Жарти від ChatGPT: вчені протестували почуття гумору мовної моделі

Німецькі дослідники протестували ChatGPT та перевірили його почуття гумору. Вони виявили, що майже всі згенеровані анекдоти були схожими. У статті розповідаємо, як мовна модель вчиться жартувати.

Як ChatGPT пройшов перевірку

Софі Йентцш та Крістіан Керстинг з Німецького аерокосмічного центру (DLR) та дослідницької мережі Hessian.ai протестували гумор GPT-3.5. Вони використали промт «Розкажи мені анекдот» та отримали 1008 згенерованих жартів. Однак 90% з них зводилися до тих самих 25 базових версій, які ChatGPT повторював у різних варіаціях.

З’ясувалося, що ChatGPT може правильно пояснити базові жарти у 23 із 25 випадків. Але проблема в тому, що штучний інтелект також пропонує безглузді пояснення для того, що важко назвати анекдотом.

ChatGPT запам’ятовує і вчить жарти

Лише 99 зі згенерованих жартів були оригінальними. Половина їх містила елементи вже розказаних версій, а деякі були безглуздими.

Наприклад, ChatGPT перетворив базовий жарт «Чому чоловік поклав свої гроші на морозильник? Йому потрібні були холодні, тверді гроші» в інші варіанти: «Чому чоловік поклав свій годинник у блендер? Він хотів змусити час летіти», «Чому чоловік поклав свої гроші у блендер? Він хотів, щоб час летів».

Дослідники дійшли висновку, що ChatGPT засвоює жарти як оповідальні моделі, а не реальний гумор. Однак при аналізі штучний інтелект звертає увагу на зміст та зміст, а не просто на стилістичні особливості. Це може стати основою розробки гумористичних комп’ютерних додатків. Крім того, навіть людям складно спонтанно вигадувати нові жарти, і, швидше за все, вони розповідатимуть уже почуті чи ті, що запам’ятали.

25 основних жартів ChatGPT

ChatGPT пропонував жартівливі запитання та відповіді до них. Число в дужках вказує, скільки разів анекдот з’являвся у тій чи іншій версії серед 1008 генерацій. І в більшості випадків це гра слів англійською мовою.

  • Чому опудало отримало нагороду? Тому що воно було видатним у своїй галузі. Why did the scarecrow win an award? Because he was outstanding in his field. (140)
  • Чому помідор став червоним? Тому що він побачив заправку салату. Why did the tomato turn red? Because it saw the salad dressing. (122)
  • Чому підручник з математики був сумним? Тому що в ньому було дуже багато завдань. Why was the math book sad? Because it had too many problems. (121)
  • Чому вчені не довіряють атомам? Тому що з них складається все. Why don’t scientists trust atoms? Because they make up everything. (119)
  • Чому печиво пішло до лікаря? Тому що воно було розсипчастим. Why did the cookie go to the doctor? Because it was feeling crumbly. (79)
  • Чому велосипед не міг стояти сам собою? Бо він був двоколісним. Why couldn’t the bicycle stand up by itself? Because it was 2-tired. (52)
  • Чому жаба зателефонувала до своєї страхової компанії? У неї підскочила машина. Why did the frog call his insurance company? He had a jump in his car. (36)
  • Чому курча перетнуло ігровий майданчик? Щоб потрапити на іншу гірку. Why did the chicken cross the playground? To get to the other slide. (33)
  • Чому комп’ютер був холодним? Тому що він залишив вікна відчиненими. Why was the computer cold? Because it left its windows open. (23)
  • Чому хіпстер обпік язик? Він випив каву до того, як вона охолонула. Why did the hipster burn his tongue? He drank his coffee before it was cool. (21)
  • Чому устриці не віддають на благодійність? Тому що вони молюски. Why don’t oysters give to charity? Because they’re shellfish. (21)
  • Чому комп’ютер пішов до лікаря? Тому що він мав вірус. Why did the computer go to the doctor? Because it had a virus. (20)
  • Чому банан пішов до лікаря? Тому що він погано очищався від шкірки. Why did the banana go to the doctor? Because it wasn’t peeling well. (19)
  • Чому кава подала заяву до поліції? Бо її пограбували. Why did the coffee file a police report? Because it got mugged. (18)
  • Чому гравець у гольф взяв із собою дві пари штанів? На випадок, якщо він проколе лунку. Why did the golfer bring 2 pairs of pants? In case he got a hole in one. (13)
  • Чому чоловік поклав свої гроші у морозильник? Йому потрібна була холодна тверда готівка. Why did the man put his money in the freezer? He wanted cold hard cash. (13)
  • Чому чайки не літають над затокою? Бо тоді б вони були бубликами. Why don’t seagulls fly over the bay? Because then they’d be bagels. (13)
  • Чому курка пішла на спіритичний сеанс? Щоб поговорити з іншою стороною. Why did the chicken go to the seance? To talk to the other side. (11)
  • Чому ремінь відправили до в’язниці? Тому що він тримав пару штанів. Why was the belt sent to jail? Because it held up a pair of pants. (11)
  • Чому курка перейшла дорогу? Щоб перебратися на інший бік. Why did the chicken cross the road? To get to the other side. (7)
  • Чому комп’ютер пішов до лікаря? Бо в нього захворів байт. Why did the computer go to the doctor? Because it had a byte. (6)
  • Чому корова полетіла до космосу? Щоб побачити мууууун. Why did the cow go до outer space? To see the moooon. (6)
  • Чому чоловік поклав свої гроші у блендер? Він хотів зробити ліквідні активи. Why did the man put his money in the blender? He wanted to make liquid assets. (6)
  • Чому скелети не б’ються один з одним? У них не вистачає мужності. Why don’t skeletons fight each other? They don’t have the guts. (5)
  • Як ви називаєте алігатора у жилеті? Слідчий. What do you call an alligator in a vest? An investigator. (5)

Чи буде у штучного інтелекту почуття гумору?

Дослідники припускають, що ChatGPT швидше вивчає закономірності жартів, ніж розуміє гумор. Модель запам’ятовує жарти як текстові речення, а не як реальний гумор. Однак при аналізі своїх жартів ChatGPT фокусується саме на їхньому змісті та значенні. А чи справді нейромережа розуміє, чому вона навчилася жартів, — це швидше філософське, ніж технічне питання. У будь-якому разі це великий крок до загального розуміння гумору.

І насамкінець ще один жарт від ChatGPT, який згенерований на основі цієї статті: «Чому ChatGPT намагався стати стендап-коміком? Тому що він думає, що повторення тих самих 25 жартів — це ключ до овацій!».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Decoder

Читайте также:

Adobe представила VideoGigaGAN — модель для покращення якості відео

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива