Чат-бот від Microsoft прагне повернути мертвих до життя через смартфон?

У першій серії другого сезону серіалу «Чорне дзеркало» розповідається про жінку, яка втратила свого молодого чоловіка в автомобільній катастрофі. Вона довго не може змиритися з втратою і вирішує скористатися послугами сервісу, який дозволяє створити цифрову копію померлої людини. Копія створюється на основі даних з його профілю в соціальних мережах, а спілкуватися з ним можна через спеціальний месенджер і голосові дзвінки. Це здається фантастикою, але саме таку технологію в майбутньому хоче розробити компанія Microsoft.

Нещодавно компанія зареєструвала патент на створення цифрових копій живих або померлих людей у ​​вигляді віртуальних співрозмовників. Користувачі зможуть відтворити не тільки віртуальний характер іншої людини, але і його голос і навіть зовнішній вигляд. Звучить цікаво, але насправді подібна технологія вже існує. Дивно, правда?

Цифрова копія людини

Інформація про незвичайну технологію Microsoft була виявлена на ​​сайті Відомства з патентів і товарних знаків США (USPTO). Згідно з опублікованим документом, компанія хоче створити чат-бот, який має риси характеру певних людей. Вони будуть формуватися на основі даних із соціальних мереж, серед яких значаться фотографії, голосові повідомлення, записи на стіні, електронні листи та повідомлення в месенджерах. У документі використовується термін «навчання», тому логічно припускати, що в технології будуть залучені нейронні мережі.

Судячи з документа, для завантаження інформації про кожну людину можна буде використовувати смартфон, планшет або комп’ютер. Дані будуть зберігатися на віддаленому сервері, тобто технологія буде хмарною. Через те, що система буде мати справу з дуже особистою інформацією людей, дані напевно будуть зашифровані. Адже страшно уявити що буде, якщо конфіденційні дані людей раптом потраплять до рук зловмисників.

Крім текстового чату бота користувачі сервісу зможуть відтворити 2D або 3D модель людини. Голосові повідомлення і, можливо, записи дзвінків, будуть використані для відтворення голосу особистості. Загалом, за допомогою технології можна буде створити віртуальну копію живої або померлої людини з відповідними характером, голосом і зовнішністю. Все дійсно як в серіалі «Чорне дзеркало», хіба що компанія поки не збирається створювати фізичну копію тіла людини.

Чат-бот з імітацією людини

Можливо, для когось це буде відкриттям, але схожа технологія вже існує. Кілька років тому команда програмістів створила чат-бот з манерою спілкування померлої людини. Їм був засновник стартапу Stampsy, який у 2015 році загинув в автомобільній катастрофі. Щоб створити бота з характером іншої людини, програмісти використовували вибірку даних з постів, повідомлень і текстів. В кінцевому підсумку в додатку Luka з’явився відповідний бот.

У 2018 році програма була перейменована в Replika і стала чимось на зразок віртуального співрозмовника, який здатний підтримати у важкі періоди життя. Бот працює тільки англійською мовою. Але це дозволяє використовувати його як тренера з іноземної мови. Загалом, технології з серіалу «Чорне дзеркало» існують вже досить давно. А на що перетвориться ідея компанії Microsoft покаже час.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Tech Time

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному