Митні зміни від Кабміну можуть заохотити науковців, але «вдарять» по кишені покупців

Український уряд пропонує знизити максимальну вартість товарів для безмитного ввезення та збільшити кількість дозволеного до ввезення алкоголю, а також скоригувати категорії товарів, щодо яких застосовувались пільгові норми оподаткування при перетині кордону. Про це йдеться у законопроекті №3444, що зареєстрований у парламенті України.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою законопроекту є виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Зміни можуть не сподобатись тим, хто регулярно купує техніку, одяг та гаджети за кордоном: Кабмін пропонує знизити порогову вартість безподаткового ввезення товарів фізособами в Україні авіаційним і морським транспортом з 1 тис євро до 430 євро, іншими видами транспорту – з 500 до 300 євро з 2017 року.

Також законопроект передбачає збільшення кількості алкоголю, який можна ввозити без сплати мита: пива – з 5 до 16 літрів, ігристого вина – з 2 до 4 літрів. Крім того, дозволяється також ввіз 2 літрів алкогольних напоїв міцністю до 22%. При цьому ввозити тютюн та алкоголь без мит можна буде лише один раз на добу. А от клієнткам парфумерних онлайн-магазинів не так поталанило, як любителям перехилити чарку: цей же законопроект пропонує оподатковувати парфуми та туалетну воду, що пересилаються у експрес-відправленнях, якщо їх загальна вартість перевищує 150 євро.

Крім того, законопроектом пропонується виключити норми про звільнення від сплати мита ввезення енергозберігаючого обладнання, устаткування, яке працює на відновлюваних джерелах енергії, і матеріалів, обладнання та комплектуючих, що використовуються для їх виробництва. Це вже викликає безліч запитань стосовно можливого виробництва електромобілів в Україні (дотепер цим займалися переважно ентузіасти; якщо не враховувати нещодавній запуск лінії по збиранню електробусів у Львові).

Водночас від оподаткування ввізним митом звільнятимуть вживане обладнання, що належить іноземним підприємствам, що припиняють свою діяльність за кордоном та переїздять для роботи в Україну. Також пропонується скасувати мито на ввезення апаратури, препаратів та реактивів для наукових досліджень — і це чи не єдина позитивна зміна у митному законодавстві, оскільки може сприяти переобладнанню науково-дослідних центрів в Україні (нагадаємо, зараз стан української науки важко назвати задовільним).

Джерело: INSIDER

Читайте также:

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023