Парк UNIT.City — розквіт інновацій на фоні запустіння промзони

Офіційна презентація технопарку UNIT.City проходила у Києві на вищому рівні — захід відвідали Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та перший Віце-прем’єр-міністр Степан Кубів. Передбачається, що після завершення проекту інноваційного містечка в ньому працюватиме до 15 тис висококваліфікованих фахівців.

Common_yard

Наразі проект розбудови знаходиться в самому розпалі. Вже побудовані школа програмування UNIT Factory та Центр розвитку технологічних компаній TCDC. Причому школа програмування успішно працює ще з грудня минулого року, перший набір студентів вже навчається. Ініціатором створення парку є підприємець Василь Хмельницький, засновник фонду K.Fund.

Володимир Гройман переконаний, що Україна повинна перейти від сировинної моделі економіки до технологічної моделі, що має високий показник доданої вартості

Володимир Гройман переконаний, що Україна повинна перейти від сировинної моделі економіки до технологічної моделі, що забезпечує високий показник доданої вартості

Нагадаємо, ідею створення технологічного парку Василь Хмельницький виношує вже давно. Кілька років тому він ініціював побудову парку BIONIC Hill на території розформованого військового містечка № 136. Київрада виділила землю під цей інвестиційний проект, втім багато хто розглядав його як спробу отримати шматок ласої київської землі під прикриттям технопарку. На рішення Київради було подано декілька судових позовів, які BIONIC Hill успішно виграв у вищих судових інстанціях. В цілому, законність виділення землі було підтверджено 5 разів. Втім, підприємцю довелося заморозити цей проект, оскільки за домовленістю столична влада мала підвести до ділянки інженерні комунікації та дорогу. Але столиця не змогла виконати ці зобов’язання.

Василь Хмельницький: «Ми повинні створити такі умови, що висококласні фахівці не від’їжджали за кордон, а тіі що виїхали — мали стимул для повернення назад»

Василь Хмельницький: «Ми повинні створити такі умови, щоб висококласні фахівці не від’їжджали за кордон, а ті що виїхали — мали стимул для повернення назад»

Втім, Хмельницький не відмовився від ідеї побудови технопарку і на цей раз обрав ділянку майже в центрі Києва: UNIT.City розташований на території колишнього Київського мотоциклетного заводу.

Керуючі партнери UNIT.City — Макс Яковер і Максим Бахматов — вважають проект дуже прогресивним та корисним для України

Керуючі партнери UNIT.City — Макс Яковер і Максим Бахматов — вважають проект дуже прогресивним та корисним для України

Ключовими елементами його екосистеми є Центр розвитку технологічних компаній та школа програмування UNIT Factory. Потенційні резиденти парку — технологічні компанії, IT-підприємці та стартапи, R&D-центри, цифрові медіа, інкубатори й акселератори, освітні ініціативи у сферах технологій і дизайну, культурні проекти тощо. Це забезпечує швидкий доступ до спеціалістів, які можуть вирішити будь-яке завдання: проконсультувати, намалювати, спроектувати. Що важливо — це буде технопарк для розвитку різних інноваційних технологій, не тільки в ІТ-галузі.

«Такі проекти, як UNIT.City, у світі прийнято називати інноваційними парками. Але ми хочемо створити в Україні щось більше — ціле інноваційне містечко, яке стане унікальною екосистемою для компаній, що працюють у сфері високих технологій та креативних індустрій. Задля цього ми плануємо інвестувати в UNIT.City до $200 млн протягом чотирьох років. Ми об’їхали безліч країн та технопарків, щоб знайти найбільш оптимальну модель. В UNIT.City ми хочемо створити ідеальні умови для спеціалістів, щоб стимулювати повернення навіть тих фахівців, що вже виїхали закордон», — зазначив підприємець Василь Хмельницький.

Керуючими партнерами UNIT.City стали Макс Яковер і Максим Бахматов, які до цього успішно реформували київський комплекс ВДНГ.

«До кінця року почнуть працювати перші 4 бізнес-кампуси для компаній-резидентів, декілька акселераторів, коворкінгів і велика кількість сервісів для стартапів та корпорацій», — коментує Макс Яковер.

«В світі близько 85% технопарків підтримується державою чи містом. І тільки 15% — за рахунок приватних коштів. UNIT.City поки що будується тільки за рахунок приватних інвестицій», — розповідає Максим Бахматов.

Приміщення спортзалу вже збудовано

Приміщення спортзалу вже збудовано

І навіть придбано спортивне обладнання

І навіть придбано спортивне обладнання

Окрім вже побудованої школи Unit Factory, є кафе, бізнес-кампус TCDC та спортзал. Облаштовано 4 тис кв м громадського простору та парковку для авто. До завершення 2017 року заплановано спорудження великого хабу для заходів, коворкінгу та ще 20 тис кв м бізнес-кампусів.

Бізнес-кампус TCDC

Ключовим елементом екосистеми парку є Центр розвитку технологічних компаній — Technology Companies’ Development Center (TCDC). Це — інфраструктурний проект, діяльність якого спрямована на технологічні трансформації компаній з використанням інструментів пошуку інноваційних ідей, формування команд для технологічних центрів. Партнерами проекту виступили Києво-Могилянська бізнес-школа та Hi-Tech Office Ukraine.

Бізнес-кампус TCDC

Бізнес-кампус TCDC

TCDC уже надає інфраструктурну, експертну та технологічну базу для 25 hitech-компаній, які розміщені в окремій будівлі на території UNIT.City. Серед них — компанії Concepter, Forland, SmartFarming, об’єднання Hi-Tech Office Ukraine, дві лабораторії — віртуальної реальності (VR First) та 3D-прототипування (FabLab Fabricator).

 25 hitech-компаній вже працюють в кампусі TCDC

25 hitech-компаній вже працюють в кампусі TCDC

UNIT Factory

Ще один важливий резидент парку — фабрика програмування UNIT Factory, відкрита минулого року в партнерстві з французькою Школою 42. Вона готує ІТ-фахівців за інноваційною методикою — тут немає вчителів, конспектів або лекцій. В школі навчають програмувати, працювати в команді та знаходити неординарні рішення, в основу покладений метод навчання Peer-to-Peer (P2P), випробуваний у французькій Школі 42. Ідея цього методу — колективне навчання, що допомагає розкрити творчі здібності студентів під час роботи над проектами. Система базується на гейміфікації, тобто підходах, характерних для комп’ютерних рольових ігор. Отримання знань і здача проектів супроводжуються «прокачуванням» навичок, отриманням нових рівнів, досвіду та відкриттям досягнень. Ще одна особливість UNIT Factory полягає в тому, що у навчальний процес органічно вбудована програма розвитку особистої ефективності, навичок міжособистісного спілкування та роботи з людьми (soft skills).

Будівля UNIT Factory. Поки що заклад працює в півсили

Будівля UNIT Factory. Перший набір студентів вже проходить навчання

Схоже, саме Стів Джобс надихнув організаторів школи придбати для студентів моноблоки Apple iMac

Схоже, саме Стів Джобс надихнув організаторів школи придбати для студентів моноблоки Apple iMac

Заклад вже оголосив другий відкритий набір абітурієнтів і цього року збільшує потужності більш ніж удвічі — до 800 студентів. Навчання в UNIT Factory є безкоштовним за умови подальшої роботи випускників в Україні протягом трьох років.

На вході в UNIT Factory

На вході в UNIT Factory

Учбовий процес у самому розпалі. Поверхом вище в цей час відбувається презентація проекту для ЗМІ, представників влади та інших гостей

Учбовий процес у самому розпалі. Поверхом вище в цей час відбувається презентація проекту для ЗМІ, представників влади та інших гостей

Погляд зсередини

Олександр Вензель навчається в UNIT Factory з грудня. Про школу дізнався випадково і вирішив спробувати новий метод навчання. Каже, що раніше вивчав програмування самотужки, без викладача, тепер — також без викладача, але за згаданою вище системою, що підтвердила свою ефективність у французькій школі 42.

Оскільки навчальний процес проходить без викладачів, завдання ставить спеціально розроблена програмна система, вона ж і перевіряє правильність його виконання. За словами Олександра, за такою методикою можуть навчатися лише ті, хто має потужний стимул до навчання. З іншому боку, якщо стимулу нема, то жоден викладач вас не навчить. Теоретично, по такій методиці — з контролем з боку програмної системи — можна навчатися і дома, але тут процес просувається швидше, адже для вирішення важких питань можна попросити «допомоги залу», тобто колег-студентів по сусідству. За 4 місяці Олександр досягнув рівня 5,75. Втім, в школі не ставлять якихось вимог по часу для засвоєння матеріалу. Хтось може пройти курс за рік, інший — за 2 роки. Але якщо процес навчання просувається дуже повільно, то у керівництва школи може виникнути підозра, що у вас просто недостатньо стимулів для навчання.

За переконанням Олександра, за методикою школи 42 можуть навчатися лише ті, хто має д оцього потужний стимул

Олександр переконаний, що за методикою школи 42 можуть навчатися лише ті, хто має до цього потужний стимул

UNIT Factory працює цілодобово та без вихідних. Деякі сидять тут навіть ночами, а Олександр проводить кожного дня по 6-8 годин. З роботи звільнився, щоб не переривати учбовий процес. Навчання тут безкоштовне, а от чай/кава, їжа — за власний кошт. Фіксованого робочого місця немає, кожен може займати будь-який вільний комп’ютер. Ніяких підручників чи методичних матеріалів тут також немає — учень має знайти необхідну інформацію самостійно в інтернеті. Як не дивно, такий підхід має ефект — учні UNIT Factory краще вирішують завдання по програмуванню на незалежних оцінюваннях, ніж студенти звичайних вузів.

Статистика, що доводить успішність навчання без викладачів та менторів

Статистика, що доводить успішність навчання без викладачів та менторів

Навчання відбувається з нульового рівня, учень повинен поетапно дійти до 8-го рівня. Курс починається з вивчення мови С, далі — інші мови програмування, такі як PHP, Pyton, Ruby, на верхніх рівнях вивчають Java. Для вступу в школу треба здати усього два тести — на перевірку пам’яті та на здатність аналітично мислити.

UNIT.City — це по суті новостворене місто у місті. Повноцінна соціальна інфраструктура буде включати освітні, бізнесові, культурні, медичні, спортивні та розважальні об'єкти

UNIT.City — це по суті новостворене місто у місті. Повноцінна соціальна інфраструктура буде включати освітні, бізнесові, культурні, медичні, спортивні та розважальні об’єкти

Нові споруди виглядають доволі незвично на фоні сірої і давно запустілої промзони

Нові споруди виглядають доволі незвично на фоні сірої і давно запустілої промзони

Київський мотоциклетний завод, що спочатку робив копії німецького мотоцикла «Wanderer-1Sp», а потім виготовляв власні мотоцикли "Днєпр", припинив виробництво ще на початку 1990-х

Київський мотоциклетний завод, що спочатку робив копії німецького мотоцикла «Wanderer-1Sp», а потім виготовляв власні мотоцикли «Днєпр», майже припинив виробництво на початку 1990-х

Якимсь дивом на територію заводу потрапив навіть такий експонат, як радянська самохідна установка СУ-152

Якимсь дивом на територію заводу потрапив навіть такий експонат, як радянська самохідна установка СУ-152

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

У британському університеті з’являться лектори-голограми

7 найбільш затребуваних мов програмування 2024 року

2500 стипендій для отримання Професійних сертифікатів Google від INCO за підтримки Google