Андрій Шутка, оргкомітет IoT Conf UA — про «інтернет речей» в Україні

Оглядачі IT-ринку називають «інтернет речей» та «великі дані» головними технологічними трендами цього року. Якщо з розвитком аналітики данних більш-менш зрозуміло, то «інтернет речей», який хоч і не є новою технологією, для більшості пересічних користувачів залишається загадкою.

З метою ознайомлення українців з цим напрямком та для популяризації IoT-проектів 27 лютого 2016-го в Києві пройде конференція IoT Conf UA, присвячена даній технології. Ми розпитали Андрія Шутку, представника оргкомітету, про особливі цікавинки конференції та чому варто підключатись до «інтернету речей» вже зараз:

— Для початку розкажіть про те, хто й навіщо організовує IoT Conf UA

Організаторами всеукраїнської конференції «Інтернету речей» IoT Conf UA є В’ячеслав Рись та Андрій Шутка. IoT Conf UA 2016 — головна подія для компаній і людей, зацікавлених у Internet of Things. В готелі Ramada Encore Kiev на один день сконцентрується найпотужніша в Україні тусовка IoT: розробники, стартапи, винахідники, кафедри, компанії, світові лідери цієї сфери.

DSC7512

В’ячеслав Рись та Андрій Шутка з гостями IoT Conf UA 2015

Головна мета проведення — це популяризація ідеї «інтернету речей»: звідки виникла технологія, її сучасний стан, тренди розвитку.

— Цьогоріч ви проводите захід вдруге. Як відбувалась перша конференція?

Участь в першій всеукраїнській конференції IoT Conf UA 2015 взяли близько 200 відвідувачів. На конференції було представлено 7 доповідей, як від компаній зі світовим ім’ям — Intel, Microsoft, GlobalLogic, так і від наших вітчизняних розробників — Ciklum, Kaa project, Комп’ютерна академія «Шаг». В експозоні можна було не тільки побачити, але й потримати в руках готові рішення ІоТ, задати питання розробникам, ознайомитись з роботою 3D-принтера та отримати на пам’ять надрукований сувенір.

— Кого очікуєте побачити цього року серед гостей?

Основними відвідувачами конференції IoT Conf UA є все ж розробники, стартапи, новатори, світові лідери ІоТ, бізнесмени, інвестори. А також майстерні, освітні заклади та широкий загал, кому цікаво дізнатись більше про такі технології.

IMG_6113

— Чим будете дивувати відвідувачів?

Конференція буде проходити в два потоки, всього заплановано 14 доповідей. До нас приїдуть не тільки українські, а й з закордонні доповідачі, щоб поділитись своїм досвідом. Будуть представлені «гарячі» теми, присвячені трендам ІоТ на західних ринках, безпеці в цій сфері: «Стандартизація і безпека — від М2М до IoT»; недосяжним раніше можливостям для фермерства «Як IoT робить сільське господарство “розумнішим”»; історії феноменального успіху «IoT стартап в Києві — історія Leantegra»; як справитись з ІоТ навіть дитині на прикладі візуального програмування; яким чином пов’язані ІоТ та усвідомлені сни.

— Чи буде на цьогорічній конференції демонстраційна зона?

Так, на IoT Conf UA 2016 буде представлена експозона з демонстрацією готових діючих рішень ІоТ. Можна буде задати питання безпосередньо будь-якому учаснику, лектору, мейкеру.

— «Інтернет речей» зараз називають одним із ключових трендів. Чи зростає інтерес до цієї технології в Україні?

«Інтернет речей» явище не нове, історія його виникнення налічує близько 20 років. Але з появою нових технологій, поліпшенням якості каналів зв’язку і швидкості обробки інформації IoT демонструє «квантовий стрибок» свого розвитку. Такий потужний виток еволюції несе в собі багато можливостей і загроз. «Інтернет речей» стрімко проникає в побут, промисловість, логістику, охорону здоров’я, безпеку, комерцію. Ми спостерігаємо бурхливий інтерес до ІоТ. Як приклад — за 3 місяці від минулої конференції відбулось подвійне зростання відвідувачів та ІоТ-проектів, готових виступити з доповіддю на IoT Conf UA 2016.
IMG_6130

— Під час організації конференції, напевне, виникали труднощі. Що виявилось найскладнішим і як ви це подолали?

В ході підготовки IoT Conf UA 2016 найбільшою складністю було вмістити всіх бажаючих виступити з доповіддю в один день. Для цього довелось ділити конференцію на 2 потоки і винаймати два приміщення. Ми радимо брати на конференцію хоча б одного-двох колег, щоб разом охопити всі виступи та не пропустити цікаві і важливі події не тільки на двох потоках, але і в експозоні, та обмінятись максимальною кількістю контактів.

—Ваші побажання нашим читачам, яких цікавлять технічні новації

Конференція показала потужний сплеск інтересу до «Інтернету речей» як ІТ-компаній, так і широкого загалу. Тренд ІоТ проникає в усі ніші нашого життя: країна, місто, приватна оселя, бізнес, виробництво, охорона здоров’я, безпека, сільське господарство. Ми презентуємо успішні проекти і практичну реалізацію новаторських ідей, які стали можливими завдяки «Інтернету речей».

IoT Conf UA демонструє, скільки у нас є талановитих людей з гнучким розумом, «золотими» руками і яскравими даруваннями, здатних конвертувати в реальні рішення безмежні можливості IoT. Як каже давня мудрість: «Шлях довжиною в тисячу миль починається з першого кроку», — радимо всім зацікавленим читачам приєднуватись до нашого напрямку.

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023