Neuralink показала макаку, яка грає в комп’ютерні ігри силою думки. Відео

З того моменту, як всесвітньо відомий ексцентричний мільярдер заявив, що займеться нейроінтерфейсами, громадськість завмерла в очікуванні чергового високотехнологічного шоу. До обіцяних строків, як зазвичай, довелося додати трохи часу, але прогрес є. Ми вже бачили робота для встановлення контактів прямо в мозок і чипованих свиней, тепер прийшов час мавпи, яка грає на комп’ютері буквально силою думки.

В офіційному YouTube каналі Neuralink сьогодні з’явилося відео, на якому макака, на ім’я Пейджер за допомогою нейроінтерфейсу керує комп’ютером. Експеримент на вигляд досить простий. В якості позитивного підкріплення використовується банановий смузі, що подається по довгій трубочці. Якщо мавпа наводить курсор на кольоровий квадрат, вона отримує порцію ласощів. Гра досить проста: потрібно потрапити покажчиком на ціль.

Спочатку нейроінтерфейс калібруєтся: піддослідна тварина управляє курсором за допомогою джойстика, а комп’ютер аналізує при цьому електричну активність мозку. Але потім відбувається справжня фантастика: джойстик фізично відключається від комп’ютера. Мавпа продовжує рухати їм, однак на покажчик цей сигнал уже не передається, управління ним здійснюється інтерфейсом мозок-комп’ютер. Завдання, як і раніше виконується, оскільки нервові імпульси залишаються тими ж і Neuralink просто інтерпретує їх в рух курсору на екрані.

При уважному перегляді ролика можна помітити, що в деяких випадках покажчик потрапляє на квадрат навіть раніше, ніж рука макаки переміщує джойстик. Ну а пару раз система дає невеликий збій, і прицілитися виходить не відразу. Нам показали й другу гру, яка ще цікавіше. У ній джойстик зовсім не використовується: мавпа повинна управляти «ракеткою» в пінг-понгу тільки подумки. За словами диктора, цю розвагу Пейджер любить набагато більше.

Як зазначає закадровий голос, імплантація нейроінтерфейсу відбулася приблизно за шість тижнів до знімання. Пейджер отримала відразу два модулі Neuralink: по одному на кожну півкулю. Причому єдине, що видає недавню операцію, — не до кінця відросле волосся. Самі невеликі «таблетки» перспективного пристрою імплантуюся в череп урівень із зовнішньою поверхнею кістки. Після загоєння швів імплантація інтерфейсу мозок-комп’ютер зовні буде зовсім непомітна.

Імплант Neuralink заряджається бездротовим шляхом і підключається до будь-якого сумісного пристрою по Bluetooth. Набір даних, який він передає, можна побачити в декількох кадрах першого ролика або набагато докладніше у другому. На ньому спектрограма зчитувальних нейроінтерфейсом сигналів синхронізована із записом мавпи, що грає в пінг-понг. Це додаткове відео компанія розмістила у своєму блозі, яке докладно описує поточні досягнення проєкту.

Дивовижний ролик закінчується активною агітацією стати частиною команди Neuralink. За словами диктора, попри всі досягнення, стартап як і раніше зіштовхується з багатьма труднощами, які потребують при вирішенні творчого підходу. І це не дивно. Так, засновник проєкту Ілон Маск встиг зробити чимало гучних заяв, пов’язаних з цим нейроінтерфейсом. І прогрес за останні роки дійсно помітний. Але в подібних дослідженнях все далеко не завжди йде за планом. До того ж специфіка розробок на стику інформатики та медицини вимагає безлічі узгоджень, дозволів та великої частки обережності у своїх діях.

Коли почнуться випробування на людині, сказати важко. Маск, доповнюючи новину Neuralink, у своєму твіттері пообіцяв, що використовуючи технологію паралізовані пацієнти зможуть користуватися смартфоном швидше багатьох здорових людей. І анонсував можливість управління знерухомленими через порушення нейронних зв’язків кінцівками за допомогою Neuralink. Але в плані термінів він став набагато обережніше і просто не називає конкретних цифр.

На ділі стартапу ніхто не дасть проводити операції на людях, поки Neuralink не пройде серію випробувань, які доводять безпеку процедури. Залишається чекати, коли наукові роботи за авторством команди Маска завершать всі кола рецензування. Тільки після цього можна сподіватися на обіцяний тріумф технологій над крихкістю людського тіла.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Чипи сьогодення: що в нас вживлюють вже зараз