Інноватори української книги — як «Наш формат» перекладав Волтера Айзексона

У видавництві «Наш формат» вийшла книга «Інноватори» Волтера Айзексона (The Innovators, Walter Isaacson). Автор докладно описує історію цифрової революції через біографії найбільших інноваторів. Волтер Айзексон — головний редактор журналу Time, який спеціалізується на дослідженні життєвого шляху видатних людей. Раніше він написав біографії Стіва Джобса (екранізована 2015 року), Альберта Ейнштейна, Генрі Кіссинджера, Бенджаміна Франкліна.

Ми зацікавилися книгою та вирішили розпитати у видавництві як та для кого вони готували україномовний переклад історій про винахідників. Деталі книжкової прем’єри нам розповів співвласник та директор видавництва «Наш формат» Антон Мартинов.

photo_2016-09-15_17-34-18_02021000853

Про читача «Інноваторів»

Ця книжка буде цікава геть усім, адже кожен з нас щодня користується інтернетом та гаджетами для роботи, розваг і спілкування. А «Інноватори» — якраз про тих людей, яким ми завдячуємо появою всього цього. Автор книжки Волтер Айзексон — один з найсильніших біографів сьогодення. Декілька років тому я, подорожуючи Європою, їхав через Німеччину, Чехію та Польщу — і бачив цю книжку майже в кожній книгарні на топових полицях. Тоді я ще раз переконався в правильності свого рішення видати «Інноваторів» українською. Вона — не про коди і програмування, вона про винайдення тих речей, які щоденно спрощують нам життя. Попри великий обсяг і серйозний фактаж, книжку справді цікаво читати.

До слова, цього року ми плануємо видати ще одну книжку Волтера Айзексона — біографію Альберта Ейнштейна.

Про особливості перекладу IT-тематики

«Інноваторів» переклав Дмитро Гломозда. Йому, вочевидь, було непросто — це книжка великого обсягу, наповнена непростими термінами, багатьма фактами та назвами. Окрім наших штатних редакторів рукопис читав ще й науковий редактор. На цю роль ми запросили Тараса Міщенка — головного редактора видання про технології ITC.UA. Ми попросили його перевірити текст на помилки в назвах та подіях зі світу технологій. Тарас розповів, що ця робота виявилася важчою, ніж він думав. Бо книга була надто цікава — можна легко захопитися та заглибитися в саме читання, забувши про редагування.

Раніше книжки цієї тематики майже не перекладалися українською, тому наразі немає ні професійного сленгу, ні словника українських відповідників американських термінів і понять. Це — лінощі і боязнь українських видавців взяти на себе відповідальність за розвиток свого видавничого ринку, і, відповідно, за розвиток мови.

Микола Климчук, головний редактор видавництва:

«— Реальність полягає у тому, що вся IT-лексика є “імпортною”. За великим рахунком, нам доводиться прийняти її, як кажуть, by default — тобто, за загальним правилом. Пуристи і люди старшого віку будуть незадоволені, але українська мова підписала акт капітуляції перед англійською. Подивіться, як слово “офіс” витіснило слово “кабінет”. А що робити зі “стартапами”? Але трагедії в тому, що чужі винаходи йдуть в комплекті з чужими назвами я не бачу. Саме так розвивається будь-яка мова.»

Про презентацію книги

Ми плануємо щонайменше дві презентації цієї книжки в травні на найбільшому літературному фестивалі Києва — Книжковому Арсеналі. 21 травня о 12:00 відбудеться дискусія про те, яке відношення цифрова революція має до книговидання. Разом із трьома спікерами ми поговоримо про перспективи електронних книжок в Україні. У дискусії візьме участь колишня заступниця Міністра освіти, а нині — віце-президент Київської школи економіки Інна Совсун, а також директор видавництва «К.І.С.» Юрій Марченко та засновниця нового інтернет-магазину електронних книжок Booxters Інна Кузьмич.

Зауважу, що ми особливо цінуємо смаки наших читачів. Хтось віддає перевагу паперу, а хтось — «цифрі». Маркетингова політика видавництва «Наш формат» — електронна копія книжки з’являється через три місяці після виходу паперового видання. Наші книжки можна купити на Google Play, iTunes та інших онлайн-сервісах.

i_02

На Книжковому Арсеналі відбудеться ще одна цікава розмова про «Інноваторів», також 21 травня, але о 19:00. Це буде спільна презентація нашої книжки та книжки «ТОП найкращих стартапів України. Як українці заробляють мільйони на технологіях» Тимура Ворони. Окрім самого Тимура, у ній візьмуть участь гендиректор інноваційного парку для розвитку компаній UNIT.City Макс Яковер, викладач kmbs Едуард Мальцев і колишній головред видання ain.ua Артур Оруджалієв. Будемо раді бачити ваших читачів на наших презентаціях! Приємно, що про нашу книжку вже написали декілька авторитетних медіа, в тому числі, спеціалізованих на ІТ, включно із редакцією «Блог Imena.UA».

Про наступні IT-історії

Цього року плануємо видати ще три книжки, так чи інакше пов’язані з ІТ. Одна з них — бестселер Алека Росса «Індустрії майбутнього» (The Industries of the Future, Alec Ross). Ця книжка отримала схвальні відгуки Forbes, Financial Times та інших ділових медіа. Автор — один з провідних американських експертів в галузі інновацій. В книзі мова йде про індустрії, які стануть головними рушіями економічних і соціальних змін в найближчі 20 років. Робототехніка, передові науки про життя, кібербезпека — все це не просто нові технології, не просто модні тенденції: це індустрії, які формують суспільство, в якому ми будемо жити вже зовсім скоро.

Також у планах — книжка Кевіна Келі «Невідворотне» (The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future, Kevin Kelly). У ній розповідається про технологічні тренди, яких нам уже не уникнути. Автор заснував, мабуть, найвідоміше медіа про технології у світі — журнал Wired. Думаю, він добре знайомий вашим читачам. Келі — експерт цієї сфери з 20-річним стажем.

А ще ми готуємо до публікації книжку, побічно дотичну до світу технологій. Це книга «Організоване мислення: думати правильно у час інформаційного перенавантаження» (The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload, Daniel Levitin) психолога Деніела Левітіна. Він пише про те, що хвилює всіх в епоху цифрових технологій — як людині давати раду з величезним потоком інформації та даних.

БІЛЬШЕ ЦІКАВИХ КНИГ:

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Здоров’я людини під час космічної подорожі: огляд можливих проблем