Робот Microsure MUSA — перше використання на реальних пацієнтах

Колись давно хірургічні операції проводилися за допомогою грубих інструментів і нерідко завершувалися смертю пацієнта. Сьогодні ж хірургія зробила крок далеко вперед і лікарі навіть здатні проводити операції на мозку з метою лікування алкоголізму. Однак, ніхто не застрахований від того, що руки хірурга можуть ненавмисно смикнутися й пошкодити людину, тому виробники медичної техніки розробляють спеціальних роботів, які роблять максимально чіткі рухи. Наприклад, нещодавно в науковому журналі Nature Communications було опубліковано опис робота-хірурга MUSA, здатного зшивати кровоносні судини діаметром до 0,3 міліметра. Робот уже довів свою працездатність, провівши хірургічні операції за участю справжніх людей.

За словами авторів наукової статті, робот MUSA розроблений нідерландською компанією MicroSure для так званої реконструктивної мікрохірургії. Під цим терміном прийнято розуміти сукупність хірургічних операцій по відновленню втрачених тканин. Проведенням такого роду хірургічних втручань можуть займатися і звичайні лікарі, проте для цього потрібно багато досвіду і сил. До того ж, людська праця коштує дуже дорого, а надавши роботу над відновленням тканин роботам можна значно знизити вартість операцій. Судячи з результатів тестування, роботизована система MUSA справляється з поставленими завданнями не гірше досвідчених хірургів.

Працездатність хірурга MUSA була перевірена в ході операцій на 20 добровольцях. Ними були жінки, які страждають від раку грудей, який згодом став причиною розвитку лімфостазу. Цей термін використовується лікарями для позначення накопичення рідини в міжклітинному просторі, причиною якого є порушення току лімфи.

Лімфа — це прозора рідина, яка тече по лімфатичних судинах і грає важливу роль в обміні речовин й очищенні клітин і тканин організму від шкідливих речовин.

Для лікування лімфостазу, як правило, проводиться хірургічна операція, що має на увазі під собою з’єднання судин і капілярів. Примітно, що чим більше дрібних судин вдається відновити хірургам, тим здоровіше стає людина. Робот MUSA виконує ця задачу, копіюючи рухи справжнього хірурга в кілька разів зменшеному масштабі. При цьому комп’ютерні алгоритми вловлюють тремтіння рук керуючого хірурга і дають роботу команди тільки на виконання чітких рухів. Таким чином, робот зменшує ймовірність лікарської помилки та збільшує шанси на проведення успішної операції.

Через 3,5 місяця після проведення операції, дослідники порівняли швидкість і якість роботи MUSA з результатами справжніх хірургів. За їх словами, якість зроблених роботами швів виявилося нітрохи не гірше, ніж якби їх зробили людські руки. Тільки ось робот виконував операцію в середньому 2 години, в той час як зазвичай на це потрібно близько 1,5 години. Але розробники вважають, що така велика різниця в часі роботи пов’язана з тим, що керуючі роботом спеціалісти просто поки не звикли працювати з системою. Так що в майбутньому виконання таких операцій може проводитися набагато точніше і швидше. Тільки ось чи знизиться вартість хірургічних втручань, невідомо, тому що в справі все ще залучені люди й система не вміє працювати самостійно.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Nature

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман