Чи будуть косметичні засоби майбутнього вирощуватися в чашці Петрі?

Виробництво косметики — не найпривабливіший бізнес. Багато інгредієнтів мають тваринне походження, а їх видобуток завдає шкоди навколишньому середовищу. Стартап Arcaea вибрав інший підхід: розробляти клітини з поставленими цілями та створювати функціонально нові інгредієнти. Наприклад, кератин для шампуню, завдяки якому волосся запам’ятовуватиме потрібну форму, або сонцезахисний крем, який зробить шкіру стійкішою до сонячних променів.

Засновник та CEO Arcaea Ясмін Аганович усю свою кар’єру міркувала про те, як біотехнології можуть змінити індустрію краси. У 2015 році вона заснувала стартап Mother Dirt, який використовує живі бактерії для очищення шкіри, не завдаючи шкоди корисним бактеріям у нашому організмі. У 2019 році Ясміна покинула компанію, ставши підприємцем-резидентом в інкубаторі Ginkgo Bioworks, в рамках якого вона заснувала Arcaea.

Її привернула виробнича платформа Ginkgo, на основі якої вчені можуть програмувати клітини, так само як і ми програмуємо комп’ютери. Вона описує це як «лабораторія, де замість безлічі вчених з піпетками Ginkgo поєднує біологію з штучним інтелектом та роботами. Це дозволяє нам розуміти клітини та програмувати клітини у великих масштабах». — пояснює вона.

Ginkgo прославилася тим, що змогла секвенувати ДНК квіткових клітин, що зникли кілька століть тому, а потім відтворили запахи для музейної експозиції.

В рамках проєкту Arcaea Аганович вирощуватиме на платформі Ginkgo клітини, які можуть використовуватись у косметичних продуктах. Наприклад, кератин — це білок, який використовується у багатьох косметичних засобах, тому що він зміцнює волосся, нігті та шкіру. Нині його отримують від тварин, чиї копита, волосся і роги складаються з цієї речовини.

Arcaea планує вирощувати кератин на базі технології Ginkgo, яка не вимагатиме використання тварин. Як тільки кератинові клітини будуть створені, їх можна буде масово вирощувати у чанах, а потім включати у косметичні засоби. Це також спрощує ланцюжок постачання, оскільки кератин можна створювати поряд із місцем виробництва продукту, скорочуючи викиди вуглекислого газу.

«За допомогою біотехнологій можна розв’язати проблему пошуку постачальників, — каже Аганович. — Споживачі не хочуть продуктів, які потребують шкоди тваринам».

Ще більше Аганович надихає можливість створити нові інгредієнти, яких немає у природі.

У випадку кератину, наприклад, лабораторія Ginkgo дозволила б команді Arcaea докладно вивчити білок, а потім перепрограмувати його для конкретних цілей, наприклад, змінити структуру волосся, щоб вони завивалися або випрямлялися, залежно від того, що хоче користувач.

«Біологія може робити те, що не може хімія, — каже Аганович. — Хімія може покрити волосся хімічними речовинами, щоб воно виглядало і відчувало себе певним чином. Біологія дивиться на речі лише на рівні амінокислот і змінює їх».

Аганович каже, що компанії лишилося кілька років до виведення нових продуктів на ринок. І хоча зараз компанія вкладає значні кошти у розробку цих нових технологій, Аганович очікує, що ціна буде приблизно рівна з іншими на ринку. Наприклад, вирощений у лабораторії кератин може коштувати стільки, скільки кератин, отриманий від тварин.

Досі технологія Ginkgo застосовувалася в медицині для таких речей, як вакцини на основі нуклеїнових кислот, які вводять код ДНК в організм для виробництва інертних білків. За аналогічним принципом працюють вакцини Pfizer та Moderna.

Ginkgo також співпрацює з сільськогосподарськими компаніями для створення штамів рослин, які більш стійкі до шкідників та хвороб та краще засвоюють поживні речовини. Це перший випадок, коли Ginkgo співпрацює із косметичною компанією.

Arcaea буде створювати косметику для косметичних брендів, хоча Аганович каже, що поки що не може їх розкрити. Підказку може дати список інвесторів: стартап отримав $78 млн від великих гравців у сфері краси, включаючи Chanel, парфумерну компанію Givaudan та Viking Global Investors, якій належить сервіс б’юті-боксів Birchbox.

Arcaea також планує розпочати випуск власної лінійки товарів.

«Мене надихає, що ми можемо розробити інструменти, засновані на біології, для розв’язання деяких проблем, які я спостерігала у б’юті-індустрії, — каже Аганович. — Ця технологія може зробити галузь стійкішою і дозволить нам створювати продукти, які ми ніколи раніше не могли собі уявити».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fastcompany

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман

Чи можна уникнути тестування на тваринах?