіть людям зі свого списку і дайте їм знати, що можете взяти нові завдання. Після цього ви можете виявити в поштовій скриньці як мінімум один лист з пропозицією роботи.

От і все. Серйозно! Більше ніяких відгуків на проєкт, написаних так, ніби ви залишилися без роботи й грошей. Просто спілкування зі старими приятелями про можливі варіанти взаємодопомоги.

Чи спрацює це?

На це питання однозначно відповісти неможливо. Може так, а може й ні — в бізнесі ніколи не буває гарантій. Але в будь-якому випадку, якщо ви звертаєтеся до людей, які вам довіряють, набагато більше шансів, що:

  • при необхідності вони в першу чергу подумають про вас і звернуться за допомогою саме до вас, а не незнайомцям з бірж фрілансу;
  • ви отримаєте гідну оплату, через те, що більше не змагаєтеся з фрілансерами, які раді брати 50 центів на годину.

Як і все інше в бізнесі, це ризик. Але гарантовано, що створення групи потенційних клієнтів зі знайомих виявиться набагато вигідніше, ніж спроба заробити собі ім’я на платформі, яка може зруйнувати все одним клацанням миші.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Як відеоігри допомагають знайти роботу

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік